lördag 19 maj 2012

Blueberry Cheesecake Ice Cream

För ett tag sedan var det så där jättehärligt vädet - strålande sol och jättevarmt ute. En typisk dag för glass. Jag har aldrig gjort glass förut men jag kände att det var dags att prova att göra min egna. Att välja vilken smak som skulle bli först ut att testas var inte lätt. Men om ni kanske minns så gjorde jag för ett tag sedan en god blåbärscheesecake och det slog mig att det vore jättegott att göra en glassvariant av den cheesecaken. Så först ut att testas blev en blueberry cheesecake ice cream och för att göra den riktigt cheesecakeaktig hade jag i både philadelphia och digestivekex. Eftersom jag inte har en glassmaskin hemma var jag tvungen att gå och röra runt i glassen var 20:e minut. Trots detta lite tidskrävande moment är hemmagjord glass något som kommer bli till en vana här hemma. Jag har ända sedan jag smakade Ben & Jerrys Cookie Dough varit helt övertygad om att det inte existerar någon godare glass. Nu vet jag att Cookie Dough har fått sig en värdig konkurens. Denna glass var verkligen helt perfekt på alla sätt och vis. Nu ser jag fram emot att exprimentera med nya glassmaker, hemmagjord glass är verkligen bara så gott!


Blueberry Cheesecake Ice Cream


  • 3 äggulor
  • 2 dl socker
  • 3,5 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 350 g bär, i min glass hade jag i blåbär samt lite rester av hallon
  • 125 g Philadelphia
  • Digestivekex efter smak

Vispa äggulor och socker vitt och fluffigt. Blanda grädde, mjölk och vaniljsocker i en kastrull och värm försiktigt tills blandningen just börjar koka. Ta av gräddblandningen från plattan och häll en liten del över äggblandningen. Rör om ordentligt och häll över resten. Blanda väl och häll sedan tillbaka smeten i kastrullen och värm tills något tjockare konsistens, för mig tog det ungefär 10 minuter. Under tiden, mosa eller purea bären och tillsätt sedan dessa när smeten på plattan tjocknat något. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner Philadelphia. Låt svalna och häll sedan upp glassen i en form och ställ in i kylen tills glassen är ordentligt kall. Ta ut ur kylen, blanda ner krossade digestivekexbitar efter smak och ställ in glassen i frysen. Om du har en glassmaskin kan du nu istället använda denna och spara mycket tid och energi. Annars är det dags att ställa klockan och röra om i glassen ungefär var 20:e minut tills glassen når lagom konsistens, vilket tar ungefär 4 timmar.


Ta ut glassen i rumstemperatur en stund före det är dags att smaka och servera gärna med lite digestivekexsmulor på toppen.


6 kommentarer:

  1. Härlig färg och säkert en ljuvlig smak :) Kram

    SvaraRadera
  2. Vilken underbart god glass du har gjort, ser riktigt smarrigt ut mums!

    SvaraRadera
  3. Hej! Vad otroligt gott det ser ut!
    Jag har lagt till din fina blogg bland mina länkar nu. Har du Facebook så spana gärna in gruppen Bak- & Matbloggar (http://www.facebook.com/groups/289001334523696/)
    Kram, Lisa

    SvaraRadera
  4. Ser otroligt gott ut! Måste jag prova någon dag! Tack:)

    SvaraRadera
  5. Åh, jag dör nästan. Vad underbar fint och så gott det ser ut. Vad duktig du är!

    SvaraRadera
  6. Vad gott med hemmagjord glass =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min krydd-tävling =)

    SvaraRadera