torsdag 30 augusti 2012

Grovt bröd med frukt och nötter


När jag en gång för länge sedan fick frågan om min favoritlukt hade jag väldigt svårt att välja en doft som jag gillade mer än alla andra. Jag kom på flera olika dofter, havsvatten, blommor, parfym, det var svårt att välja en. Och det är inte enklare nu. Faktum är att om jag skulle få samma fråga idag skulle jag ha ännu svårare att välja endast en doft. För numera är doften av nybakat något som jag tycker är helt underbart. Och något av det bästa är faktiskt nybakat bröd. Jag får så många associationer av bröddofter, kanske beror det på alla olika bröd jag smakat genom åren, kanske på att jag helt enkelt är en stor brödfantast. Vad det än beror på var detta bröd något av det ljuvligaste jag har känt lukten av. Och dessutom något av det godaste jag smakat.

Det är så roligt att baka eget bröd. Även om det tar lite tid är det i slutändan helt klart värt det, det smakar så otroligt gott och man vet precis vad som finns i. Detta grova bröd är verkligen ett perfekt bröd att utgå från. I och med att havregrynen, krossen och fröna skållas över natten blir brödet riktigt saftigt. Det går dessutom att variera nötter, frukter och annat efter vad som finns hemma.

 

Grovt bröd med frukt och nötter

 
Receptet räcker till ett stort bröd.
 

Skållning, dag 1

 
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl solroskärnor
  • 0.5 dl krossade linfrön
  • 1.5 tsk salt
  • 3.5 dl kokande vatten
 
Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke. Häll över det kokande vattnet och rör om. Sätt plastfolie över bunken och låt stå över natten.
 

Dag 2

     
  • 5 dl filmjölk
  • 0.75 dl mörk sirap
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 2 dl hasselnötter
  • 2.5 dl rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk brödkryddor
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1.5 tsk bikarbonat
  •  
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda filmjölk och sirap i en stor bunke. Grovhacka aprikoser och nötter och blanda tillsammans med mjöl, bakpulver och bikarbonat. Rör ner i filmjölken tillsammans med ingredienserna från dag 1. Lägg ett bakplåtspapper i en stor, avlång bakform. Häll i smeten och strö över lite solrosfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 75 minuter. På grund av skållningen innehåller brödet en hel del vatten och kan vara inne väldigt länge, det är ändå otroligt saftigt! Täck eventuellt brödet med aluminiumfolie för att det inte ska brännas på ytan. Låt brödet svalna i formen, stjälp sedan upp på galler och låt svalna helt. Brödet ska sedan helst vila en dag innan det äts.
 

Brödet är otorligt saftigt i sig så det är knappt det behövs något pålägg. Processen kan kännas lite lång men det är väldigt enkelt. Och den som väntar på något gott...


söndag 26 augusti 2012

Enkel bärdessert


Vissa dagar är dagar då tiden bara försvinner. Då man har massa saker planerade och inte hinner med någonting alls av allt det som står på listan. Dagar då man har planerat för att göra en avancerad efterrätt men inser att den tid man i slutändan får över inte räcker någonstans alls. Då gäller det att ha någonting snabbt och enkelt att ta till som ändå smakar lika ljuvligt.

När jag för någon vecka sedan råkade ut för just detta kom den här bärdesserten till - flädermarinerade jordgubbar med vispad grädde och lime- och havresmul. Bortsett från tiden då jordgubbarna ska marineras (som man i värsta tid kan förkorta eller strunta i helt och hållet) går efterrätten på ett ögonblick. Så otroligt smidigt och så underbart gott. Dessutom är den perfekt efter en lite tyngre måltid då smaken är riktigt lätt och fräsch.

Kan det bli enklare? Eller godare?


Enkel bärdessert


Receptet räcker till 4 portioner.

  • 1 liter jordgubbar
  • 2 msk koncentrerad fläderblomssaft
  • 3 dl vispgrädde

Rensa och skiva jordgubbarna. Blanda tillsammans med fläderblomssaften i en skål och låt dra i minst 60 minuter.

Lime- och havresmul


  • 2 dl havregryn
  • 2 msk smör
  • 1 msk råsocker
  • Rivet skal av en lime

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn med smält smör, råsocker och rivet limeskal. Bred ut på bakpappersklädd plåt och rosta i ugnen i cirka 15 minuter. Rör om då och då så att smulet inte bränns.

Vispa grädden och varva omväxlande de flädermarinerade jordgubbarna med lime- och havresmulet samt vispgrädden i fina serveringsglas. Avsluta med en skivad jordgubbe på toppen som dekoration.


Ja, jag erkänner. Det var inte svårt att äta upp den här desserten. Och jag skulle enkelt ha kunnat äta ännu en portion...

torsdag 23 augusti 2012

Raspberry key lime pie


När jag för ett tag sedan insåg att jag hade en hel drös med limefrukter hemma tog det mig inte lång tid att komma på att jag var otroligt sugen på att göra en key lime pie. Det är ju så vansinnigt gott med den syrliga limesmaken i pajen. Och då jag även hade en drös nyplockade hallon kändes det som en bra idé att kombinera de två smakerna. Hallon och lime är ju aldrig fel tillsammans och i den här pajen kompletterade de varandra på ett utmärkt sätt. Den söta hallonsmaken och den syrliga limesmaken blev bara så god!

Dessutom blir det ju väldigt vackert att titta på kontrasten mellan färgerna. För att ta upp det röda i hallonen tillsatte jag en liten gnutta röd pastafärg till vispgrädden.


Raspberry Key Lime Pie


Kexbotten


  • 300 g digestivekex
  • 150 g smör

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen i en mixer eller lägg dem i en plastpåse och smula med hjälp av en kavel eller liknande. Smält smöret och blanda med de krossade kexen. Tryck ut blandningen i bottnen och upp på kanterna av en form med löstagbar botten. Grädda i 10 minuter och låt svalna.

Hallonfyllning


  • 5 dl hallon (cirka 250 g)
  • 2-3 dl strösocker

Mosa hallonen till en fin puré och tillsätt socker efter smak. Tänk på att den syrliga limesmaken gör sig fint tillsammans med den lite sötare hallonfyllningen.

Limefyllning


  • 400 g sötad kondenserad mjölk
  • 4 äggulor
  • Skal från 5 limefrukter
  • 1 dl limesaft

Blanda kondenserad mjöl, äggulor samt skal och saft från limefrukterna. Låt smeten stå i cirka 30 minuter för att dra till sig smak. Sila fyllningen genom en finmaskig sil för att få bort limeskalen.

Montering


  • Vispgrädde

Bred ut hallonfyllningen över kexbottnen och häll försiktigt över limefyllningen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt svalna och ställ sedan i kyl i minst tre timmar. Vänta tills servering innan du dekorerat pajen med vispad grädde.


Så otroligt fräscht och gott - perfekt till eftermiddagsfikat, efter en härlig middag eller bara för en kort stunds njutning.

måndag 20 augusti 2012

Blåbärs- och citronscones


Okej, ni börjar nog förstå att blåbär är något av det jag bakar med allra mest på sommaren. Kanske inte så konstigt med tanke på att vi har ett gigantiskt blåbärsris precis utanför dörren vid vårt sommarställe. Så eftersom scones med någon sorts smaksättning länge har stått på listan att göra kändes det som en självklarhet att göra just blåbärsscones. För att få lite extra smak valde jag att även ha i citronskal. Det blev en perfekt kombination mellan de söta blåbären och den syrliga citronsmaken. Och med en citronglasyr på toppen var smaken perfekt!


Blåbärs och citronscones


  • 4.75 dl mjöl
  • 0.8 dl socker + 1 tsk socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • Rivet skal av 1 citron
  • 1.2 dl gräddfil
  • 115 g fruset smör
  • 1 stort ägg
  • 1 dl färska blåbär

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, salt och citronskal i en skål. Riv ner det frusna smöret i mjölblandningen och arbeta med hjälp av fingrarna in smöret i blandningen. Blanda gräddfil och ägg i en annan skål. Rör, med hjälp av en gaffel, ner gräddfils- och äggblandningen i mjölblandningen och tillsätt blåbären. Använd händerna för att arbeta ihop till en deg. Forma till en stor eller två mindre cirklar - beroende på vilken storlek som önskas på sconesen - på ett lätt mjölat bakbord. Strö över resterande 1 tsk socker och skär med hjälp av en vass kniv ut 8 trianglar ur varje cirkel. Placera sconesen på en bakpappersklädd plåt och grädda i ugnen i cirka 15-17 minuter eller tills gyllene.

Sconesen är jättegoda som de är men för lite extra lyx är en enkel citronglasyr perfekt. 

Citronglasyr

 

  • 1 dl florsocker
  • Citronjuice efter smak, cirka 1 tsk

I en liten skål, blanda samman florsocker och citronjuice till en slät röra. Om glasyren är alltför för tjock, tillsätt citronjuice lite i taget tills glasyren är tjock men rinnande. Låt sconesen svalna innan garnering och låt sedan glasyren stelna några minuter innan servering.



fredag 17 augusti 2012

Chokladmacarons


Jag har verkligen en hatkärlek för macarons. Att de där små, söta bakverken kan vara så roliga men samtidig jobbiga att göra. Att de, om de blir perfekta, kan smaka gudomligt samtidigt som de enkelt kan bli totalförstörda. Ja, macarons är verkligen en sån grej som gör bakning intressant, man vet aldrig riktigt hur det ska sluta när man sätter igång en sats. Precis så var det när jag bestämde mig för att göra chokladmacarons sist. Det var lite av en chansning alltihop, jag visste inte om receptet skulle lyckas något vidare och inte heller om macaronsen skulle få för lite eller för mycket chokladsmak.

Första satsen blev lyckad - macaronsen fick en fin fot i ugnen och jag kände att det förmodligen skulle bli ett lyckat experiment. Men sen kom andra plåten och något hände, det var som att en enda lång spricka spred sig från macaron till macaron och de fick alla en väldigt konstig form. Jag blev så förvånad att jag inte brydde mig om att fotografera det hela utan slängde bort hela den misslyckade plåten. Jag fick glädja mig åt att den första plåten blev bra. Men det är så konstigt när exakt samma smet kan resultera i två sorters macarons som inte ser ett endaste dugg likadana ut. Jag skyller på att vår ugn är lite oförutsägbar men kanske var det jag som rörde om ojämnt i smeten...

Smaken var däremot otroligt lyckad, chokladälskare som jag är kan det väl inte bli annat än lyckat med chokladmacarons?


Chokladmacarons


  • 150 g mandelmjöl
  • 135 g florsocker
  • 15 g kakao
  • 120 g rumstempererade äggvitor (uppdelat i två skålar)
  • 35 g socker

Sockerlag


  • 150 g socker
  • 50 g vatten

Sätt ugnen på 160 grader. Sila mandelmjöl, florsocker  och kakao noggrannt, blanda ordentligt och sätt åt sidan. Vispa 60 gram äggvitor till ett hårt skum och tillsätt 35 gram socker under omrörning. Koka upp sockerlagen på hög värme i en liten kastrull tills temperaturen når 118 grader. Blanda ner sockerlagen i marängsmeten, sockerlagen ska hällas ner i en smal stråle i marängen under konstant omrörning. Men tänk på att göra detta ganska fort då sockerlagen snabbt stelnar i kastrullen. Vispa sedan marängen på hög fart i cirka 10-15 minuter tills den kallnat helt och fått en glansig konsistens.


