måndag 11 juni 2012

Rågsurdegsbröd på Kronjästs rågsurdegJag har under en längre tid funderat på att starta en surdeg, men så fort jag har varit påväg att röra ihop den har det varit något som hindrat mig. Den största anledningen är nog att jag, när det kommer till att hålla saker vid liv, tyvärr inte är den bästa. Jag är verkligen sämst på att ta hand om blommor, så dålig att jag faktiskt har gett upp hoppet om att kunna ha det grönt och fint i mitt rum. Jag brukar skylla på att jag har ett för soligt rum med så många, stora fönster så att blommorna dör av värme, men jag inser att den bortförklaringen kanske inte håller så bra. Hur som helst så har mitt hanterande av blommor lett till att jag inte vågat ta steget att hålla en surdeg vid liv.

När jag såg den här burken i affären för ett tag sedan blev jag därför otroligt intreserad. Jag såg framför mig hur jag skulle kunna göra fantastiska surdegsbröd utan att tvingas passa på en surdeg i kylskåpet. Jag var bara tvungen att köpa hem en burk för att testa.


Jag följde receptet som följde med burken, det var väldigt smidigt och enkelt utan en massa svåra moment, perfekt för mig som inte är en så erfaren brödbakare. Brödet blev mycket gott och saftigt. Nu har jag ju aldrig bakat bröd på hemmagjord surdeg förut så jag har inget att jämföra med, men receptet gav två härliga bröd. Jag är väldigt nöjd med hur mina första surdegsbröd kom ut ur ugnen och kommer defintivt baka bröd på burken igen, även om jag någon gång ska bekämpa min rädsla för att misslyckas med en egen surdeg och faktiskt ta tag i att ställa en hemmagjord burk i kylen.


Rågsurdegsbröd


Receptet räcker till 2 stora bröd

 • 1 burk (150 g) rågsurdeg från Kronjäst
 • 1/2 paket (25 g) jäst
 • 5 dl kallt vatten
 • 9 dl (cirka 540 g) vetemjöl special
 • 4 dl (240 g) grovt rågmjöl
 • 1 msk oliv- eller rapsolja
 • 2,5 tsk salt

Skaka burken med surdeg ordentligt, vrid av locket och rör ihop surdegen med jäst och vatten i en maskin. Blanda tills jästen är löst. Tillsätt mjöl och olja och knåda till en elastisk och smidig deg (cirka 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand). Häll i saltet i slutet av knådningen. Forma degen jämn och fin och låt jäsa till dubbel storlek i en bunke täckt med plast i cirka 2 timmar (använd ej plastfolie då degen lätt fastnar i det när den jäser). Häll upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 jämnstora bitar. Forma försiktigt - utan att arbeta för mycket med degen - degen till önskad form och längd. Sikta lite mjöl över bröden, lägg på en plåt, täck med plast och låt jäsa i cirka 1 timme. Sätt ugnen på 260 grader och sätt samtidigt in en form med 1/2 liter vatten i botten av ugnen. Gör några snitt i brödet innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 25 minuter tills bröden har fått en fin färg. Låt svalna på galler.

5 kommentarer:

 1. Alltid härligt med hembakt bröd!

  SvaraRadera
 2. Surdegsbröd är gott, jag testade vetesurdegen på burk för några månader sedan.

  SvaraRadera
 3. sv: Tack så mycket! Jag älskar också Cupcake in a jar, tycker att det blir så fint & ändå är det så enkelt :)

  SvaraRadera
 4. Åh vilka härligt inspirerande bilder. Jag vill både äta och baka bröd...NU!

  SvaraRadera
 5. Jag tillhör de som är aningen emot burkarna med surdeg. För att det ska tillsättas 25 g jäst också. Jag lovar att du kan lyckas få liv i vilken död surdeg som helst om du tillsätter den mängden jäst. För mig är grejen med surdeg det speciella att själva surdegen gör jäsjobbet. Men jag har dock inte testat burkarna. Många tycker bröden blir goda, men jag har också hört tvärt om. Smaksak :-)

  SvaraRadera