måndag 23 juli 2012

Limemacarons


För flera månader sedan fick jag frågan av en god vän till familjen om jag hade lust att baka något till hennes bröllop. Självklart svarade jag ja och efter lite fundering och planering, då bröllopet skulle vara i Oslo, bestämde jag mig för att baka macarons. För en dryg vecka sedan var alla macarons bakade och bröllopet ägde rum. Det var otroligt vackert och solen sken över kyrkan och ladan som festen efter ägde rum i.

Alla macarons var otorligt uppskattade och jag var tvungen att skynda mig för att hinna hugga en av alla 75 macarons innan de var slut. Idag bjuder jag på receptet för en sort av macaronsen på dessertbordet, nämligen macarons med limetryffel. Jag gillar ljusa och pastelliga färger men självklart kan man göra dessa mer gröna om man känner för det, eller varför inte göra rosa, gula, eller blå limemacarons? Jag älskar att experimentera med färger när det kommer till macarons och det kommer ni få se mer av...


Limemacarons


 • 120 gram rumstempererade äggvitor (uppdelat i två skålar)
 • 35 g socker
 • 150 gram mandelmjöl
 • 150 gram florsocker

Sockerlag


 • 150 gram socker
 • 50 gram vatten

Sätt ugnen på 160 grader. Sila mandelmjöl och florsocker noggrannt, blanda ordentligt och sätt åt sidan. Vispa 60 gram äggvitor till ett hårt skum och tillsätt 35 gram socker under omrörning. Koka upp sockerlagen på hög värme i en liten kastrull tills temperaturen når 118 grader. Blanda ner sockerlagen i marängsmeten, sockerlagen ska hällas ner i en smal stråle i marängen under konstant omrörning. Men tänk på att göra detta ganska fort då sockerlagen snabbt stelnar i kastrullen. Vispa sedan marängen på hög fart i cirka 10-15 minuter tills den kallnat helt och fått en glansig konsistens.

Rör i resterande 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen och tillsätt eventuellt grön pastafärg. Vänd försiktigt ned marängen i mandelblandningen och rör till en jämn smet med hjälp av en slickepot. Var mycket försiktig så att smeten inte blandas för mycket, detta kan medföra en alldeles för rinnig smet som är omöjlig att spritsa.

Fyll en spritspåse med rund tyll med smeten och spritsa ut små rundlar stora som femkronor på bakpappersklädd plåt. Låt macaronsen stå cirka 30 minuter i rumstemperatur innan de gräddas så att de får en torr hinna och lättare håller sig fina. Grädda macaronsen i ungefär 10-15 minuter i mitten av ugnen. Låt macaronsen vila en stund på plåten och låt sedan svalna helt på galler innan de fylls med fyllning.

Limetryffel


 • 125 gram choklad
 • Finrivet skal av 1 lime
 • 1 msk limesaft
 • 2 tsk honung
 • 2 msk vispgrädde

Hacka chokladen grovt, riv skalet och pressa saften ur limefrukten. Värm försiktigt  under omrörning alla ingredienser i en liten kastrull. Ta av kastrullen från värmen precis innan chokladen smält helt och rör om till en jämn kräm. Häll upp i en skål och låt stelna i kylen i någon timme tills krämen är lagom tjock för att spritsa.

Para ihop jämnstora macaronhalvor, spritsa ut limetryffelfyllningen på ena halvan och sätt ihop de två halvorna med varandra. Låt gärna macaronsen stå i kylen i ett dygn, de blir så mycket godare då.

5 kommentarer:

 1. åh dem blev jättefina och macarones är så lyxiga så perfekta till bröllop

  SvaraRadera
 2. Jättefina macarons och friskt och gott med limesmaken också :)

  SvaraRadera
 3. Så tjusiga de är, de ser helt perfekta ut!

  SvaraRadera
 4. Är det vit choklad du har använt?

  SvaraRadera