lördag 22 september 2012

Vinbärssylt


Först och främst måste jag säga att jag verkligen är så ledsen över mitt otroligt dåliga bloggande. Jag har så många recept och en massa annat som jag verkligen vill dela med mig av men det är så mycket som händer runt omkring mig att bloggandet kommer i kläm allt för ofta. Men ibland är det så att saker som skola och annat måste prioriteras...

Men, nog talat om det. Idag vill jag dela med mig av ett riktigt härligt recept på vinbärssylt. En otroligt god och syrlig sylt med både svarta och röda vinbär i lager om vartannat. Väldigt enkelt att göra och så himla fint med kontrasten mellan det ljusare nedtill och mörkare upptill - även om det kanske inte syns så tydligt på bilderna. Ett måste att göra om man råkar ha lite överblivna vinbär hemma helt enkelt. Och en perfekt present att ge bort.


Vinbärssylt


  • 1 liter röda vinbär
  • 0.5 dl vatten
  • 3.5 dl syltsocker

  • 1 liter svarta vinbär
  • 0.5 dl vatten
  • 3.5 dl syltsocker

Rensa och skölj vinbären. Blanda de röda bären, vatten och socker i en kastrull. Koka upp försiktigt och låt koka utan lock i cirka 5 minuter. Skumma väl och passera eventuellt genom en finmaskig sil för en helt slät och kärnfri sylt. Låt stå i cirka 5 minuter för att svalna något innan sylten hälls upp till hälften på väl rengjorda burkar. Låt svalna. Upprepa proceduren med de svarta vinbären och häll den svarta sylten över de halvfulla burkarna med röd sylt.


torsdag 13 september 2012

Raspberry whoopie pies


Det är så gott med whoopie pies! Och så smidigt. I smaken liknar de väldigt mycket cupcakes. Jag skulle helt enkelt vilja säga att whoopie pies är transportvänliga, sandwichliknande cupcakes. Smaken är ungefär densamma, den mjuka goda kakan och frostingen. Men whoopies har en stor fördel, de är otroligt mycket smidigare att transportera än cupcakes. Istället för att ha frostingen på ovansidan vilket ofta resulterar i frosting lite överallt när jag transporterar cupcakes är frostingen istället smidigt placerad mellan två härliga halvor av mjuk kaka. Men eftersom jag gillar att cupcakes kan fyllas med olika fyllningar var jag sugen på att testa konceptet med både fyllning och frosting i whoopie pie format. Det hela resulterade i whoopie pies gjorda av mjuk vaniljkaka, ett tunt lager hallonfyllning och hallonfrosting. En otroligt lyckad idé! Hallonfyllningen var inget annat än mosade hallon med en gnutta lime men det blev en perfekt balans mellan den söta frostingen och kakan.

Vaniljwhoopie pies med hallon och limefyllning samt hallonfrosting - enjoy!


Hallon whoopie pies


  • 100 g smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1 dl créme fraiche

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Blanda i ägg och créme fraiche och rör till en slät smet. Spritsa ut smeten på bakpappersklädda plåtar. Klickarna ska vara stora som femkronor och ligga med gott om mellanrum mellan sig då de flyter ut en del i ugnen. För att få kakorna runda och fina brukar jag ta fram ett glas med vatten, doppa fingerspetsarna och försiktigt jämna till smeten. Grädda kakorna i omgångar i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Hallonfyllning och frosting


  • 100 g hallon
  • 200 g vit choklad
  • 200 g philadelphiaost
  • Några droppar limesaft

Mosa hallonen. Sila genom en finmaskig sil. Lägg hallonmoset i en liten skål och hallonsaften i en annan. Hacka chokladen och smält i vattenbad. Låt svalna. Vispa philadelphiaosten krämigt och rör ner chokladen och hallonsaften. Rör till en jämn frosting. Blanda hallonmoset med några droppar limesaft och bred försiktigt på ett tunt lager på undersidan av en whoopiehalva. Fyll frostingen i en spritspåse med stjärntyll, spritsa på hallonmoset och sätt ihop med en annan kaka.

torsdag 6 september 2012

Chocolate chip cookie dough cupcakes


De här cupcakesen är kanske de godaste jag någonsin ätit. Ärligt talat. Chocolate chip cookie dough cupcakes med en helt ljuvlig frosting gjord på kondenserad mjölk. Jag älskar chocolate chip cookies i alla varianter och dessa cupcakes smakar som en enda stor kakdröm. Själva cupcakesen med chocolate chips är underbara i sig men tillsammans med cookie dough fyllningen är de verkligen helt perfekta. Cookie dough fyllningen är verkligen precis så god som man bara kan föreställa sig, ja ännu godare faktiskt. Dessutom innehåller den inga råa ägg eller något annat att oroa sig för. Och frostingen, enklare och godare är nog svår att hitta.

