fredag 23 november 2012

Björnbärssmulpaj


Det har gått hela 3 veckor sedan jag bloggade sist. Tre långa veckor! Jag har haft så himla mycket i skolan och med annat att jag verkligen inte har hunnit ta mig tiden att uppdatera lika ofta. Och det är jag verkligen ledsen för. Jag har ju en massa goda och spännande recept att dela med er...

Nu är det i alla fall äntligen snart helg och vad kan då passa bättre än att mysa i höstrusket med en härlig björnbärspaj? Den här pajen är så ljuvligt god - de lite syrliga björnbären och det tjocka lagret av smuldeg kan ju bara inte bli fel. Riktigt enkel att göra är den också!


Björnbärspaj

 

Smuldeg


  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 115 g kallt smör i små bitar
  • Ca 1.75 dl vispgrädde

Värm ugnen till 190 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt väl. Tillsätt smör i små kuber och arbeta snabbt in smöret i mjölblandningen tills dess att degen nått en sandliknande konsistens. Häll i vispgrädde i en smal stråle under konstant omrörning med en träsked. Häll i lite i taget tills dess att degen just går ihop. Dela degen i mindre bitar och forma varje del till lösa små bollar.

 

Björnbärsfyllning


  • 0.25 tsk malen kanel
  • 1.25 dl socker
  • 3 tsk maizena majsstärkelse
  • 1 tsk citronskal
  • 1 msk citronjuice
  • 1 liter björnbär

  • Vaniljvisp till servering

Blanda samman kanel, socker och majsmjöl. Riv citronskal och pressa citronsaft och blanda ner. Rör ner bären och täck med blandningen. Häll bären i en pajform och toppa med jämt fördelade degbollar. Grädda tills dess att bären bubblar och toppingen är gyllenbrun, cirka 45 - 50 minuter. Låt pajen svalna cirka 30 minuter på galler. Servera gärna med vaniljsvisp.



fredag 2 november 2012

Vinbärsrutor med havreknäck


Bakverk i långpanna är så otroligt smidigt! Snabbt går det, många blir det och gott smakar det. Dessa vinbärsrutor är otroligt smidiga att göra, smeten slängs ihop på bara några minuter och resultatet med den mjuka kakan, de syrliga bären och det knäckiga täcket på toppen blir bara så gott. Om man inte har tillgång till så stora mängder frysta vinbär som jag har går det perfekt att använda andra bär, allt är lika gott. Ett perfekt recept när det ska gå fort och räcka till många helt enkelt. Dessa rutor är dessutom jättesmidiga att frysa ned och ta fram vid senare tillfälle. Toppen till höstmyset!


Vinbärsrutor


  • 150 g smör
  • 0.5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl röda vinbär (eller andra balfria bär, färska eller frysta)

Havreknäck


  • 1,5 dl havregryn
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smält smör

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör sedan i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smör, mjölk och kardemumma i äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en liten skål. Sikta ner det under försiktig omrörning i smeten. Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna (cirka 25 x 35 cm). Strö över vinbären. Smält smöret till havreknäcket. Blanda samman alla inredienser och bred över bären. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna.