När jag en gång för länge sedan fick frågan om min favoritlukt hade jag väldigt svårt att välja en doft som jag gillade mer än alla andra. Jag kom på flera olika dofter, havsvatten, blommor, parfym, det var svårt att välja en. Och det är inte enklare nu. Faktum är att om jag skulle få samma fråga idag skulle jag ha ännu svårare att välja endast en doft. För numera är doften av nybakat något som jag tycker är helt underbart. Och något av det bästa är faktiskt nybakat bröd. Jag får så många associationer av bröddofter, kanske beror det på alla olika bröd jag smakat genom åren, kanske på att jag helt enkelt är en stor brödfantast. Vad det än beror på var detta bröd något av det ljuvligaste jag har känt lukten av. Och dessutom något av det godaste jag smakat.
Det är så roligt att baka eget bröd. Även om det tar lite tid är det i slutändan helt klart värt det, det smakar så otroligt gott och man vet precis vad som finns i. Detta grova bröd är verkligen ett perfekt bröd att utgå från. I och med att havregrynen, krossen och fröna skållas över natten blir brödet riktigt saftigt. Det går dessutom att variera nötter, frukter och annat efter vad som finns hemma.
Grovt bröd med frukt och nötter
Receptet räcker till ett stort bröd.
Skållning, dag 1
- 1 dl vetekross
- 1 dl rågkross
- 1 dl havregryn
- 1 dl solroskärnor
- 0.5 dl krossade linfrön
- 1.5 tsk salt
- 3.5 dl kokande vatten
Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke. Häll över det kokande vattnet och rör om. Sätt plastfolie över bunken och låt stå över natten.
Dag 2
- 5 dl filmjölk
- 0.75 dl mörk sirap
- 1 dl torkade aprikoser
- 2 dl hasselnötter
- 2.5 dl rågmjöl
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk brödkryddor
- 1.5 tsk bakpulver
- 1.5 tsk bikarbonat
Brödet är otorligt saftigt i sig så det är knappt det behövs något pålägg. Processen kan kännas lite lång men det är väldigt enkelt. Och den som väntar på något gott...