lördag 13 oktober 2012

Frukt- och nötmüsli


En av mina absoluta favoritfrukostar är müsli med fil eller yoghurt och bär. Det bästa är självklart med hemmagjord müsli. Så superenkelt att göra och perfekt eftersom jag kan få den precis som jag själv vill utan en massa onödigt socker som alla varianter i affären har. Müsli håller sig bra i nästan en månad, så jag brukar göra en sats och hälla upp i en stor fin burk. Det är så smidigt eftersom müslin går att variera helt efter vad man är sugen på. Det här är ett av mina favoritrecept.


Frukt- och nötmüsli


  • 4 dl havregryn
  • 3 dl rågflingor
  • 1 dl puffat ris
  • 1 dl kokosflingor
  • 100 g hasselnötter
  • 2 msk matolja
  • 2 msk honung
  • 2 msk råsocker
  • 1.5 dl vatten
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 dl russin

Blanda havregryn, rågflingor, puffat ris och kokosflingor i en stor bunke. Hacka hasselnötter grovt och häll ner i bunken. Rör samma matolja, honung, socker och vatten och tillsätt till grynblandningen. Blanda samman till en smullig massa. Häll ut i en bakpappersklädd, stor långpanna. Rosta müslin i 20 minuter eller tills den fått fin färg och blivit frasig. Rör om i blandningen var femte minut så att den blir jämnt rostad. Låt müslin svalna, hacka aprikoserna grovt och blanda ner tillsammans med russinen. Låt gärna müslin stå framme över natten för att torka ordentligt.

Förvara müslin torrt och njut tillsammans med exempelvis yoghurt och bär.

4 kommentarer:

  1. Hemmagjord är nog godast. Fina bilder!

    SvaraRadera
  2. Att göra sin egen müsli är bland det godaste, mums!

    SvaraRadera
  3. "Tyvärr" blir hemmagjord musli så god att man går och äter direkt från burken som godis! Din musli är inget undantag!

    SvaraRadera