torsdag 14 juni 2012

Hemmagjort vaniljextrakt


Ibland när jag behöver lite inspiration brukar jag titta in på lite olika amerikanska bakbloggar och i många av recepten jag hittar där ingår vaniljextrakt. Här i Sverige är vaniljextrakt inte så vanligt, i matbutiker kan man, om man har tur, hitta små flaskor med vaniljessens. Smaken är inte alls lika äkta och god som riktig vanilj och dessutom är de små flaskorna otroligt dyra.

När jag därför fick syn på tipset att göra hemmagjort vaniljextrakt var jag inte sen att låta mig lockas. Enklare kan det inte bli och det är en perfekt present att ge bort, med en vacker flaska är det den opimala presenten - det krävs bara lite framförhållning...


Hemmagjort vaniljextrakt


Räcker till en liten flaska på 330 ml.

  • 300 ml vodka
  • 4 vaniljstänger

Skär ett snitt på längden i vaniljstängerna, lämna cirka 1 cm i varje ände där vaniljstängerna sitter samman. Lägg stängerna i en ren flaska och fyll flaskan med vodka så att det täcker vaniljstängerna. Om stängerna skulle vara för långa går det bra att dela dem på mitten. Stäng flaskan och skaka om ordentligt. Låt flaskan stå på en mörk och sval plats i tre månader. Kom ihåg att skaka om flaskan lite då och då.


Innan och efter... Vaniljextraktet mörkar allt eftersom. Det håller i flera år och är otroligt praktiskt, om det börjar ta slut är det bara att fylla på med lite mer vodka och vaniljstänger.

1 kommentar: