lördag 26 maj 2012

Mini chokladcupcakes med hallonfrosting


Minicupcakes måste vara en av de bästa uppfinningarna inom bakvärlden. En vanlig cupcakes kan ju vara väldigt mäktig och mättande och då är minicupcakes perfekt. Man får samma underbart goda smak fast i miniformat istället. Och om man är riktigt sugen är det ju väldigt enkelt att bara ta ännu en cupcakes, eller kanske två till. Det är perfekt när det bjuds på flera olika desserter så att man kan smaka lite av varje. Dessutom är de ju så oemotståndligt söta att titta på. Dessa cupcakes, med sin härliga chokladbotten inspirerad av den amerikanska chokladkakan Devil's Food Cake och friska hallonfrosting, är både otroligt söt att titta på och ljuvligt god att äta. Det är tur att de är i miniformat så att man har en anledning att äta flera.

Mini chokladcupcakes med hallonfrosting


Receptet räcker till cirka 36 stycken minicupcakes

  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1 dl varmt vatten
  • 1/2 dl kakao
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa rumstempererat smör och socker riktigt mjukt och luftigt. Blanda ner ägg och vaniljsocker och vispa till en jämn smet. Blanda varmt vatten och kakao i en skål. Rör ordentligt tills alla klumpar är upplösta och vispa sedan ner kakaoblandningen i smeten. Sikta ner vetemjöl, salt och bakpulver och vänd försiktigt runt i smeten tills allt precis är blandat. Ställ små pappersformar i en minimuffinsplåt och fyll varje form till 3/4. Grädda cupcakesen i ugnen i cirka 15 minuter, testa med ett sticka att de är klara. Ta ut cupcakesen ur formen och låt svalna på galler.

Hallonfrosting


  • 250 g hallon
  • 1 lime
  • 3 msk strösocker
  • 60 g smör
  • 100 g Philadelphia
  • 5 dl florsocker

Häll i frysta hallon, strösocker och saften från en lime i en liten kastrull. Mosa hallonen och koka tills såsen är varm och rinnande. Ta av från värmen och kila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Låt svalna. Blanda 5 msk av hallonsåsen med smör, philadelphia och florsocker. Vispa ordentligt till en fluffig och jämn frosting. Spritsa frostingen på de svala chokladcupcakesen. Garnera gärna med silverkulor.

3 kommentarer:

  1. sv: Tack så mycket! Ja, jag tycker om att testa lite udda smaker och kombinationer.. :)

    Jättefina minicupcakes!

    SvaraRadera
  2. Så fina minicupcakes du gjort! Snyggt dekorerat med silverkulor :)

    SvaraRadera
  3. Hur små formar har du använt för att få 36st ?

    SvaraRadera