söndag 29 juli 2012

Mini blåbärspajer


Jag älskar små, individuella desserter. Det är så mycket roligarare att servera små minipajer än en enda stor paj. Alla får sin egna lilla paj på tallriken, de är lagom stora att äta och så otroligt söta att titta på. Dessa mini blåbärspajer är inget undantag. Pajskalen är jättegoda och det är ett perfekt, enkelt recept. Jag kan inte direkt påstå att jag är en stor pajbakare, jag kan tycka att det är lite krångligt att få till bra pajdegar men detta recept är perfekt - det går inte att misslyckas med. Vaniljkrämen fullkomligt smälter i munnen och tillsammans med blåbärsfyllningen blir denna dessert verkligen helt sagolik.


Mini blåbärspajer


Pajskal


  • 200 g  (3.33 dl) vetemjöl
  • 30 g (0.35 dl) socker
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g fruset smör
  • 1 ägg uppblandat med 2 tsk vatten

Sikta ner mjöl, socker och salt i en bunke. Riv ner det frusna smöret med hjälp av ett rivjärn och arbeta snabbt in smöret i mjölblandningen. När degen nått en sandliknande konsistens, stjälp upp på bakbord, och gör ett hål i mitten av degen med hjälp av ett glas eller liknande. Rör försiktigt ner ägg och vattenblandningen i hålet i mitten och arbeta försiktigt ihop till en jämn deg. Knåda degen och forma till en rund disk. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen i minst 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut pajdegen ur kylen och låt den ligga i några minuter för att värmas upp en aning. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord tills den är cirka 3 mm tjock. Använd små kakutstickare eller ett glas för att sticka ut rundlar av deg. Placera rundlarna i smörade minipajformar eller i hålen i en cupcakesplåt. Använd en gaffel för att pricka degen och placera sedan små rundlar av bakplåtspapper med bakbönor i mitten av varje cirkel för att trycka ner degen. Sätt in plåten i kylen i 30 minuter och grädda sedan pajskalen i cirka 10-12 minuter. Ta försiktigt av bakplåtspapprena och grädda i ytterligare några minuter tills pajskalen får en gyllene färg. Låt pajskalen vila i formarna i några minuter och låt sedan svalna helt på galler.

Blåbärsfyllning


3.5 dl färska blåbär
0.6 dl socker
3 msk maizena
1.8 dl vatten
2 tsk citron juice

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp på medelvärme tills blåbären mjuknat och fyllningen tjocknat. Låt svalna helt.

Vaniljkräm


  • 4.75 dl mjölk
  • 0.6 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • 0.6 dl maizena
  • 0.8 dl strösocker
  • 30 g smör
  • 1 tsk vaniljextrakt

Blanda samman mjöl och 0.6 dl socker i en kastrull och värm till kokande på medelvärme. Blanda äggulor och ägg i en skål. I en annan skål, blanda maizena och det resterande sockret och rör sedan ner blandningen i äggskålen till en jämn smet. När mjölken precis kokar, rör i en smal stråle ner den i smeten. Häll tillbaka smeten i kastrullen och låt långsam, under konstant omrörning, koka upp. När krämen kokat upp och tjocknat, ta av kastrullen från värmen, rör i smöret och vaniljextraktet och rör tills smöret är helt smält och krämen slät. Sila genom en finmaskig sil för en helt klumpfri kräm och täck med plastfolie direkt mot ytan för att förhindra att ett skinn bildas. Låt krämen kallna helt i kylskåp innan den används.

Montering


  • Blåbär
  • Florsocker

Fyll pajskalen med ett lager blåbärsfyllning i botten och spritsa alternativt skeda över vaniljkrämen. Dekorera eventuellt med några blåbär och pudra över lite florsocker.

torsdag 26 juli 2012

Chokladtårta med chokladglasyr och chokladfrosting


Chokladtårta med chokladglasyr och chokladfrosting, kanske inte riktigt tårtan för de som inte är särskilt förtjusta i choklad. Men för alla chokladälskare är detta verkligen DEN optimala tårtan. Chokladtårtan med glasyren är en tårta som jag har gjort i många år nu och det är nog den godaste chokladtårta jag smakat. Den består av en lagom kladdig, chokladig botten och över det en fantastisk glasyr som smälter i munnen. För knappt ett år sedan la jag upp tårtan här för att dela med mig av den och den har blivit väldigt populär. Sist jag gjorde den kände jag för att testa någonting nytt och eftersom jag aldrig kan få för mycket av choklad blev den en underbar chokladfrosting som jag spritsade ovanpå tårtan.


