fredag 29 juni 2012

Vetesurdegsbröd på Kronjästs vetesurdeg


För ett tag sedan testade jag att baka mitt första surdegsbröd på Kronjäst rågsurdeg och då jag blev mycket nöjd med mitt fusksurdegsbröd var jag tvungen att testa den andra, ljusare burken - vetesurdegen. Och oj vad det är smidigt. Det är bara att ta fram burken, skaka lite och röra ihop ingredienserna. Det jobbugaste momentet är de två jäsningarna där jag, som ibland kan vara ganska otålig, sitter på spänn för att se till att degen jäser ordetnligt. Resultatet blev två fina, runda bröd med en härligt knaprig skorpa och lagom segt bröd.


Vetesurdegsbröd


Receptet räcker till 2 stora bröd

 • 1 burk (150 g) rågsurdeg från Kronjäst
 • 1/2 paket (25 g) jäst
 • 5 dl kallt vatten
 • 13,5 dl (cirka 800 g) vetemjöl special
 • 1 msk oliv- eller rapsolja
 • 2,5 tsk salt

Skaka burken med surdeg ordentligt, vrid av locket och rör ihop surdegen med jäst och vatten i en maskin. Blanda tills jästen är löst. Tillsätt mjöl och olja och knåda till en elastisk och smidig deg (cirka 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand). Häll i saltet i slutet av knådningen. Forma degen jämn och fin och låt jäsa till dubbel storlek i en bunke täckt med plast i cirka 2 timmar (använd inte plastfolie då degen lätt fastnar i det när den jäser). Häll upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 jämnstora bitar. Forma försiktigt - utan att arbeta för mycket med degen - degen till önskad form och längd. Sikta lite mjöl över bröden, lägg på en plåt, täck med plast och låt jäsa i cirka 1 timme. Sätt ugnen på 260 grader och sätt samtidigt in en form med 1/2 liter vatten i botten av ugnen. Gör några snitt i brödet innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 25 minuter tills bröden har fått en fin färg. Låt svalna på galler.

7 kommentarer:

 1. brödet blev fint,men som du skriver så är de fusk surdeg.tycker du ska pröva och göra din egna.blir så god smak,och så blir man så glad när man ser att vatten& mjöl kommer till liv o får en underbar surdeg

  SvaraRadera
 2. Hej hopp mina underbar bloggvän!
  Vill springa in och ge dig en stor @----> och önska dig en kanon fin fredag och helg!!
  <3 <3 <3

  SvaraRadera
 3. sv: ja, det är riktigt riktigt gott! :)

  SvaraRadera
 4. Det d'r ser härligt ut=) Duktig du är!

  SvaraRadera
 5. Sv: Vad roligt, hoppas du gillar det om du prövar receptet sen! :)

  SvaraRadera
 6. Surdegen är helt okej men jag instämmer med Smulan att göra din egen. Det blir så mycket bättre, billigare och godare ändå :)

  Så fina bröden blev!

  SvaraRadera