lördag 14 juli 2012

Jordgubbscheesecake


Det är så härligt med sommar. Även om vädret har varit ganska så uselt de flesta dagar och det många gånger känts som allt annat än sommar i luften är det för mig en avkoppling bara att veta att jag har 10 veckors härlig ledighet att njuta av. 10 långa veckor från det att jag fick semester i mitten av juni tills dess att jag börjar skolan igen i slutet av augusti. På 10 veckor under sommarlovet hinner jag göra allt det som jag under året bara längtat efter att göra men aldrig hunnit med - tror jag alltid i alla fall. Sen står jag oftast där i slutet av sommaren med en lång lista på saker jag skulle ha velat göra utan att ha hunnit med mer än hälften av dem. Men det är nog också en del av sommaren, att inte göra någonting utan bara ta det lugnt.

Men en sak kan jag pricka av på listan över sommarmåsten - att baka en härlig jordgubbscheesecake. Sommar för mig är söta, små jordgubbar. Så på sommaren bakar jag väldigt gärna med de gudomliga, små bären - det gäller ju att passa på när de är som bäst! Därför blev det för ett tag sedan en härlig jordgubbscheesecake. Cheesecaken är riktigt mäktig och otroligt god. Jag bakade den i vattenbad i ugnen för att den skulle få en riktigt fin yta och inte få några sprickor. Självklart kan man hoppa över detta steg om man tycker att det är lite krångligt. Men om ni, precis som jag får jordgubbssug så här på sommaren, hoppa inte över den här cheesecaken, den är så otroligt god!


Jordgubbs cheesecake


  • 300 g digestivekex
  • 150 g osaltat smör


  • 1 dl strösocker
  • 1 dl majsmjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 600 g Philadelphia
  • 2,5 dl kesella 10%
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad av fin kvalitet
  • 100 g jordgubbar (färska eller frysta och tinade)


  • Jordgubbar till dekoration


  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Krossa kexen i en mixer, jag lägger oftast kexen i en plastpåse och krossar dem med hjälp av en kavel eller liknande. Smält smöret och blanda med de krossade kexen. Tryck ut blandningen i bottnen av en form med löstagbar botten. Grädda i 10 minuter och låt svalna. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker till en jämn smet i en skål. Rör ner kesella och Philadelphia och vispa krämigt och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget under ordentlig omrörning. Häll i grädden lite i taget under vispning. Smält chokladen över vattenbad och rör ner i smeten. Mosa jordgubbarna och häll eventuellt av lite vätska. Rör ner jordgubbarna i smeten och häll smeten över bottnen. Förbered en plåt med kokande vatten i, linda in cheesecakeformen i aluminiumfolie och ställ ner i den vattenfylda plåten. Grädda kakan i vattenbadet i 40 minuter. Om kakan börjar bli för gyllene, täck med aluminiumfolie. Stäng av ugnen och låt sedan kakan stå på eftervärmen i 30 minuter. Låt cheesecaken svalna i 6-8 timmar, helst över natten innan den serveras.

    Precis innan servering, skiva jordgubbar och använd som dekorering.


    9 kommentarer:

    1. åh gu ja älskar verkligen jordgubbs cheesecake,den ser allt farligt god ut och sån tårta som man gärna tar mer än en bit.NomNoom

      SvaraRadera
    2. Cheesecake är en favorit och så gott med jordgubbar! Mycket fin är den också!

      SvaraRadera
    3. Så fint dekorerad och mums säger jag. Tycker du har jättefina bilder på din blogg (har sagt det förut men det tål att upprepas)!

      SvaraRadera
    4. Alltså GUD vilka härliga bilder du har tagit, och vilken cheesecake! Omnomnom! Vad duktig du är, härligt att jag gled in på din blogg lite i förbifarten, här tänker jag stanna ett tag :D

      SvaraRadera
    5. Yummie:) Extra hög också!! Jag skulle inte tacka nej till en bit av den där:)

      SvaraRadera
    6. Mums det här lät farligt gott!

      SvaraRadera