Rör i resterande 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Vänd försiktigt ned marängen i mandelblandningen och rör till en jämn smet med hjälp av en slickepot. Var mycket försiktig så att smeten inte blandas för mycket, detta kan medföra en alldeles för rinnig smet som är omöjlig att spritsa.

Fyll en spritspåse med rund tyll med smeten och spritsa ut små rundlar stora som femkronor på bakpappersklädd plåt. Låt macaronsen stå cirka 30-60 minuter i rumstemperatur innan de gräddas så att de får en torr hinna och lättare håller sig fina. Pudra eventuellt över lite kakao och flingsalt. Grädda macaronsen i ungefär 10-15 minuter i mitten av ugnen. Låt macaronsen vila en stund på plåten och låt sedan svalna helt på galler innan de fylls med fyllning.

Mörk chokladganache


  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl grädde
  • 1 msk smör

Hacka chokladen fint och häll i en värmetålig skål. Värm försiktigt grädde och smör i en kastrull tills dess att grädden precis är påväg att börja koka. Ta av kastrullen från värmen och häll grädden över chokladen. Rör tills chokladen har smält och låt stå tills dess att ganachen börjat tjockna. Sätt eventuellt in ganachen en stund i kylskåpet för att påskynda avsvalningen.

Para ihop jämnstora macaronhalvor, spritsa ut chokladganachen på ena halvan och sätt ihop de två halvorna med varandra. Låt gärna macaronsen stå i kylen i ett dygn, de blir så mycket godare då.

tisdag 14 augusti 2012

Blåbärssylt med vanilj


Blåbär är det perfekta bäret! Litet och runt. Blått och fint. Gott och nyttigt. Det kan inte bli bättre. Jag älskar att äta blåbär rakt upp och ner, det är ju så vansinnigt gott i sig själv, eller med en klick vaniljglass till. Men som ni kanske har märkt tycker jag även väldigt mycket om att baka med blåbär. Och så älskar jag blåbärssylt. För ett tag sedan plockade jag flera burkar fulla av de små bären och gjorde denna fantastiskt goda sylt med en härlig smak av vanilj. Med syltsocker går det otroligt snabbt och ingredienslistan blir kort.


Blåbärssylt med vanilj


Cirka 1 liter sylt.

  • 2 liter blåbär (cirka 1 kg)
  • 1 dl vatten
  • Cirka 0.6-1 kg syltsocker (beroende på hur söt man vill ha sylten)
  • En vaniljstång

Rensa och skölj bären. Koka upp bär och vatten i en kastrull. Låt koka i ungefär 10 minuter utan lock. Ta av kastrullen från värmen och häll i syltsocker. Rör om och smaka av. Sänk värmen och låt koka i 5 minuter till. Ta kastrullen från värmen och skumma av för att få bort bakterier och annat smuts. Ta upp vaniljstången och häll den varma sykten på väl rengjorda och varma glasburkar (jag brukar diska ur burkarna noggrannt och koka dem i cirka 10 minuter eller värma dem i 100 graders ugn i cirka 15 minuter). Fyll sylten ända vägen upp till kanten, sätt på lock och låt svalna. Förvara svalt.

lördag 11 augusti 2012

Vit choklad whoopie pies


Nu är jag äntligen hemma efter en rolig men tuff vecka i England. Intensiv träning, roliga aktiviteter och en massa fantastisk shopping. Men oturlig som jag är lyckades jag med att först sträcka armbågen och sedan göra illa ryggen så nu blir det återhämtning för mig här hemma. Och så lite bakning så klart...

Dessa whoopie pies är bara så goda, väldigt söta både till smaken och att titta på och dessutom är de verkligen enkla att göra. Whoopiesarna går utmärkt att frysa om de inte äts upp på en gång. Tänk bara på att ta ut dem och låta dem tina långsamt i kylen, gärna över natten, före de serveras. De håller sig även ett antal dagar i kylskåp men vänta inte för länge med att äta upp dem, de blir en aning mjuka. Lite svårare att äta kanske, men lika goda ändå!


