fredag 19 oktober 2012

Chocolate chip cookie dough brownie cake


Chocolate chip cookie dough brownie cake - hur tänkte jag här egentligen? Det hörs ju redan på namnet att denna tårta är helt vansinnig. Men ända sedan jag för ett litet tag sedan gjorde dessa otroligt goda chocolate chip cookie dough cupcakes har jag bara gått och funderat på en tårtvariant av cupcakesen. Och eftersom jag ibland får ryck och kör efter konceptet ju mer desto bättre blev det tillslut en variant med både chocolate chip botten, den otroligt goda cookie doughn samt den ljuvliga frostingen och dessutom ett lager brownie botten.


Tårtan är gjord i en liten rund form på 15 cm i diameter - och det är nog bra det. Den. Här. Tårtan. Är. Mäktig! Mäktig men så otroligt, himla, fantastiskt god! Det räcker med en liten bit av den här tårtan för att stilla sockersuget och cookie dough bägeret och den lilla tårtan räcker därför till väldigt många.

För de som känner att de inte är lika fullkomligt galna i cookie dough som jag själv går det väldigt bra att halvera receptet av cookie dough fyllningen eller helt enkelt bara använda hälften i tårtan och spara resten i frysen. Perfekt att ha och ta fram när cookie dough suget sätter in. Hela receptet ger ett rejält tjockt lager cookie dough. Inte för att jag klagar.


Chocolate chip cookie dough brownie cake



Receptet räcker till 10-12 bitar.


Cookie dough fyllning


  • 55 g rumstempererat smör
  • 6 msk packat farinsocker
  • 135 g (2.25 dl) vetemjöl
  • 200 g (1 halv förpackning) sötad kondenserad mjölk
  • 1/4 tsk vaniljextrakt
  • 0.5 dl mini chocolate chips eller finhackad choklad

Vispa smör och socker ljust luftigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt mjöl, kondenserad mjölk och vaniljextrakt och blanda till en jämn röra. Rör ner chocolate chips. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen medan bottnarna görs.


Browniebotten

  • 25 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl mjöl
  • 0.5 dl kakao
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk bikarbonat
  • 1.25 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 0.75 dl mjölk
  • 0.5 dl kokande vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och låt svalna. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål. Rör ner övriga ingredienser och vispa till en jämn och fin smet. Häll smeten i en smord och mjölad bakform, 15 cm i diameter, och grädda i cirka 30 minuter, en sticka ska komma upp torr. Låt bottnen vila i formen i ungefär 10 minuter och stjälp sedan upp för att svalna helt på galler.


Vanilj- och chokladbotten


  • 25 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 0.75 dl mjölk
  • 0.5 tsk vaniljextrakt
  • 1.25 dl mjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 0.5 äggvita
  • 50 g chocolate chips

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjölk och vaniljexktrakt och vispa till en jämn smet. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Tillsätt äggvitan och vispa till en jämn smet. Blanda ner chocolate chips. Häll smeten i en smord och mjölad bakform, 15 cm i diameter, och grädda i cirka 25-30 minuter, en sticka ska komma upp torr. Låt bottnen svalna i formen i ungefär 10 minuter och stjälp sedan upp på galler.


Montering


Lägg browniebottnen på ett fat med undersidan upp. Trä eventuellt kanten på en springform 15 cm, runt bottnen. Forma till cookie dough fyllningen till samma storlek som bottnen och lägg över brownie bottnen. Lägg över vanilj- och chokladbottnen med undersidan upp.


Kondenserad mjölk frosting


  • 350 g osaltat, rumstempererat smör
  • 400 g (7.5 dl) siktat florsocker
  • 200 g (1 halv förpackning) sötad kondenserad mjölk

Skär rumstempererat smör i kuber och vispa ljust och fluffigt med hjälp av en elvisp på hög hastighet. Sänk hastigheten och tillsätt lite florsocker i taget. Vispa på hög hastighet tills allt är ordentligt blandat, tillsätt kondenserad mjölk och vispa sedan igen på hög hastighet till en fluffig frosting. Spackla tårtan med ett tunt lager frosting så att det täcker överallt. Ställ in tårtan i kylen i 30 minuter eller tills frostingen har stelnar något och spackla sedan på ytterligare ett lager av frostingen tills tårtan är helt jämn. På detta sätt hålls smulorna från tårtan inne så att tårtan blir jämn och fin. Spritsa eventuellt lite frosting runt kanterna på tårtans ovansida och dekorera med några chocoalte chips.


19 kommentarer:

  1. gud så god den här såg ut! Det här måste jag göra någon gång :)

    Sv: ja dom blev jättegoda! :)

    SvaraRadera
  2. Ojoj, vilken häftig tårta! Så goda smaker som blandas :)

    SvaraRadera
  3. Men hallå vilken tårta!!!!Såååå gott!!!

    SvaraRadera
  4. Yummy, vilken tårta du har bakat! Jag tror säkert att men blir mätt efter en liten bit:))

    Var har du köpt den lilla formen du bakar tårtbotten i? Jag tycker det är fint med de höga tårtorna. De ser lyxiga ut:)

    Tack, snälla! Paj är verkligen toppen och smidigt att göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte den på Cacas i Oslo. Du kan beställa den online, men jag har även sett liknande i många andra bakbutiker på internet och igår såg jag andra 15 cm formar på the English shop här i Stockholm.

      Tack så jättemycket! Ja det är så perfekt med mindre tårtor, jag håller med om att det ser lite extra lyxigt ut och perfekt när de är väldigt mäktiga eller då man inte är så många som ska äta :)

      Radera
    2. www.lyckasmedmat.se har 15cm form.där köpte ja min

      Radera
  5. Tårtan ser jätte fin ut och smakar säkert ännu bättre!

    SvaraRadera
  6. Ser helt underbart ut! Den måste jag verkligen testa!

    SvaraRadera
  7. åh en tårta i min stil,otroligt fin blev den och insidan ser ju bara för underbar ut,vill ta en bit nu

    SvaraRadera
  8. Yum!! :D Den hade jag inte haft något emot att bli bjuden på, ser supergod ut!

    SvaraRadera
  9. Vill också bli bjuden på tårta, vem kan säga nej till den här godingen liksom?! YUM!!

    SvaraRadera
  10. Vilken fantastiskt tårta! Åh, den fyllningen lät underbart god. Fin att titta på också!

    SvaraRadera
  11. Måste testa göra denna! Ser ju sjukt gott ut!

    SvaraRadera
  12. sv: tack så jättemycket :)

    Åh gud vad gott, ge mig!

    SvaraRadera
  13. Tack snälla ni! Ja, den var verkligen en riktig höjdare :)

    SvaraRadera
  14. Heeerre du kära kusin! Den såg inte bara lite god ut! Någon gång ska jag också prova på denna kaka ;)<3

    SvaraRadera
  15. Wow den ser otroligt god ut! Men avanserad =)

    SvaraRadera
  16. Hej Johanna,
    Tänkte göra denna fina tårta till min dotter. Är det bäst att göra den samma dag eller en dag innan? Tror du det e ok att göra dubbelsats av bottnarna? Måste använda 22 cm formar...

    MVH
    Maria i Hudik

    SvaraRadera