 Chokladtårta


  • 250 g mörk choklad (jag brukar använda mig av 55%-ig choklad)
  • 250 g smör
  • 6 ägg
  • 2 3/4 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka chokladen. Smält smöret och häll över chokladen. Rör om tills dess att chokladen smält helt. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda försiktigt ner smeten i den smälta chokladen och vänd ner siktat vetemjöl. Smöra en form (cirka 26 cm i diameter) och häll i smeten.Grädda i nedre halvan av ugnen i cirka 25-30 minuter.Kakan ska inte vara helt genomgräddad. Låt kakan svalna i formen och ställ sedan in den 1 timme i frysen för att stelna.

Chokladglasyr


  • 100 g mörk choklad (jag brukar använda mig av 70%-ig premiumchoklad)
  • 100 g smör
  • 50 g (knapp 1/2 dl) honung

Fanhacka chokladen. Häll smält smör över och rör om tills chokladen smält. Rör ner honungen och låt glasyren stelna en aning innan den breds ut i ett jämnt lager över den kalla tårtan.

Chokladfrosting


  • 125 g mörk choklad
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Finhacka chokladen. Häll vispgrädde i en kastrull och värm tills dess att grädden precis ska börja koka. Ta av grädden från plattan och häll över chokladen. Låt stå i några sekunder och blanda sedan väl tills dess att chokladen är smält och allt är väl blandat. Tillsätt vaniljsocker och rör runt. Ställ in frostingen i kylskåpet i minst två timmar. Rör runt i frostingen var 30 minut. Efter två timmar har frostingen tjocknat en aning men om man vill ha den ännu tjockare och fastare kan man vispa upp den med elvisp några sekunder. Men var försiktig så att den inte vispas för mycket. Spritsa små rosor på tårtan med hjälp av en stjärntyll.

måndag 23 juli 2012

Limemacarons


För flera månader sedan fick jag frågan av en god vän till familjen om jag hade lust att baka något till hennes bröllop. Självklart svarade jag ja och efter lite fundering och planering, då bröllopet skulle vara i Oslo, bestämde jag mig för att baka macarons. För en dryg vecka sedan var alla macarons bakade och bröllopet ägde rum. Det var otroligt vackert och solen sken över kyrkan och ladan som festen efter ägde rum i.

Alla macarons var otorligt uppskattade och jag var tvungen att skynda mig för att hinna hugga en av alla 75 macarons innan de var slut. Idag bjuder jag på receptet för en sort av macaronsen på dessertbordet, nämligen macarons med limetryffel. Jag gillar ljusa och pastelliga färger men självklart kan man göra dessa mer gröna om man känner för det, eller varför inte göra rosa, gula, eller blå limemacarons? Jag älskar att experimentera med färger när det kommer till macarons och det kommer ni få se mer av...


Limemacarons


  • 120 gram rumstempererade äggvitor (uppdelat i två skålar)
  • 35 g socker
  • 150 gram mandelmjöl
  • 150 gram florsocker

Sockerlag


  • 150 gram socker
  • 50 gram vatten

Sätt ugnen på 160 grader. Sila mandelmjöl och florsocker noggrannt, blanda ordentligt och sätt åt sidan. Vispa 60 gram äggvitor till ett hårt skum och tillsätt 35 gram socker under omrörning. Koka upp sockerlagen på hög värme i en liten kastrull tills temperaturen når 118 grader. Blanda ner sockerlagen i marängsmeten, sockerlagen ska hällas ner i en smal stråle i marängen under konstant omrörning. Men tänk på att göra detta ganska fort då sockerlagen snabbt stelnar i kastrullen. Vispa sedan marängen på hög fart i cirka 10-15 minuter tills den kallnat helt och fått en glansig konsistens.

Rör i resterande 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen och tillsätt eventuellt grön pastafärg. Vänd försiktigt ned marängen i mandelblandningen och rör till en jämn smet med hjälp av en slickepot. Var mycket försiktig så att smeten inte blandas för mycket, detta kan medföra en alldeles för rinnig smet som är omöjlig att spritsa.

Fyll en spritspåse med rund tyll med smeten och spritsa ut små rundlar stora som femkronor på bakpappersklädd plåt. Låt macaronsen stå cirka 30 minuter i rumstemperatur innan de gräddas så att de får en torr hinna och lättare håller sig fina. Grädda macaronsen i ungefär 10-15 minuter i mitten av ugnen. Låt macaronsen vila en stund på plåten och låt sedan svalna helt på galler innan de fylls med fyllning.

Limetryffel


  • 125 gram choklad
  • Finrivet skal av 1 lime
  • 1 msk limesaft
  • 2 tsk honung
  • 2 msk vispgrädde

Hacka chokladen grovt, riv skalet och pressa saften ur limefrukten. Värm försiktigt  under omrörning alla ingredienser i en liten kastrull. Ta av kastrullen från värmen precis innan chokladen smält helt och rör om till en jämn kräm. Häll upp i en skål och låt stelna i kylen i någon timme tills krämen är lagom tjock för att spritsa.

Para ihop jämnstora macaronhalvor, spritsa ut limetryffelfyllningen på ena halvan och sätt ihop de två halvorna med varandra. Låt gärna macaronsen stå i kylen i ett dygn, de blir så mycket godare då.

lördag 21 juli 2012

Scones


De här sconesen måste vara världens enklaste, godaste och mest perfekta scones. Inga konstiga ingredienser, inga svåra moment och resultatet blir helt underbart. Tipset med det frusna smöret som jag stötte på för ett tag sedan är bara så bra. Jag har förut alltid haft svårt att jobba in smör i degar men genom att först frysa smöret och sedan riva det är det inte längre några som helst problem. Tro mig, det är hur smidigt som helst - ni måste testa! Numera använder jag mig av det knepet så fort det är dags att baka någonting där smöret ska smulas sönder fint.

De här sconesen är ett utmärkt sätt att börja dagen på, äta på brunchen eller varför inte sluta dagen med? När är det någonsin fel med scones?


Scones


  • 4.75 dl mjöl
  • 0.8 dl socker + 1 tsk socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1.2 dl gräddfil
  • 115 g fruset smör
  • 1 stort ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Riv ner det frusna smöret i mjölblandningen och arbeta med hjälp av fingrarna in smöret i blandningen. Blanda gräddfil och ägg i en annan skål. Rör, med hjälp av en gaffel, ner gräddfils- och äggblandningen i mjölblandningen och använd händerna för att arbeta ihop till en deg. Forma till en stor eller två mindre cirklar på ett lätt mjölat bakbord. Receptet sa en cirka 20 cm stor cirkel men jag valde att göra två för att inte få gigantiska scones. Strö över resterande 1 tsk socker och skär med hjälp av en vass kniv ut 8 trianglar ur varje cirkel. Placera sconesen på en bakpappersklädd plåt och grädda i ugnen i cirka 15-17 minuter eller tills gyllene. Servera gärna varma men de är även goda rumstempererade.


tisdag 17 juli 2012

Hallon- och blåbärglasspinnar


Hallon och blåbärglasspinnar gjorda på just blåbär och hallon, och så lite yoghurt och digestivekex. Jättesmidigt att göra och nyttigt dessutom. Dessa är perfekta att göra en varm sommardag då man behöver någonting kallt att svalka sig med. Och eftersom de innehåller praktiskt taget bara yoghurt och bär är de ju inte helt tokiga heller, så man kan gott ta sig både en och två av dessa söta små glasspinnar, eller kanske ännu fler...


Hallon- och blåbärglasspinnar


Räcker till ganska många (cirka 18 glasspinnar) - man kan absolut ta och halvera receptet om man känner för det.

  • 2 dl mosade hallon
  • 2 dl mosade blåbär
  • 5 dl vaniljyoghurt
  • 1 dl krossade digestivekex

Mosa hallon och blåbär i två olika skålar. Krossa digestivekex i en matberedare eller placera kexen i en plastpåse och använd en kavel eller liknande för att krossa kexen. Blanda ner de krossade digestivekexen med yoghurten och blanda ordentligt.

För att montera glasspinnarna, börja med ett lager yoghurt i botten av varje glassform och frys i 30 minuter. Fördela sedan blåbärsblandningen över yoghurten och frys i ytterligare 30 minuter. Upprepa detta växelvis tills all yoghurt och även hallonen är använda. Sätt i en glasspinne i varje form och frys tills glasspinnarna är helt frysta. Om man har lite bråttom och inte vill vänta 30 minuter mellan varje lager går det lika bra att fördela varje lager ovanpå varandra och med hjälp av en gaffel eller liknande röra runt för ett virvlande utseende.