Vit choklad whoopie pie


  • 100 g smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1 dl créme fraiche

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Blanda i ägg och créme fraiche och rör till en slät smet. Spritsa ut smeten på bakpappersklädda plåtar. Klickarna ska vara stora som femkronor och ligga med gott om mellanrum mellan sig då de flyter ut en del i ugnen. För att få kakorna runda och fina brukar jag ta fram ett glas med vatten, doppa fingerspetsarna och försiktigt jämna till smeten. Grädda kakorna i omgångar i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Vit choklad frosting


  • 200 g vit choklad
  • 200 g philadelphiaost

Hacka chokladen och smält i vattenbad. Låt svalna. Vispa philadelphiaosten krämigt och rör ner chokladen. Fyll frostingen i en spritspåse med stjärntyll och spritsa på undersidan av en whoopiehalva och sätt ihop med en annan kaka. Spritsa eventuellt med hjälp av en liten rundtyll ett mönster på ovansidan av varje whoppie pie och dekorera med strössel.

måndag 6 augusti 2012

Blåbärscupcakes med vaniljfrosting


Idag blir det ett tidsinställt inlägg för just nu befinner jag mig i England på gymnastikläger där jag varit i några dagar redan. Jag kommer vara här till på fredag så det blir lite halvdan uppdatering här tills dess. Men ett tidsinställt inlägg har jag fått till i alla fall.

Ni som följer min blogg har förmodligen börjat inse att jag fullkomligt älskar cupcakes. Så fort jag funderar på vad det är dags att baka kommer det upp otroligt många olika förslag på roliga idéer och nya kombinationer för cupcakes som jag är sugen på att testa. De är så perfekta i storlek, enkla att ta med sig och är otroligt roliga att dekorera. Inte konstigt att cupcakes har blivit ett så populärt bakverk.

Denna gång kände jag för att göra några riktigt bäriga cupcakes och då jag råkade ha ett paket frysta blåbär hemma blev det blåbärscupcakes. Perfekta med en sats vanilla swiss meringue buttercream på toppen. Så otroligt goda!


Blåbärscupcakes med vaniljfrosting


Blåbärscupcakes


Receptet räcker till cirka 12 normalstora cuocakes.

  • 100 g rumstempererat smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg (som helst har varit ute i rumstemperatur minst en timme)
  • 2,5 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk
  • 200 g blåbär

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa rumstempererat smör, socker och vaniljsocker mjukt och fluffigt. Blanda ner ett ägg åt gången i smeten, blanda ordentligt mellan varje ägg. I en annan bunke, blanda samman mjöl och bakpulver ordentligt. Ta en matsked av mjölblandningen och lägg åt sidan. Häll i de torra ingredienserna varvat med mjölken i tre omgångar. Vänd försiktigt runt smeten tills allt precis är blandat. Rör då ner matskeden med mjölblandning i blåbären och blanda försiktigt ner bären i smeten - på så sätt lägger sig inte bären bara i botten av cupcakesen. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt och fyll till cirka 2/3 med smet. Grädda i ungefär 15 minuter, en sticka ska komma ut ren. Ta ut cupcakesen ur muffinsplåten och låt svalna helt.

Vanilla swiss meringue buttercream


  • 4 äggvitor
  • 200 g (cirka 2,35 dl) socker
  • 250 g rumstempererat smör
  • Saft från 1/4 citron
  • 2 tsk vaniljextrakt (eller 1 msk vaniljsocker)