Jag hittade det här receptet inne på den här amerikanska bakbloggen som jag följer. En helt fantastisk blogg med så mycket inspiration och olika härliga recept. Receptet var redan fullkomligt perfekt så jag ändrade inte mycket alls.

Jag var tvungen att gå fullt ut och toppa cupcakesen med små mini chocolate chip cookies. Då smeten varken innehåller ägg eller bakpulver blev konsistensen väldigt annorlunda alla andra kakor jag ätit. Goda men väldigt kompakta även om det inte var något som helst fel på smaken. Med de små kakorna på toppen var chocolate chip cookie smaken verkligen maximerad.  


Chocolate chip cookie dough cupcakes



Receptet räcker till cirka 12 cupcakes.


Cookie dough fyllning


  • 55 g rumstempererat smör
  • 6 msk packat farinsocker
  • 135 g (2.25 dl) vetemjöl
  • 200 g (1 halv förpackning) sötad kondenserad mjölk
  • 1/4 tsk vaniljextrakt
  • 0.5 dl mini chocolate chips eller finhackad choklad

Vispa smör och socker ljust luftigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt mjöl, kondenserad mjölk och vaniljextrakt och blanda till en jämn röra. Rör ner chocolate chips. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen medan cupcakesen görs.

Chocolate chip cupcakes

 

  • 125 g osaltat, rumstempererat smör
  • 155 g (1.8 dl) socker
  • 2 ägg
  • 225 g (3.75 dl) vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 0.8 dl mjölk
  • 1/4 tsk vaniljextrakt
  • 1 - 1.5 dl mini chocolate chips eller finhackad choklad

Värm ugnen till 180 grader. Vispa smör och socker ljust och luftigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och blanda ner mjöl, bakpulver, salt, mjölk och vaniljextrakt till en jämn röra. Rör ner chocolate chips. Fördela smeten i 12 muffinsformar i en muffinsplåt och grädda i ugnen i cirka 20 minuter eller tills dess att cupcakesen fått en gyllene färg och en sticka i mitten av cupcakesen kommer ut ren. Ta ut cupcakesen ur ugnen och låt dem vila på plåten i 5 minuter för att sedan svalna helt på galler.

När cupcakes har svalnat, skär med hjälp av en vass kniv ut ett hål i mitten av varje cupcakes och fyll med valfri mängd cookie dough. Jag fyllde varje cupcake med en dryg matsked cookie dough men skulle i efterhand gärna ha haft i ännu mer.

Kondenserad mjölk frosting


  • 350 g osaltat, rumstempererat smör
  • 400 g (7.5 dl) siktat florsocker
  • 200 g (1 halv förpackning) sötad kondenserad mjölk

Skär rumstempererat smör i kuber och vispa ljust och fluffigt med hjälp av en elvisp på hög hastighet. Sänk hastigheten och tillsätt lite florsocker i taget. Vispa på hög hastighet tills allt är ordentligt blandat, tillsätt kondenserad mjölk och vispa sedan igen på hög hastighet till en fluffig frosting. Spritsa frostingen på de cookie dough fyllda cupcakesen och dekorera eventeullt med mini chocolate chip cookies. Cupcakesen håller sig utmärkt några dagar i kylen, inte för att det var några problem hemma hos oss...

söndag 2 september 2012

Vinbärskaka


På sensommarn svämmar våra vinbärsbuskar i trädgården fullkomligt över av vinbär. Vi har både svarta och röda vinbärsbuskar som alltid har massa härliga bär. Jag brukar plocka och baka med så mycket av vinbären jag hinner med och sedan frysa in resten. Perfekt att ta fram i mitten av vintern när sommarens bärplockande känns så långt borta man kan komma.

