Så här i mitten av maj börjar man ju verkligen känna av den oerhört starka längtan efter sommaren, värmen och ledigheten. Nedräkningen inför sommaren pågår för fullt och för att hjälpa sommaren på traven, vad kan då passa bättre än en härlig, frisk och somrig bärkaka? Denna kaka går att anpassa lite som man vill beroende på tycke och smak. Jag använde mig av färska blåbär, hallon, jordgubbar och björnbär men självklart går det lika bra med andra härliga bär, frysta bär eller annan frukt om man hellre vill ha det i sin kaka. Creme fraichen och passionsfruktsjuicen i kakan gör den verkligen otroligt saftig och god och de färska bären gör att längtan efter sommaren känns något mer uthärdlig.
Somrig bärkaka
- 200 g (cirka 3,33 dl) vetemjöl
- 1 matsked maizena
- 1 tsk bakpulver
- 1/8 tsk salt
- 125 g rumstempererat smör
- 300 g (3,5) dl socker
- 3 ägg
- 150 g creme fraiche
- 2 tsk vaniljsocker
- 1/2 dl juice från passionsfrukt
- 1-2 citroner
- 250 g färska bär/annan frukt
Till servering:
- Florsocker
- Eventuellt färska bär som dekoration
- Vaniljvisp
Sätt ugnen på 165C. Blanda mjöl, maizena, bakpulver och salt i en skål. Sikta dessa ingredienser 5 gånger. Det kan låta otroligt mycket, men låt er inte avskräckas, men en bra sil går det rätt så fort och det ger ett helt fantastiskt, luftigt resultat. När momentet med siktningen är klar är det dags att blanda socker och rumstempererat smör i en annan bunke och vispa det fluffigt. Tillsätt sedan ett ägg om gången och vispa ordentligt mellan varje ägg, gärna ett par minuter. Rör ner creme fraiche, vaniljsocker, citronsaft och passionsfruktjuice. När detta är väl blandat ska mjölblandningen röras ner. Häll i lite mjöl om gången och rör försiktigt samman allting till en jämn och fin smet. Men var försiktig så att det inte vispas för mycket. Häll i smeten i en väl smord form (cirka 20-24 cm i diamter) och lägg på bären i kakan. Man behöver inte trycka ner bären, de skjunker ner i kakan under gräddningen. Grädda kakan i mitten av ugnen i ungefär 70-80 minuter. Tänk på att hålla koll på om kakan börjar mörkna efter ungefär 50 minuter. Om kakan börjar bli alltför brun kan ett bakplåtspapper läggas över kakan.
Pudra över lite florsocker och dekorera eventeullt kakan med lite extra bär på toppen. Servera med vaniljvisp.
Vilken härligt somrig kaka du gjort. Smarrigt med alla färska bär och passionsfruktsjuice i låter riktigt gott!
SvaraRaderaAlltså, allt du gör ser så himla gott ut. Mums!
SvaraRadera