onsdag 9 maj 2012

Devil's food cake


För ett tag sedan fyllde min äldsta lillasyster 6 år och hon beställde två tårtor till kalaset. Och vad gör man inte för sin lillasyster? En av tårtorna blev denna chokladtårta inspirerad av den amerikanska kakan Devil's food cake. En otroligt mäktig chokladtårta med en underbart god chokladsmak. Det hela flöt på otroligt problemfritt fram tills att jag smakade av frostingen och insåg att den var, ja tyvärr, helt oätlig. Den som jag hade tänkt lena och ljuvliga frostingen smakade otroligt beskt. Den gick inte att rädda så jag fick snabbt komma på med en reservplan och det slutade med en fantastisk frosting som det tyvärr var alldeles för lite av då jag inte hade haft några planer på att min första idé skulle misslyckas så totalt. Men så är det med bakning, de är alla dessa misslyckanden som för en framåt. Denna gång ledde det ju till en annan oemotståndlig chokladfrosting, kanske lite mer likt en chokladglasyr. Själva kakan blev väldigt lyckad, hög och fluffig med en fantastisk chokladsmak. Receptet hittade jag på denna fina och alltid lika inspirerande blogg. Jag har skrivit ingredienserna efter vikt då jag ofta tycker att det blir mer exakt men för er som kanske inte har en bra våg eller som tycker att det är enklare står måtten i dl bredvid.

Devil's Food Cake

  • 30 g mörk choklad av fin kvalitet (jag använde mig av 70%-ig choklad)
  • 65 g (cirka 1,33 dl) kakao
  • 2,35 dl varmt vatten
  • 4 stora rumstempererade ägg (varav 2 ägg och 2 äggulor)
  • 0,5 dl Creme Fraiche
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g (cirka 3,33 dl) mjöl
  • 25 g (cirka 0,45 dl) maizena
  • 325 g (cirka 4,64 dl) ljust farin socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 230 g rumstempererat smör

Hacka chokladen fint och blanda med kakaon i en skål. Koka upp vatten och häll över chokladen och kakaon. Blanda väl och låt stå i minst 1 timme. Sätt ugnen på 175C. Blanda under tiden samman mjöl, maizena, salt och bakpulver i en bunke. I en annan bunke, blanda Creme Fraiche, ägg, äggulor och vaniljsocker. Blanda ner socker i mjölblandningen och blanda det väl samman (gärna i en mixer). Tillsätt rumstempererat, mjukt smör lite åt gången och blanda ordentligt innan äggblandningen rörs ner. Mixa det hela till en len och jämn röra. Rör ner chokladblandningen och rör runt tills allt är väl blandat. Häll ner smeten i två väl smorda bakformar, 20-24 cm. Sätt in kakorna i ugnen och grädda i cirka 40 minuter, kolla med en sticka för att se att kakan är torr. Låt kakorna svalna innan de sätts in i frysen i cirka en timme (eller längre om de ska färdigställas en annan dag) för att underlätta monteringen av kakan så att den inte smular. Under tiden kan frostingen förberedas.

Ljuvlig Chokladglasyr

  • 100 g smör
  • 100 g mörk kvalitetschoklad (jag använde 70%-ig choklad)
  • 50 g (knappt 1/2 dl) honung

Finhacka chokladen. Häll smält smör över och rör om tills chokladen smält. Rör sedan ner honungen. Låt glasyren stelna en aning så att den går lätt att breda ut över tårtan.

Montering

  • Cirka 250 g jordubbar

Ta ut kakorna ur frysen. Skiva jordgubbar fint och lägg dessa på den första kakan. Lägg över den andra kakan och bred på ett jämnt lager chokladglasyr över tårtan. Dekorera med jordgubbar och eventuellt fina sockerpärlor.


Tårtan levde verkligen upp till sitt namn, den var djävulskt god! Den saftiga kakan i kombination med jordgubbarna och den lena chokladglasyren var verkligen perfekt. Och födelsedagsbarnet var mycket nöjd, även om hon framförallt högg in på bullarna och kexen. I slutändan är det av någon konstig anledning alltid det gamla vanliga och väl beprövade som går hem för dem små...


3 kommentarer:

  1. Tyvärr blev bottnarna platta som pannkakor.... borde det inte vara så att äggblandningen ska vispas upp? Inte bara blandas?

    SvaraRadera
  2. Hade väntat mig att den skulle jäsa åtminstone litegrann. Misstänker också att äggblandningen borde vispas istället. God kaka dock.

    SvaraRadera