Denna vinbärskaka blev ett av de många projekten jag hade med sommarens vinbär. En ljuvligt god och enkel kaka med både röda och svarta vinbär. Jag gjorde kakan i en rosform av silikon jag fick för några månader sedan. Med lite grädde på toppen var bärlyckan total!


Vinbärskaka


  • 5 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 115 g rumstempererat smör
  • 4 dl socker
  • 3 ägg
  • 0.8 dl kokosflingor
  • 1 dl mjölk
  • 200 g vinbär (jag använde både röda och svarta bär)

  • Eventuellt florsocker
  • Vispgrädde till servering

Sätt ugnen på 175 grader. Sikta ner mjöl, bakpulver och salt i en stor skål. Vispa smör och socker ljust och pösigt. Rör ner ägg och vispa ordenligt till en fluffig smet. Tillsätt kokosflingor, rör ner mjölken och blanda till en jämn smet. Rör försiktigt ner mjölblandningen i tre omgångar, blanda försiktigt mellan varje omgång. Häll hälften av smeten i smord och mjölad form (smeten räcker till en form på cirka 26 diameter, jag använde mig av en silikonform). Strö över hälften av vinbären. Häll sedan i resten av smeten och strö över resterande vinbär. Tryck försiktigt ner bären så att de täcks av smeten. Grädda i cirka 50-60 minuter. Kakan är färdig när en sticka kommer ut torr från mitten av kakan.

Pudra över lite florsocker och servera kakan med vispad grädde och färska vinbär, gärna ljummen.



torsdag 30 augusti 2012

Grovt bröd med frukt och nötter


När jag en gång för länge sedan fick frågan om min favoritlukt hade jag väldigt svårt att välja en doft som jag gillade mer än alla andra. Jag kom på flera olika dofter, havsvatten, blommor, parfym, det var svårt att välja en. Och det är inte enklare nu. Faktum är att om jag skulle få samma fråga idag skulle jag ha ännu svårare att välja endast en doft. För numera är doften av nybakat något som jag tycker är helt underbart. Och något av det bästa är faktiskt nybakat bröd. Jag får så många associationer av bröddofter, kanske beror det på alla olika bröd jag smakat genom åren, kanske på att jag helt enkelt är en stor brödfantast. Vad det än beror på var detta bröd något av det ljuvligaste jag har känt lukten av. Och dessutom något av det godaste jag smakat.

Det är så roligt att baka eget bröd. Även om det tar lite tid är det i slutändan helt klart värt det, det smakar så otroligt gott och man vet precis vad som finns i. Detta grova bröd är verkligen ett perfekt bröd att utgå från. I och med att havregrynen, krossen och fröna skållas över natten blir brödet riktigt saftigt. Det går dessutom att variera nötter, frukter och annat efter vad som finns hemma.

 

Grovt bröd med frukt och nötter

 
Receptet räcker till ett stort bröd.
 

Skållning, dag 1

 
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl solroskärnor
  • 0.5 dl krossade linfrön
  • 1.5 tsk salt
  • 3.5 dl kokande vatten
 
Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke. Häll över det kokande vattnet och rör om. Sätt plastfolie över bunken och låt stå över natten.
 

Dag 2

     
  • 5 dl filmjölk
  • 0.75 dl mörk sirap
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 2 dl hasselnötter
  • 2.5 dl rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk brödkryddor
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1.5 tsk bikarbonat
  •  
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda filmjölk och sirap i en stor bunke. Grovhacka aprikoser och nötter och blanda tillsammans med mjöl, bakpulver och bikarbonat. Rör ner i filmjölken tillsammans med ingredienserna från dag 1. Lägg ett bakplåtspapper i en stor, avlång bakform. Häll i smeten och strö över lite solrosfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 75 minuter. På grund av skållningen innehåller brödet en hel del vatten och kan vara inne väldigt länge, det är ändå otroligt saftigt! Täck eventuellt brödet med aluminiumfolie för att det inte ska brännas på ytan. Låt brödet svalna i formen, stjälp sedan upp på galler och låt svalna helt. Brödet ska sedan helst vila en dag innan det äts.
 

