söndag 8 juli 2012

Mintchoklad whoopie pies


Jag har alltid älskat mint. När jag var liten minns jag hur jag var så avundsjuk på mamma och pappa som fick använda vuxentandkräm med mintsmak medan jag fick stå ut med barntandkräm med en sötaktig smak som inte alls var i närheten så god som jag trodde att deras minttandkräm skulle vara. Ända sedan dess har mint varit en av de stora favoritsmakerna i godis och annat sött. Speciellt i kombination med choklad har jag svårt att tänka mig något godare. När jag därför fick syn på dessa chokladiga whoopie pies med ett ljuvlig mintchoklad lager i mitten - i Leila Lindholms fantastiska bok Hello Cupcake - var saken klar på mindre än en sekund. Dessa skulle testas!


Mintchoklad whoopie pies


  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl gräddfil
  • 2 msk kallt kaffe
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakulver
  • 4 msk kakao
  • 1 nypa salt
  • 100 g mörk 70%-ig kvalitetschoklad

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smör och blanda med gräddfil och kaffe, rör ner i äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en skål och sikta ner i smeten. Rör om försiktigt. Hacka den mörka chokladen och smält över ett vattenbad, rör ner i smeten. Spritsa ut smeten på bakpappersklädda plåtar. Klickarna ska vara stora som femkronor och ligga med gott om mellanrum mellan sig då de växer ordentligt i ugnen. För att få kakorna runda och fina brukar jag ta fram ett glas med vatten, doppa fingerspetsarna och försiktigt jämna till smeten. Grädda kakorna i omgångar i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Mintchoklad frosting


  • 60 g mjukt smör
  • 5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 100 g philadelphia
  • 1 msk varmt kaffe
  • Pepparmyntsolja efter smak

Vispa smöret ordentligt krämigt. Blanda ner florsocker, vaniljsocker, kakao och phildadelphia och blanda till en jämn och krämig konsistens. Rör ner kaffet och vispa med elvisp tills frostingen är ordentligt fluffig. Tillsätt några droppar pepparmyntsolja efter smak. Spritsa frostingen på undersidan av en kaka och lägg sedan på en annan kaka. Dekorera genom att spritsa en klick frosting på toppen av varje kaka.


5 kommentarer:

  1. Det ser goda ut och choklad och mint är verkligen gott!

    SvaraRadera
  2. Vilka snygga whoopisar du gjort, ser jättesmarriga ut och dina foton... love them!

    SvaraRadera
  3. älskar oxå mint,speciellt då med choklad.underbar kombo
    superfina whoopies du fick till

    SvaraRadera
  4. Vad söta de var med den lilla klicken på toppen! :D Att göra whoopies står på min att-göra-lista.. som mycket annat! :P

    SvaraRadera
  5. De här låter ju ljuvligt goda. Att de dessutom är alldeles ursöta att se på gör förstås det hela ännu bättre=)

    SvaraRadera