tisdag 29 maj 2012

Vertical layer cake

Ända sedan jag först såg idén med vertikala tårtbottnar har jag velat baka en egen, liknande tårta och då min pappa fyllde år bestämde jag mig för att göra slag i saken och testa det hela. Det är lite trixigt med de olika tårtbottnarna och tid tar det, något som ledde till att den tänkta steg-för-steg beskrivningen inte kom till då det var alldeles för sent för min kamera att klara av att ta några som helst bilder. Men oj vad häftigt resultatet blir! Det blev en rejäl överaskning för alla då tårtan skars upp och tårtbottnarna var åt "fel" håll.

Så om ni känner för att göra en lite annorlunda tårta är detta verkligen en rolig idé. På Lisas underbara blogg finns den här fenomenala steg-för-steg beskrivninen i bilder om det känns svårt att hänga med i texten. Inspirationen till tårtbottnarna fick jag från fantastiska Linda på callmecupcakes hallonbrownietårta och det är därifrån jag tagit recpeten på choklad- och hallonbottnen, hallonfrostingen och chokladglasyren. Den vita botten var en underbar vaniljbotten.


Vertical layer cake


Choklad- och hallonbotten


  • 225 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 stora ägg
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Skär smöret i tärningar, hacka chokladen grovt och häll i en stor kastrull. Smält tillsammans på låg värme. Låt svalna. Vispa under tiden muscovadosocker, strösocker och ägg ljust och luftigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål. Häll det smälta smöret och chokladen i äggblandningen och vispa till en slät smet. Sikta ner de torra ingredienserna och rör försiktigt tills smeten är jämn och fin. Häll smeten i en smord och mjölad form (26 cm). Jämna till ytan och tryck ner hallonen. Grädda i cirka 50 minuter. Testa med en sticka efter cirka 45 minuter, stickan ska komma ut ren. Låt kakan svalna och sätt sedan in i frysen för att bli enklare att hantera.

Vaniljbotten


  • 5 stora äggvitor
  • 1,8 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 msk vaniljsocker
  • 280 g (cirka 4,67 dl) vetemjöl
  • 3 msk maizena
  • 350 g (cirka 4,1 dl) strösocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 170 g smör

Höj temperaturen i ugnen till 180 grader. Blanda äggvitor, mjölk och fröna från en vaniljstång. I en annan bunke, blanda vaniljsocker, mjöl, maizena, bakpulver och salt. Sikta blandningen tre gånger och blanda sedan runt ordentligt. Skär smöret i tärningar och tillsätt lite i taget till de torra ingredienserna samtidigt som mjölkblandningen hälls i försiktigt. Gör detta i minst tre omgångar och vispa ordentligt mellan gångerna. Blanda alltsammans ordentligt i ett par minuter. Häll över i en smord form (26 cm) och grädda i ugnen i cirka 30 minuter. Testa med en sticka efter 25 minuter, kakan ska vara helt genomgräddad. Om kakan börjar bli brun kan du lägga över ett bakplåtspapper. Låt svalna och sätt sedan in i frysen för att kakan ska bli enklare att hantera.


Nu är det dags att sätta ihop de båda tårtbottnarna till den vertikala tårtan. Jämna till de båda bottnarna så att de är lika höga. Rita ut ringar på ett papper eller en kartong. Jag valde att göra fyra olika ringar och ritade därför tre lika stora ringar på pappret. Men det går bra att rita ringarna lite som man vill. Dock kan det vara bra att inte göra ringarna för tunna då de kan bli svåra att hantera. Lägg mallen på tårtbottnen och skär med en vass kniv efter mallen. Håll kniven rakt ner när du skär för att få en jämn kant. Gör sedan likadant på den andra tårtbottnen. Klipp bort den yttre ringen så att det återstår två cirklar på pappret. Upprepa nu steget med att skära efter mallen på båda kakorna och klipp sedan ut den sista cirekeln och återupprepa en sista gång. Nu är varje kaka delad i fyra cirklar. Skär ett jack i de tre yttre ringarna på båda kakorna och ta isär ringarna. Bygg ihop bottnarna så att de är varannan mörk, varannan ljus ring. Dra åt kakan med plastfolie och häll vaniljsirap i skarvarna. Receptet på sirapen finns nedan. Ställ kakan i frysen i minst en timme (jag hade kakan i frysen över natten). Ta ut kakan och låt den stå framme en stund innan det är dags att frosta kakan.

