fredag 5 oktober 2012

Strawberry macarons


Jordgubb är en av mina absoluta favoritsmaker så när jag insåg att jag ännu inte testat att göra jordgubbsmacarons var det självklart att dessa skulle bli nästa sats. Receptet är det vanliga receptet jag brukar använda för macarons och till fyllning gjorde jag en jordgubbstryffel med vit choklad och citron. Precis lagom söt och tillsammans med macaronhalvorna fullkomligt smälte de i munnen. Extra söta tycker jag de blev med den fina, rosa färgen. Man äter verkligen med ögonen och jag som älskar färgen rosa blev helt såld på dem. I framtiden kommer jag nog ha svårt att göra något annat än rosa macarons...

Ljuvligt goda och så underbart söta!


Jordgubbsmacarons


  • 150 g mandelmjöl
  • 150 g florsocker
  • 120 g rumstempererade äggvitor (uppdelat i två skålar)
  • 35 g socker
  • Ev. rosa pastafärg

Sockerlag


  • 150 g socker
  • 50 g vatten

Sätt ugnen på 160 grader. Sila mandelmjöl och  florsocker noggrannt, blanda ordentligt och sätt åt sidan. Vispa 60 gram äggvitor till ett hårt skum och tillsätt 35 gram socker under omrörning. Koka upp sockerlagen på hög värme i en liten kastrull tills temperaturen når 118 grader. Blanda ner sockerlagen i marängsmeten, sockerlagen ska hällas ner i en smal stråle i marängen under konstant omrörning. Men tänk på att göra detta ganska fort då sockerlagen snabbt stelnar i kastrullen. Vispa sedan marängen på hög fart i cirka 10-15 minuter tills den kallnat helt och fått en glansig konsistens.

Rör i resterande 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen och tillsätt eventuellt lite rosa pastafärg. Vänd försiktigt ned marängen i mandelblandningen och rör till en jämn smet med hjälp av en slickepot. Var mycket försiktig så att smeten inte blandas för mycket, detta kan medföra en alldeles för rinnig smet som är omöjlig att spritsa.

Fyll en spritspåse med rund tyll med smeten och spritsa ut små rundlar stora som femkronor på bakpappersklädd plåt. Låt macaronsen stå cirka 30 minuter i rumstemperatur innan de gräddas så att de får en torr hinna och lättare håller sig fina. Grädda macaronsen i ungefär 10-15 minuter i mitten av ugnen. Låt macaronsen vila en stund på plåten och låt sedan svalna helt på galler innan de fylls med fyllning.

Jordgubbstryffel

 

  • 125 g vit choklad
  • 150 g jordgubbar
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 2 tsk honung
  • 2 msk vispgrädde

Mixa jordgubbarna fint. Koka försiktigt upp i en liten kastrull och låt småkoka i 5-10 minuter. Hälften av vätskan ska ha kokat bort ungefär. Hacka chokladen grovt och blanda tillsammans med 75 gram koncentrerad jordgubbspuré, finrivet citronskal, honung och vispgrädde i en liten kastrull. Värm under omrörning tills dess att chokladen precis smält och krämen är jämn och fin. Häll upp i en skål och låt stelna i kylen någon timme tills krämen är lagom tjock för att spritsa.

Para ihop jämnstora macaronhalvor, spritsa ut jordgubbstryffeln på ena halvan och sätt ihop de två halvorna med varandra. Låt gärna macaronsen stå i kylen i ett dygn, de blir så mycket godare då.


10 kommentarer:

  1. Vilka fina macarons!!! Ser verkligen jättegoda ut!!

    SvaraRadera
  2. åh vad fina du får till dina och låter riktigt gott,älskar oxå jordgubbar men ändå har ja inte testat jordgubbs macarons

    SvaraRadera
  3. Riktigt fina! Jag har inte lyckats baka några macaroner än, får ta mig i kragen och baka några nu!

    SvaraRadera
  4. Ser så fina och goda ut de där små rackarna! Och med smak av jordgubb.... mmmmums, kan tänka mig att det slinker ner en hel del... ;)

    SvaraRadera
  5. These look absolutely gorgeous! Wonderful shots

    SvaraRadera
  6. Jag blir så imponerad av att du får till så himla snygga marcones. Ser supergoda ut!

    SvaraRadera
  7. Provade ditt recept idag. Blev helt fantastiska på första försöket! Grymt bra att du anger gram istället för enheter :D Tack!

    SvaraRadera
  8. Vad fina de blev! :D när jag gjorde makroner blev de platta ;)

    SvaraRadera
  9. Så fina dem blev! Jag gjorde saffranmacarons igår, gudomliga! :D

    SvaraRadera