torsdag 7 juni 2012

Sommartårta med lemoncurd och jordgubbar


Jag hoppas att alla hade en härlig och skön ledig 6 juni dag igår. För mig gick dagen på högvarv. Min lillebror hade kalas för sina dagiskompisar så hela förmiddagen spenderades i köket för att baka till dem små, sedan var det intensiva två timmar med en massa barn för att därefter åka direkt till träningen där ett tre-timmar långt gymnastikpass väntade inför en tävling i helgen. Det var den lediga dagen det!

Juni är nog årets mest intensiva månad. Den är fylld av avslutningar, massvis med födelsedagar och -eftersom jag tränar truppgymnastik - alltid flera tävlingar. Eftersom det är en tid av födelsedagar, avslutnigar och annat är det även en tid fylld av en massa tillfällen att bjuda på något lite extra gott.

Idag bjuder jag på en otroligt god och somrig tårta med en perfekt kombination av syrlig citronkräm, söta jordgubbar och frasig maräng. Tårtan är verkligen underbart god och dessutom vacker att titta på, perfekt till skolavslutningsfirande, midsommar eller en annan dag då man känner för att unna sig själv något riktigt gott.

Sommartårta med lemoncurd och jordgubbar


Receptet räcker till cirka 10-12 personer

Tårtbotten


  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • Smör och ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Knäck äggen i en bunke och rör i socker, vispa tills det blir riktigt vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver noga i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och häll smeten i en smörad och bröad rund kakform (cirka 24 cm i diameter). Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Testa med en provsticka om den är klar, stickan ska komma ut torr, grädda annars någon minut till. Låt kakan vila några minuter i formen innan den stjälps upp för att svalna.

Lemon Curd


  • 1 dl socker
  • 1 äggula
  • 1 ägg
  • Saft och skal av 1 citron
  • 50 g smör

Vispa ihop socker, äggula och ägget någon minut. Tvätta citronen noga och riv skalet och pressa ur saften av citronen. Blanda citronskal och citronsaft med äggsmeten och häll i en skål som ställs över vattenbad. Värm under omrörning tills krämen tjockar (efter cirka 15 minuter). Skär smöret i små bitar och rör ner i den varma citronkrämen. Rör till en jämn smet och låt svalna.

Maräng


  • 1 äggvita
  • 1-2 droppar ättiksprit
  • 3/4 dl socker

Sänk temperaturen i ugnen till 100 grader. Vispa äggvitan långsamt med elvisp cirka en minut. Tillsätt ättikspriten och vispa en minut till. Tillsätt hälften av sockret, vispa kraftigt någon minut och tillsätt sedan resten av sockret och vispa tills marängen är blank och helt fast. Spritsa sedan ut marängsmeten i långa strängar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i ugnen i cirka 50 minuter eller tills marängstängerna är torra och lätt lossnar från plåten. Låt svalna.


Montering


  • 500 g jordgubbar
  • 3 1/2 dl vispgrädde
  • Vit choklad

Mosa hälften av jordgubbarna grovt och vispa grädden. Dela tårtbotten i tre delar med hjälp av en stor tandad kniv. På det understa lagret tårtbotten läggs de mosade jordgubbarna, se till att jordgubbarna täcker hela det understa lagret men utan att spilla utanför. Sttryk på ett tunt lager grädde och lägg på mittenbotten. Blanda cirka tre fjärdedelar av lemon curden med lika mycket grädde och smaka av (lemon curden ska smaka tydligt av citron men inte ta över). Bred ut detta jämnt över botten och lägg sedan på locket. Spackla tårtan med ett tunt lager grädde så att det täcker överallt. Ställ in tårtan i kylen i 30 minuter och spackla sedan på resten av grädden. På detta sätt hålls smulorna från tårtan inne så att tårtan blir jämn och fin. Bryt marängerna i bitar som är ungefär samma höjd som tårtan och fäst dessa runt kanterna. Dekorera med skivade jordgubbar och riven vit choklad.

7 kommentarer:

  1. Vilken underbar tårta, och så fin den är!

    En härlig blogg du har!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Jättefin tårta! Och så goda smaker!

    SvaraRadera
  3. Jättefin tårta du gjort och smakade säkert ljuvligt gott. För den kombinationen kan inte gå fel, mums!

    SvaraRadera
  4. Åh vilken ljuvlig tårta! Och vilka goda smaker också! Grymt:)
    Kram Ann-Sofi Matsafari

    SvaraRadera
  5. wow vilken tårta,jösses superfin och låter supergott

    SvaraRadera
  6. det ser jättegott ut. jag har en grupp på facebook där folk träffas som gillar och bakar och ger varandra tips och så.. hade varit roligt om du var med! http://www.facebook.com/#!/groups/207927705984141/

    SvaraRadera
  7. låter lått att göra och ungefär dom smakerna som jag är sugen på,schysst recept ska göra den till måndag.Ska försöka kommentera den sen

    SvaraRadera