Blanda äggvitor och socker i en värmetålig skål och placera över ett vattenbad. Låt vattnet i kastrullen sjuda och värm blandningen under konstant omrörning tills blandninen är cirka 65 grader. Om du saknar termometer kan du avgöra om blandningen är klar genom att ta upp lite av blandningen mellan fingertopparna och gnuggar den lätt. När sockerkristallerna har smällt och det inte längre känns kornigt mellan fingrarna är det dags att ta av skålen från vattenbadet. Ta bort skålen från kastrullen och vispa blandningen med elvisp eller köksassistent tills blandningen blir till en ordentligt vit och fast maräng. Vispa tills marängen har svalnat, cirka 10-15 minuter. Tillsätt smör en liten bit i taget. Vispa ordentligt mellan varje smörbit, jag brukar se till att räkna till 15 mellan varje. Det tar sin lilla tid men är väl värt det. I detta skede är det lätt hänt att smörkrämen skär sig. Om smörkrämen är för kall, sätt tillbaka skålen över vattenbadet i några sekunder och testa sedan att vispa igen. Är den istället för varm, sätt in skålen i kylskåpet i 10 minuter och vispa igen. När smörkrämen når en fin, silkeslen konsisten, är det dags att tillsätta vaniljextrakt. Vispa sedan i några minuter till tills frostingen är jämn och fin.

Fyll en spritspåse med smörkrämen och spritsa ut ett fint lager frosting på cupcakesen. Dekorera eventuellt med någon fin blomma.

torsdag 2 augusti 2012

Hallon cake pops


Jag har sagt det förut och jag säger det igen - cake pops är verkligen ett så bra påhitt! Det är ett perfekt sätt att ta tillvara på överblivna kakrester, frostings och annat. När jag fick en bit mjuk vaniljkaka över visste jag att jag inte kunde med att slänga den. Istället fick jag utlopp för lite av min pysslighet när jag bestämde mig för att göra hallon cake pops. Cake pops kan vara lite pyssligt att få till helt perfekta men om man inte riktigt bryr sig om ifall de inte blir helt identiska är det faktiskt riktigt enkelt och så roligt. Det gör ju inget att dessa hallon cake pops dessutom är bedårande söta och otroligt goda.


Hallon cake pops


  • Rester av valfri vaniljkaka, vaniljcupcake etc.
  • Hallonfrosting, se recept nedan
  • 200 g vit choklad
  • Strössel till dekoration
  • Klubbpinnar

Hallonfrosting


  • 100 g philadelphiaost
  • 100 g vit choklad
  • 50 g hallon

Gör valfri vaniljkaka och låt svalna alternativt använd rester av en mjuk kaka, en full sats kaka ger väldigt många cake pops så om man inte vill ha väldigt många cake pops kan en bra idé vara att endast använda en halv sats. Gör frostingen genom att vispa philadelphiaost fluffigt. Smält chokladen över vattenbad och rör ner i philadelphian. Vispa till en luftig frosting. Pureea hallonen och sila genom en finmaskig sil så att alla kärnor försvinner. Rör ner hallonen i frostingen och blanda väl. Smula sönder kakan och tillsätt frosting. Tillsätt lite i taget tills dess att kakmixen precis går ihop till en lättarbetad deg. Rulla jämnstora bollar av degen. Lägg in bollarna i frysen i ungefär 30 minuter för att de ska bli lite hårda och enklare att arbeta med. Smält lite av chokladen och ta fram bollarna ur frysen. Doppa toppen av en klubbpinne i taget i chokladen och stoppa in pinnen till hälften i chokladbollen. Låt chokladen stelna tills pinnarna sitter fast ordentligt och doppa sedan cake popsen helt i chokladen. Jag brukar smälta en liten bit choklad i taget och doppa cake popsen i omgångar för att chokladen inte ska stelna för mycket. Låt chokladen stelna på cake popsen någon sekund och rulla sedan i strössel. Om chokladen är för rinnig blir det väldigt kladdigt och om chokladen har stelnat för mycket är det svårt att få strösslet att fastna. Det gäller att prova sig fram. För mig var det lagom att räkna till 2 innan jag rullade i strösslet. Låt cake popsen torka, enklast är att använda en frigolitbit med hål i eller en bit oasis, men det går även bra med ett glas med lite socker eller liknande i. Täck cake popsen individuellt med bitar av cellofanpapper eller förvara i en lufttät burk.