onsdag 20 juni 2012

Jordgubbscupcakes med jordgubbsfrosting


När jag hittade ett fantastiskt extrapris på jordgubbar i affären var jag bara tvungen att köpa en ask. Jordgubbar är ju bara så gott. Vad man än gör med jordgubbar blir det helt perfekt. Det hela resulterade i en sats med jordgubbscupcakes och när jag stod och funderade över forstingen kände jag att jag inte kunde nöja mig med bara jordgubbar i smeten, det krävdes lite mer jordgubbssmak på det hela. Så jag vispade till en jordgubbs marängsmörkräm. Jag älskar verkligen konsistensen på smörkrämen, den är helt perfekt att spritsa och inte alltför söt som många andra frostingar. Jordgubbscupcakes med jordgubbsfrosting, somrigare och godare kan det väl inte bli? Och vad passar bättre så här när det närmar sig midsommarafton?


Jordgubbscupcakes med jordgubbsfrosting


Jordgubbscupcakes


Receptet räcker till cirka 12 cupcakes.

 • 100 g rumstempererat smör
 • 1,5 dl socker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 2 ägg (som helst har varit ute i rumstemperatur minst en timme)
 • 2,5 dl mjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1,5 dl mjölk
 • 150 g färska jordgubbar

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa rumstempererat smör, socker och vaniljsocker mjukt och fluffigt. Blanda ner ett ägg åt gången i smeten, blanda ordentligt mellan varje ägg. I en annan bunke, blanda samman mjöl och bakpulver ordentligt. Häll i de torra ingredienserna varvat med mjölken i tre omgångar. Vänd försiktigt runt smeten tills allt precis är blandat. Rör då försiktigt ner sköljda, rensade och hackade jordgubbar. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt och fyll till cirka 2/3 med smet. Grädda i ungefär 15 minuter, en sticka ska komma ut ren. Ta ut cupcakesen ur muffinsplåten och låt svalna helt.

Strawberry swiss meringue buttercream


 • 4 äggvitor
 • 200 g (cirka 2,35 dl) socker
 • 250 g rumstempererat smör
 • 100 g färska jordgubbar

Blanda äggvitor och socker i en värmetålig skål och placera över ett vattenbad. Låt vattnet i kastrullen sjuda och värm blandningen under konstant omrörning tills blandninen är cirka 65 grader. Om du saknar termometer kan du avgöra om blandningen är klar genom att ta upp lite av blandningen mellan fingertopparna och gnuggar den lätt. När sockerkristallerna har smällt och det inte längre känns kornigt mellan fingrarna är det dags att ta av skålen från vattenbadet. Ta bort skålen från kastrullen och vispa blandningen med elvisp eller köksassistent tills blandningen blir till en ordentligt vit och fast maräng. Vispa tills marängen har svalnat, cirka 10-15 minuter. Tillsätt smör en liten bit i taget. Vispa ordentligt mellan varje smörbit, jag brukar se till att räkna till 15 mellan varje. Det tar sin lilla tid men är väl värt det. I detta skede är det lätt hänt att smörkrämen skär sig. Om smörkrämen är för kall, sätt tillbaka skålen över vattenbadet i några sekunder och testa sedan att vispa igen. Är den istället för varm, sätt in skålen i kylskåpet i 10 minuter och vispa igen. När smörkrämen når en fin, silkeslen konsisten, är det dags att tillsätta jordgubbarna, men först måste dessa bli till en fin puré. Skölj, rensa och hacka jordgubbarna, purea dem och sila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa sedan i några minuter till tills frostingen är jämn och fin.

Fyll en spritspåse med smörkrämen och spritsa ut ett fint lager frosting på cupcakesen. Dekorera med en jordgubbsskiva.

5 kommentarer:

 1. Mumms!

  / Jen (http://littledessert.se)

  SvaraRadera
 2. Vilka söta cupcakes! Det lät jätte gott med den jordgubbsfrostingen till!

  SvaraRadera
 3. Om man vill spara cupcakes till dagen efter, hur förvarar man frostingen? I kylskåp eller i rumstemperatur? :)
  De blev jättegoda!

  SvaraRadera