Det har gått hela 3 veckor sedan jag bloggade sist. Tre långa veckor! Jag har haft så himla mycket i skolan och med annat att jag verkligen inte har hunnit ta mig tiden att uppdatera lika ofta. Och det är jag verkligen ledsen för. Jag har ju en massa goda och spännande recept att dela med er...
Nu är det i alla fall äntligen snart helg och vad kan då passa bättre än att mysa i höstrusket med en härlig björnbärspaj? Den här pajen är så ljuvligt god - de lite syrliga björnbären och det tjocka lagret av smuldeg kan ju bara inte bli fel. Riktigt enkel att göra är den också!
Björnbärspaj
Smuldeg
- 3.5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0.5 tsk salt
- 115 g kallt smör i små bitar
- Ca 1.75 dl vispgrädde
Värm ugnen till 190 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt väl. Tillsätt smör i små kuber och arbeta snabbt in smöret i mjölblandningen tills dess att degen nått en sandliknande konsistens. Häll i vispgrädde i en smal stråle under konstant omrörning med en träsked. Häll i lite i taget tills dess att degen just går ihop. Dela degen i mindre bitar och forma varje del till lösa små bollar.
Björnbärsfyllning
- 0.25 tsk malen kanel
- 1.25 dl socker
- 3 tsk maizena majsstärkelse
- 1 tsk citronskal
- 1 msk citronjuice
- 1 liter björnbär
- Vaniljvisp till servering
Blanda samman kanel, socker och majsmjöl. Riv citronskal och pressa citronsaft och blanda ner. Rör ner bären och täck med blandningen. Häll bären i en pajform och toppa med jämt fördelade degbollar. Grädda tills dess att bären bubblar och toppingen är gyllenbrun, cirka 45 - 50 minuter. Låt pajen svalna cirka 30 minuter på galler. Servera gärna med vaniljsvisp.