Brödet är otorligt saftigt i sig så det är knappt det behövs något pålägg. Processen kan kännas lite lång men det är väldigt enkelt. Och den som väntar på något gott...


söndag 26 augusti 2012

Enkel bärdessert


Vissa dagar är dagar då tiden bara försvinner. Då man har massa saker planerade och inte hinner med någonting alls av allt det som står på listan. Dagar då man har planerat för att göra en avancerad efterrätt men inser att den tid man i slutändan får över inte räcker någonstans alls. Då gäller det att ha någonting snabbt och enkelt att ta till som ändå smakar lika ljuvligt.

När jag för någon vecka sedan råkade ut för just detta kom den här bärdesserten till - flädermarinerade jordgubbar med vispad grädde och lime- och havresmul. Bortsett från tiden då jordgubbarna ska marineras (som man i värsta tid kan förkorta eller strunta i helt och hållet) går efterrätten på ett ögonblick. Så otroligt smidigt och så underbart gott. Dessutom är den perfekt efter en lite tyngre måltid då smaken är riktigt lätt och fräsch.

Kan det bli enklare? Eller godare?


Enkel bärdessert


Receptet räcker till 4 portioner.

  • 1 liter jordgubbar
  • 2 msk koncentrerad fläderblomssaft
  • 3 dl vispgrädde

Rensa och skiva jordgubbarna. Blanda tillsammans med fläderblomssaften i en skål och låt dra i minst 60 minuter.

Lime- och havresmul


  • 2 dl havregryn
  • 2 msk smör
  • 1 msk råsocker
  • Rivet skal av en lime

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn med smält smör, råsocker och rivet limeskal. Bred ut på bakpappersklädd plåt och rosta i ugnen i cirka 15 minuter. Rör om då och då så att smulet inte bränns.

Vispa grädden och varva omväxlande de flädermarinerade jordgubbarna med lime- och havresmulet samt vispgrädden i fina serveringsglas. Avsluta med en skivad jordgubbe på toppen som dekoration.


Ja, jag erkänner. Det var inte svårt att äta upp den här desserten. Och jag skulle enkelt ha kunnat äta ännu en portion...

torsdag 23 augusti 2012

Raspberry key lime pie


När jag för ett tag sedan insåg att jag hade en hel drös med limefrukter hemma tog det mig inte lång tid att komma på att jag var otroligt sugen på att göra en key lime pie. Det är ju så vansinnigt gott med den syrliga limesmaken i pajen. Och då jag även hade en drös nyplockade hallon kändes det som en bra idé att kombinera de två smakerna. Hallon och lime är ju aldrig fel tillsammans och i den här pajen kompletterade de varandra på ett utmärkt sätt. Den söta hallonsmaken och den syrliga limesmaken blev bara så god!

Dessutom blir det ju väldigt vackert att titta på kontrasten mellan färgerna. För att ta upp det röda i hallonen tillsatte jag en liten gnutta röd pastafärg till vispgrädden.


Raspberry Key Lime Pie


Kexbotten


  • 300 g digestivekex
  • 150 g smör

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen i en mixer eller lägg dem i en plastpåse och smula med hjälp av en kavel eller liknande. Smält smöret och blanda med de krossade kexen. Tryck ut blandningen i bottnen och upp på kanterna av en form med löstagbar botten. Grädda i 10 minuter och låt svalna.

Hallonfyllning


  • 5 dl hallon (cirka 250 g)
  • 2-3 dl strösocker

Mosa hallonen till en fin puré och tillsätt socker efter smak. Tänk på att den syrliga limesmaken gör sig fint tillsammans med den lite sötare hallonfyllningen.

Limefyllning


  • 400 g sötad kondenserad mjölk
  • 4 äggulor
  • Skal från 5 limefrukter
  • 1 dl limesaft

Blanda kondenserad mjöl, äggulor samt skal och saft från limefrukterna. Låt smeten stå i cirka 30 minuter för att dra till sig smak. Sila fyllningen genom en finmaskig sil för att få bort limeskalen.

Montering


  • Vispgrädde

Bred ut hallonfyllningen över kexbottnen och häll försiktigt över limefyllningen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt svalna och ställ sedan i kyl i minst tre timmar. Vänta tills servering innan du dekorerat pajen med vispad grädde.


Så otroligt fräscht och gott - perfekt till eftermiddagsfikat, efter en härlig middag eller bara för en kort stunds njutning.