lördag 14 juli 2012

Jordgubbscheesecake


Det är så härligt med sommar. Även om vädret har varit ganska så uselt de flesta dagar och det många gånger känts som allt annat än sommar i luften är det för mig en avkoppling bara att veta att jag har 10 veckors härlig ledighet att njuta av. 10 långa veckor från det att jag fick semester i mitten av juni tills dess att jag börjar skolan igen i slutet av augusti. På 10 veckor under sommarlovet hinner jag göra allt det som jag under året bara längtat efter att göra men aldrig hunnit med - tror jag alltid i alla fall. Sen står jag oftast där i slutet av sommaren med en lång lista på saker jag skulle ha velat göra utan att ha hunnit med mer än hälften av dem. Men det är nog också en del av sommaren, att inte göra någonting utan bara ta det lugnt.

Men en sak kan jag pricka av på listan över sommarmåsten - att baka en härlig jordgubbscheesecake. Sommar för mig är söta, små jordgubbar. Så på sommaren bakar jag väldigt gärna med de gudomliga, små bären - det gäller ju att passa på när de är som bäst! Därför blev det för ett tag sedan en härlig jordgubbscheesecake. Cheesecaken är riktigt mäktig och otroligt god. Jag bakade den i vattenbad i ugnen för att den skulle få en riktigt fin yta och inte få några sprickor. Självklart kan man hoppa över detta steg om man tycker att det är lite krångligt. Men om ni, precis som jag får jordgubbssug så här på sommaren, hoppa inte över den här cheesecaken, den är så otroligt god!


Jordgubbs cheesecake


  • 300 g digestivekex
  • 150 g osaltat smör


  • 1 dl strösocker
  • 1 dl majsmjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 600 g Philadelphia
  • 2,5 dl kesella 10%
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad av fin kvalitet
  • 100 g jordgubbar (färska eller frysta och tinade)


  • Jordgubbar till dekoration


  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Krossa kexen i en mixer, jag lägger oftast kexen i en plastpåse och krossar dem med hjälp av en kavel eller liknande. Smält smöret och blanda med de krossade kexen. Tryck ut blandningen i bottnen av en form med löstagbar botten. Grädda i 10 minuter och låt svalna. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker till en jämn smet i en skål. Rör ner kesella och Philadelphia och vispa krämigt och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget under ordentlig omrörning. Häll i grädden lite i taget under vispning. Smält chokladen över vattenbad och rör ner i smeten. Mosa jordgubbarna och häll eventuellt av lite vätska. Rör ner jordgubbarna i smeten och häll smeten över bottnen. Förbered en plåt med kokande vatten i, linda in cheesecakeformen i aluminiumfolie och ställ ner i den vattenfylda plåten. Grädda kakan i vattenbadet i 40 minuter. Om kakan börjar bli för gyllene, täck med aluminiumfolie. Stäng av ugnen och låt sedan kakan stå på eftervärmen i 30 minuter. Låt cheesecaken svalna i 6-8 timmar, helst över natten innan den serveras.

    Precis innan servering, skiva jordgubbar och använd som dekorering.


    onsdag 11 juli 2012

    Citroncupcakes med citronfrosting


    Jag älskar verkligen citron. Citron i alla former. Citron passar verkligen bra i det mesta, i matlagning och framförallt i alla bakverk, det är fantastiskt i desserter, kakor, tårtor och i cupcakes. För ett tag sedan skulle jag baka cupcakes till en grupp på drygt 20 personer och jag kände verkligen hur ett gäng citroncupcakes lockade mest. Det hela slutade i några små, söta minicupcakes med en friskt och ljuvlig smak av citron, både i själva cupcakesen och i frostingen. Jag gjorde små minicupcakes då det var en kakbuffé som gällde och det kändes som att några stora cupcakes skulle förstöra hela idén med "lite av varje"... Jag var in i det sista osäker på om jag skulle gå all in och köra på bara citron eller om det skulle vara gott att bryta av det med någon annan smak, men jag hoppades att alla skulle vara lika citrontokiga som jag och körde på det enkelriktade spåret. Och jag ångrar mig verkligen inte - för det kan ju aldrig bli för mycket citron :)


    Citroncupcakes med citronfrosting


    Citroncupcakes


    Receptet räcker till cirka 12 normalstora cupcakes, drygt dubbelt så många minicupcakes.

