onsdag 23 maj 2012

Hallonmacarons


Idag blir det ett recept på dessa fantasiskt goda hallon och vitchoklad macarons. Macaronsen bestod av vaniljmacarons med en hallon och vitchokladfyllning. Är de inte otroligt söta? Jag är helt fast i macaronbakning nu, det finns så många spännande kombinationer att testa. Nästa gång vill jag göra några riktigt färgglada macarons.

Receptet är precis som med citronmacaronsen baserat på en italiens maräng med sockerlag. Någon gång ska jag nog ta och testa att baka macarons utan sockerlag för att testa hur det går. Är det någon som har något bra recept eller som har testat båda varianterna (med och utan sockerlag) och som har någon favorit? Men egentligen, varför ändra på ett vinnande koncept? Receptet är beräknat till 30 stycken macarons (60 macaronshalvor).

Hallonmacarons

  • 120 gram rumstempererade äggvitor (uppdelat i två skålar)
  • Fröna från en vaniljstång
  • 35 g socker
  • 150 gram mandelmjöl
  • 150 gram florsocker

Till sockerlagen:

  • 150 gram socker
  • 50 gram vatten

Sätt ugnen på 160 grader. Vispa 60 gram äggvitormed fröna från en vaniljstång till ett hårt skum och tillsätt 35 gram socker under omrörning. Koka upp sockerlagen på hög värme i en liten kastrull tills temperaturen når 118 grader. Blanda ner sockerlagen i marängsmeten, sockerlagen ska hällas ner i en smal stråle i marängen under konstant omrörning. Vispa sedan marängen på hög fart i cirka 10-15 minuter tills den kallnat helt och fått en glansig konsistens.

Sila mandelmjölet och florsockret. Rör i resterande 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen och tillsätt om så önskas någon färg. Sedan är det dags att blanda ihop marängen med mandelblandningen, detta görs genom att marängen försiktigt vänds i mandelblandningen och mixas mycket försiktigt samman till en jämn smet med hjälp av en slickepott. Var mycket försiktig så att smeten inte blandas för mycket, detta kan medföra en alldeles för rinnig smet som är omöjlig att spritsa.

Fyll en spritspåse med rund tyll med smeten och spritsa ut små rundlar på bakpappersklädd plåt, de rinner ut en del så spritsa inte för nära varandra. Låt macaronsen stå cirka 30 minuter i rumstemperatur innan de gräddas så att de får en torr hinna och lättare håller sig fina. Grädda macaronsen i ungefär 10-15 minuter i mitten av ugnen. Jag använder en extra, tom plåt under den andra när jag gräddar macaronsen. Låt macaronsen vila en stund innan bakplåspappret tas ut ur plåten och låt sedan svalna helt innan de fylls med valfri fyllning. Jag gjorde hallon och vitchokladfyllning.

Hallon och vitchokladfyllning:

  • 125 gram vit choklad
  • 50 gram färska eller tinade frysta hallon
  • 2 msk vispgrädde

Hacka chokladen till hallonkrämen. Mixa hallonen till en slät puré och koka sedan upp purén tillsammans med vispgrädden i en liten kastrull. När purén kokat upp, ta av kastrullen från plattan och häll hallonröran över den vita chokladen. Rör tills smeten är jämn och låt sedan fyllningen stelna en aning i kylen så att den är lagom tjock att spritsa.

Försök att para ihop de olika macaronhalvorna i jämnstora par och sätt ihop dessa med hallonfyllningen mellan.


Så goda! Och ännu godare blir de efter en dag i kylskåpet.

5 kommentarer:

  1. Ååh ge mig en sån tack! Nee men dom ser ju skit goda ut!!! :)

    SvaraRadera
  2. Så fina macarons och goda ser de också ut att vara!

    SvaraRadera
  3. Kul med en annan 15-åring som gillar att hålla på i köket :)

    SvaraRadera
  4. åh gud va fina dina macarons blev och låter ju jättegott.duktig du är

    SvaraRadera
  5. Precis!

    Och shit vad fina saker du bakar. Ser hur gott ut som helst :)

    SvaraRadera