torsdag 26 juli 2012

Chokladtårta med chokladglasyr och chokladfrosting


Chokladtårta med chokladglasyr och chokladfrosting, kanske inte riktigt tårtan för de som inte är särskilt förtjusta i choklad. Men för alla chokladälskare är detta verkligen DEN optimala tårtan. Chokladtårtan med glasyren är en tårta som jag har gjort i många år nu och det är nog den godaste chokladtårta jag smakat. Den består av en lagom kladdig, chokladig botten och över det en fantastisk glasyr som smälter i munnen. För knappt ett år sedan la jag upp tårtan här för att dela med mig av den och den har blivit väldigt populär. Sist jag gjorde den kände jag för att testa någonting nytt och eftersom jag aldrig kan få för mycket av choklad blev den en underbar chokladfrosting som jag spritsade ovanpå tårtan.


 Chokladtårta


  • 250 g mörk choklad (jag brukar använda mig av 55%-ig choklad)
  • 250 g smör
  • 6 ägg
  • 2 3/4 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka chokladen. Smält smöret och häll över chokladen. Rör om tills dess att chokladen smält helt. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda försiktigt ner smeten i den smälta chokladen och vänd ner siktat vetemjöl. Smöra en form (cirka 26 cm i diameter) och häll i smeten.Grädda i nedre halvan av ugnen i cirka 25-30 minuter.Kakan ska inte vara helt genomgräddad. Låt kakan svalna i formen och ställ sedan in den 1 timme i frysen för att stelna.

Chokladglasyr


  • 100 g mörk choklad (jag brukar använda mig av 70%-ig premiumchoklad)
  • 100 g smör
  • 50 g (knapp 1/2 dl) honung

Fanhacka chokladen. Häll smält smör över och rör om tills chokladen smält. Rör ner honungen och låt glasyren stelna en aning innan den breds ut i ett jämnt lager över den kalla tårtan.

Chokladfrosting


  • 125 g mörk choklad
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Finhacka chokladen. Häll vispgrädde i en kastrull och värm tills dess att grädden precis ska börja koka. Ta av grädden från plattan och häll över chokladen. Låt stå i några sekunder och blanda sedan väl tills dess att chokladen är smält och allt är väl blandat. Tillsätt vaniljsocker och rör runt. Ställ in frostingen i kylskåpet i minst två timmar. Rör runt i frostingen var 30 minut. Efter två timmar har frostingen tjocknat en aning men om man vill ha den ännu tjockare och fastare kan man vispa upp den med elvisp några sekunder. Men var försiktig så att den inte vispas för mycket. Spritsa små rosor på tårtan med hjälp av en stjärntyll.

9 kommentarer:

  1. Oh my! Detta måste vara den ultimata chokladtårtan för oss chokladälskare! Mums!!

    SvaraRadera
  2. Ojoj så god den både ser ut och låter himmel! Verkligen något för mig som är chokladälskare :)

    SvaraRadera
  3. Så tjusig! Vem gillar inte choklad? :)

    SvaraRadera
  4. -har dött och hamnat i chokladhimlen-

    Ser så jäkla god ut denna!!

    Tog med den i mina fredagsfavoriter, här: http://www.thechocolatebox.se/2012/07/fredagsfavoriter-v-30.html Hoppas det är okej! :)

    Ha en bra helg!

    SvaraRadera
  5. Hej! Jag gjorde den här tårtan inför min sambos födelsedag och den blev en kanon succé! :D Inte speciellt svår att göra men tar lite tid eftersom det är så mycket choklad som ska hackas och smältas men resultatet blev jättebra och den blev supergod! Toppade även glasyren med lite hallon på slutet men den hade varit kanon även utan hallon!

    Tack för ett kanonrecept! Mvh Nea

    SvaraRadera
  6. Bästa chokladtårta jag ätit!

    SvaraRadera