torsdag 17 maj 2012

Chokladcupcakes med kolafrosting och toffee bitar


För ett tag sedan sökte jag runt på internet efter inspiration för något riktigt gott att bjuda på till fikat. Efter att ha klickat bort det ena efter det andra fastnade jag framför en bild på några helt fantastiska chokladcupcakes med toffee crunch. Snabbt hade jag bestämt mig för att jag ville testa något liknande och efter ett tag stod det ett gäng chokladcupcakes med kolafrosting och ja, just toffee crunch framför mig. Jag måste säga att dessa cupcakes var verkligen extra allt. En otroligt god och saftig chokladcupcake i botten, över det ett lager swiss meringue buttercream på hemmalagad kola, doppad i chokladglasyr och toffee crunch och med ett avslutande lager kolafrosting på toppen. Kan det bli sötare, eller godare?

Cupcakesen kan kännas lite omständiga att göra, men låt er inte avskräckas av den hemmagjorda kolan eller lite kluriga smörkrämen. Det är enklare än det låter och resultatet är väl värt slitet i köket! Den hemmagjorda kolan är himmelskt god. Den går självklart att ersätta med köpt kolasås, men resultatet blir en alltför söt frosting då köpt kolasås oftast är sötheten själv. Jag skulle verkligen rekommendera att ta den lilla extra tiden och göra den hemmagjorda kolan. Långt ifrån allt går åt till cupcakesen och det som blir över står sig bra flera veckor i kylen. Den är perfekt till andra bakverk eller som en extra topping på glassen.

Chokladcupcakes med kolafrosting och toffee bitar


Receptet räcker till 12 cupcakes.

Chokladcupcakes:


  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1 dl varmt vatten
  • 1/2 dl kakao
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa rumstempererat smör och socker tills det är mjukt och luftigt. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa till en jämn smet. Blanda varmt vatten och kakao i en skål och se till att alla klumpar löst upp sig, tillsätt sedan kakaoblandningen till smeten. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt smeten. Tänk på att inte blanda för mycket, bara tills allt precis är blandat. Lägg ner formar i en muffinsplåt och fyll till drygt hälften. Grädda i ungefär 25 minuter, en sticka ska komma ut ren. Ta ut cupcakesen ur muffinsplåten och låt svalna på galler.

Caramell swiss merengue buttercream


  • 6 äggvitor
  • 240 g (2,82 dl) strösocker
  • 270 g smör
  • 1/4 tsk salt
  • Kola, tillsätt valfri mängd, jag hade kanske i en halv dl

Blanda äggvitor och socker i en skål och ställ över vattenbad på spisen. Låt vattnet i kastrullen sjuda och vispa ordentligt i blandninen tills temperaturen når 65 grader. Ta bort skålen från kastrullen och vispa blandningen med elvisp eller köksassistent tills blandningen blir till en ordentligt vit och fast maräng. Vispa tills marängen har svalnat, cirka 10-15 minuter. Tillsätt smör en liten bit i taget. Vispa ordentligt mellan varje smörbit, jag brukar se till att räkna till 10 mellan varje. Det tar sin lilla tid men är väl värt det. I detta skede är det lätt hänt att smörkrämen skär sig och ser mer ut om en halvdan äggröra än en fin frosting. Detta hände mig, men ge inte upp! Det är lätt att fixa till, smörkrämen är väldigt förlåtande. Om smörkrämen är för kall, sätt tillbaka skålen över vattenbadet i några sekunder och testa sedan att vispa igen. Är den istället för varm, sätt in skålen i kylskåpet i 10 minuter och vispa igen. När smörkrämen når en fin, silkeslen konsisten, tillsätt en gnutta salt och kola efter smak och vispa sedan i några minuter till tills frostingen är jämn och fin.

Kola


  • 100 g (1,18 dl) strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 85 g smör
  • En nypa havssalt

Häll socker i en stor kastrull och värm försiktigt, tänk på att inte röra runt under tiden. Vänta tills sockret börjar smälta, bli brunt och bubbla, rör då några varv i kastrullen och se till att allt är ordentligt smält. Ta bort kastrullen från värmen och värm grädden i en mindre kastrull. Tillsätt smöret bit för bit till sockret. Det skär sig i början men sätt tillbaka kastrullen på låg värme tills smten blir slät och fin igen. Tillsätt sedan grädden, häll i lite i taget och ta det mycket försiktigt då det lätt kokar över. Tillsätt lite salt och låt koka i några minuter. Ta därefter bort kastrullen från platten, låt svalna och häll upp kolan i en ren burk.


Chokladglasyr


  • 1 1/2 dl mörk choklad
  • 2 msk vispgrädde
  • 4 msk florsocker
  • 5-8 msk varmt vatten

Hacka chokladen grovt och häll ner tillsammans med vispgrädden i en skål över vattenbad. Värm chokladen och vispgrädden i ungefär 2-3 minuter utan att röra om. Rör sedan försiktigt samman blandningen och tillsätt florsocker. Rör ner vatten en matsked i taget tills chokladglasyren antar en lagom lös konsistens, den ska vara relativt lös. Ställ åt sidan och låt svalna en aning.

Montering


  • 1 dl chokladtäckta toffee bitar

Fyll en spritspåse med smörkrämen och spritsa ett jämt lager över cupcakesen. Enklast är att börja från utsidan, spritsa ett varv runt kanten och sedan jobba sig in mot mitten. Sätt in cupcakesen i frysen i 20 minuter för att de ska bli ordentligt kalla så att inte frostingen smälter. Doppa sedan cupcakesen i chokladglasyren och täck kanterna med hackade toffee bitar. Ställ tillbaka cupcakesen i frysen tills chokladen stelnat, cirka 5 minuter. Avsluta med att spritsa ett sista lager frosting över chokladen.


Det var allt för denna gång! Nu väntar en härlig långhelg, jag äskar verkligen Sverige för alla dessa helg- och klämdagar. Kanske kan dessa underbara cupcakes passa perfekt till en fika i helgen?

1 kommentar:

  1. Vilka goda cuppisar du gjort... är mätt men skulle lätt kunna trycka i mig en sådan just nu, yum!

    SvaraRadera