    • 100 g rumstempererat smör
    • 1,5 dl socker
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 2 ägg (som helst har varit ute i rumstemperatur minst en timme)
    • 2,5 dl mjöl
    • 1 tsk bakpulver
    • 1,5 dl mjölk
    • Saft och skal från 1 citron

    Sätt ugnen på 180 grader. Vispa rumstempererat smör, socker och vaniljsocker mjukt och fluffigt. Blanda ner ett ägg åt gången i smeten, blanda ordentligt mellan varje ägg. I en annan bunke, blanda samman mjöl och bakpulver ordentligt. Häll i de torra ingredienserna varvat med mjölken i tre omgångar. Vänd försiktigt runt smeten tills allt precis är blandat. Rör då försiktigt ner saft och skal från citronen. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt och fyll till cirka 2/3 med smet. Grädda i ungefär 15 minuter, en sticka ska komma ut ren. Ta ut cupcakesen ur muffinsplåten och låt svalna helt.

    Lemon swiss meringue buttercream


    • 4 äggvitor
    • 200 g (cirka 2,35 dl) socker
    • 250 g rumstempererat smör
    • Saft från 1/4 citron
    • Rivet skal från 1/2 citron

    Blanda äggvitor och socker i en värmetålig skål och placera över ett vattenbad. Låt vattnet i kastrullen sjuda och värm blandningen under konstant omrörning tills blandninen är cirka 65 grader. Om du saknar termometer kan du avgöra om blandningen är klar genom att ta upp lite av blandningen mellan fingertopparna och gnuggar den lätt. När sockerkristallerna har smällt och det inte längre känns kornigt mellan fingrarna är det dags att ta av skålen från vattenbadet. Ta bort skålen från kastrullen och vispa blandningen med elvisp eller köksassistent tills blandningen blir till en ordentligt vit och fast maräng. Vispa tills marängen har svalnat, cirka 10-15 minuter. Tillsätt smör en liten bit i taget. Vispa ordentligt mellan varje smörbit, jag brukar se till att räkna till 15 mellan varje. Det tar sin lilla tid men är väl värt det. I detta skede är det lätt hänt att smörkrämen skär sig. Om smörkrämen är för kall, sätt tillbaka skålen över vattenbadet i några sekunder och testa sedan att vispa igen. Är den istället för varm, sätt in skålen i kylskåpet i 10 minuter och vispa igen. När smörkrämen når en fin, silkeslen konsisten, är det dags att tillsätta citronsaft och skal. Vispa sedan i några minuter till tills frostingen är jämn och fin.

    Fyll en spritspåse med smörkrämen och spritsa ut ett fint lager frosting på cupcakesen. Dekorera eventuellt med lite citronskal.

    söndag 8 juli 2012

    Mintchoklad whoopie pies


    Jag har alltid älskat mint. När jag var liten minns jag hur jag var så avundsjuk på mamma och pappa som fick använda vuxentandkräm med mintsmak medan jag fick stå ut med barntandkräm med en sötaktig smak som inte alls var i närheten så god som jag trodde att deras minttandkräm skulle vara. Ända sedan dess har mint varit en av de stora favoritsmakerna i godis och annat sött. Speciellt i kombination med choklad har jag svårt att tänka mig något godare. När jag därför fick syn på dessa chokladiga whoopie pies med ett ljuvlig mintchoklad lager i mitten - i Leila Lindholms fantastiska bok Hello Cupcake - var saken klar på mindre än en sekund. Dessa skulle testas!


    Mintchoklad whoopie pies


    • 3 ägg
    • 2 1/2 dl strösocker
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 50 g smör
    • 1 dl gräddfil
    • 2 msk kallt kaffe
    • 3 1/2 dl vetemjöl
    • 2 tsk bakulver
    • 4 msk kakao
    • 1 nypa salt
    • 100 g mörk 70%-ig kvalitetschoklad

    Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smör och blanda med gräddfil och kaffe, rör ner i äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en skål och sikta ner i smeten. Rör om försiktigt. Hacka den mörka chokladen och smält över ett vattenbad, rör ner i smeten. Spritsa ut smeten på bakpappersklädda plåtar. Klickarna ska vara stora som femkronor och ligga med gott om mellanrum mellan sig då de växer ordentligt i ugnen. För att få kakorna runda och fina brukar jag ta fram ett glas med vatten, doppa fingerspetsarna och försiktigt jämna till smeten. Grädda kakorna i omgångar i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

    Mintchoklad frosting


    • 60 g mjukt smör
    • 5 dl florsocker
    • 2 tsk vaniljsocker
    • 1/2 dl kakao
    • 100 g philadelphia
    • 1 msk varmt kaffe
    • Pepparmyntsolja efter smak