Vaniljsirap


  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk vaniljsocker 

Häll ner socker och vatten i en kastrull. Koka upp tills sockret smält. Ta av kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret. Droppa ner sirapen i skarvarna på kakan. Sirapen fungerar som ett klister och håller ihop de olika delarna.


Swiss meringue raspberry buttercream


  • 4 stora äggvitor
  • 200 g (Cirka 2,33 dl) strösocker
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 100 g hallon

Blanda äggvitor och socker i en värmetålig skål och placera över ett vattenbad. Låt vattnet i kastrullen sjuda och värm blandningen under konstant omrörning tills blandninen är cirka 65 grader. Om du saknar termometer, något som jag gjorde eftersom min bestämde sig för att gå sönder just som jag stod med blandningen på plattan, går det lika bra utan. För att avgöra när den är klar tar du bara upp lite av blandninen mellan fingertopparna och gnuggar den lätt. När sockerkristallerna har smällt och det inte längre känns kornigt mellan fingrarna är det dags att ta av skålen från vattenbadet. Ta bort skålen från kastrullen och vispa blandningen med elvisp eller köksassistent tills blandningen blir till en ordentligt vit och fast maräng. Vispa tills marängen har svalnat, cirka 10-15 minuter. Tillsätt smör en liten bit i taget. Vispa ordentligt mellan varje smörbit, jag brukar se till att räkna till 15 mellan varje. Det tar sin lilla tid men är väl värt det. I detta skede är det lätt hänt att smörkrämen skär sig och ser mer ut om en halvdan äggröra än en fin frosting. Men ge inte upp! Det är lätt att fixa till, smörkrämen är väldigt förlåtande. Om smörkrämen är för kall, sätt tillbaka skålen över vattenbadet i några sekunder och testa sedan att vispa igen. Är den istället för varm, sätt in skålen i kylskåpet i 10 minuter och vispa igen. När smörkrämen når en fin, silkeslen konsisten, är det dags att tillsätta hallonen, men först måste dessa bli till en fin puré. Mosa eller puréa hallonen ordentligt och sila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Som ni kanske ser på bilderna var detta ett stag jag inte kunde göra då jag var på landet där jag verkligen inte kunde hitta vår gamla sil. Detta resulterade i en lite ojämn frosting, så om du har tillgång till en sil, hoppa inte över det steget. Blanda nu ner purén i smörkrämen och vispa sedan i några minuter till tills frostingen är jämn och fin.

Spackla tårtan med ett tunt lager frosting så att det täcker överallt. Ställ in tårtan i kylen i 30 minuter eller tills frostingen har stelnar något och spackla sedan på ytterligare ett lager av frostingen tills tårtan är helt jämn. På detta sätt hålls smulorna från tårtan inne så att tårtan blir jämn och fin. Sätt in tårtan i kylen igen tills dess att chokladglasyren är färdig.

Chokladglasyr


  • 100 g mörk choklad (70%)
  • 50 g smör

Hacka chokladen grovt och skär smöret i små tärningar. Häll ner i en kastrull och smält på låg värme. Låt svalna tills glasyren tjocknat något men fortfarande har rinnande konsistens.

Montering:


  • Hallon efter smak

Häll chokladglasyren över tårtan, jobba fort då chokladen stelnar fort. Dekorera tårtan med hallon efter smak.


Tårtan var otroligt uppskattad och åts upp till sista lilla smulan. Kombinationen av hallonbrowniebotten, vaniljbotten, hallonfrosting och chokladglasyr var helt perfekt. Men det bästa är nästan att det ligger en helt färdig botten till i frysen som bara väntar på att bli omgjord till ännu en fantastisk tårta...


4 kommentarer:

  1. Har också länge tänkt på att göra en sådan här tårtbotten... men det har ännu inte blivit av. Ser jättefin ut!

    SvaraRadera
  2. Det var supergott men det här, det här ser helt himmelskt ut!
    Jag bilr galen.

    SvaraRadera
  3. åh men gu va fin den blev och låter himmelskt gott.måste nog ta o testa den där vaniljbotten.

    SvaraRadera