    Vispa smöret ordentligt krämigt. Blanda ner florsocker, vaniljsocker, kakao och phildadelphia och blanda till en jämn och krämig konsistens. Rör ner kaffet och vispa med elvisp tills frostingen är ordentligt fluffig. Tillsätt några droppar pepparmyntsolja efter smak. Spritsa frostingen på undersidan av en kaka och lägg sedan på en annan kaka. Dekorera genom att spritsa en klick frosting på toppen av varje kaka.


    torsdag 5 juli 2012

    Pink ombre cake


    För ett litet tag sedan fyllde två av mina småsyskon år och jag tog på mig uppgiften att göra en tårta till födelsedagsfirandet för släkten. Jag visste direkt att jag ville göra en ombre cake, en tårta med en gradvis skiftande nyans i en viss färg. Lite som en rainbow cake fast med endast en färg. Mycket av inspirationen fick jag från Linda Lomelinos underbara tårta. Min blev kanske inte lika vacker som hennes men tillsammans med lime curden och de färska jordgubbarna smakade den otroligt somrigt och så gott.



    Pink ombre cake


    Vaniljbotten

    • 115 g rumsvarmt smör
    • 4,75 dl strösocker
    • 8,3 dl vetemjöl
    • 3 tsk bakpulver
    • 1 msk vaniljsocker
    • 3,5 dl isvatten
    • 4 äggvitor

    Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker ljust och fluffigt. Sikta vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och tillsätt till smör och sockerblandningen omväxlande med isvattnet. Vispa äggvitor hårt och rör ner i smeten. Dela upp smeten i fem olika skålar och tillsätt lite färg i taget till önskade nyanser är nådda. Häll smeten i smorda och mjölade bakformar. Jag använde mig av fem stycken bakformar med en diameter på 20 cm. Grädda bottnarna i omgångar i mitten av ugnen, cirka 25-30 minuter. Låt svalna en aning i formen och stjälp sedan upp på galler för att svalna helt.

    Lime curd


    Receptet hittar ni här

    Montering


    • 3 dl vispgrädde
    • 1 liter färska jordgubbar

    Blanda lime curden med vispgrädde och dela jordgubbarna i skivor. Lägg den första bottnen på ett tårtfat, bred på ett lager lime curd och skivade jordgubbar. Upprepa tills alla bottnar utom en är använd. Lägg på den sista bottnen. Om du har tid, plasta gärna in tårtan och låt stå i kylen över natten så att den får chansen att vila och safta till sig ordentligt.

    Marängfrosting


    • 5 stora äggvitor
    • 2,35 dl strösocker
    • 2 tsk vaniljsocker

    Blanda äggvitor och socker i en värmetålig skål och placera över ett vattenbad. Låt vattnet i kastrullen sjuda och värm blandningen under konstant omrörning tills blandninen är cirka 65 grader. Om du saknar termometer kan du avgöra om blandningen är klar genom att ta upp lite av blandningen mellan fingertopparna och gnuggar den lätt. När sockerkristallerna har smällt och det inte längre känns kornigt mellan fingrarna är det dags att ta av skålen från vattenbadet. Ta bort skålen från kastrullen och vispa blandningen med elvisp eller köksassistent tills blandningen blir till en ordentligt vit och fast maräng. Vispa tills marängen har svalnat, cirka 10-15 minuter. Täck tårtan med frostingen och dekorera med jordgubbar.

    måndag 2 juli 2012

    Lime curd


    Jag har alltid varit väldigt förtjut i lemon curd. Det är enkelt att göra och passar perfekt i bakverk, på rostat bröd, till scones, ja lemon curd kan man alltid hitta något roligt att göra av. Jag har alltid gjort min curd på just citroner, aldrig på något annat. Det blev det ändring på när jag nyligen gjorde curden på limefrukter istället. Det hela resulterade i en otroligt len och härlig kräm med en perfekt syrlig smak av limefrukterna. Lika god som lemon curd, eller kanske ännu lite godare.

    Lime curd


    • 1,5 dl strösocker
    • 2 ägg
    • Saft och skal från 2 stora limefrukter
    • 50 g rumsvarmt smör

    Blanda socker, ägg, limeskal och limesaft i en värmetålig skål och värm under omrörning över vattenbad med sjudande vatten tills dess att curden tjocknat. Ta av från värmen och rör i smöret lite i taget. Rör tills smöret smällt helt och häll upp i en ren burk. Låt svalna. Curden håller sig utmärkt i kylskåpet i 1-2 veckor.