fredag 2 november 2012

Vinbärsrutor med havreknäck


Bakverk i långpanna är så otroligt smidigt! Snabbt går det, många blir det och gott smakar det. Dessa vinbärsrutor är otroligt smidiga att göra, smeten slängs ihop på bara några minuter och resultatet med den mjuka kakan, de syrliga bären och det knäckiga täcket på toppen blir bara så gott. Om man inte har tillgång till så stora mängder frysta vinbär som jag har går det perfekt att använda andra bär, allt är lika gott. Ett perfekt recept när det ska gå fort och räcka till många helt enkelt. Dessa rutor är dessutom jättesmidiga att frysa ned och ta fram vid senare tillfälle. Toppen till höstmyset!


Vinbärsrutor


  • 150 g smör
  • 0.5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl röda vinbär (eller andra balfria bär, färska eller frysta)

Havreknäck


  • 1,5 dl havregryn
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smält smör

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör sedan i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smör, mjölk och kardemumma i äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en liten skål. Sikta ner det under försiktig omrörning i smeten. Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna (cirka 25 x 35 cm). Strö över vinbären. Smält smöret till havreknäcket. Blanda samman alla inredienser och bred över bären. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna.



7 kommentarer:

  1. Låter som en mycket god kaka!

    SvaraRadera
  2. åh va gott de ser ut,de lite syrliga mot de knäckiga,åh nu vill ja ha.
    a de var allt för länge sen de blev nåt bak i långpanna,får nog göra något nu

    SvaraRadera
  3. Det är så smidigt att baka i långpanna och få många kakor på en plåt!:)
    Jag har bakat något liknande fast med lingonsylt istället.

    SvaraRadera
  4. Gott! Passar säkert att servera med vaniljsås till!

    SvaraRadera
  5. Uppdatera! Går in här nästan varje dag och dregglar lite. Heja dig!

    SvaraRadera
  6. Härlig blogg! Jag har också blivit biten av den. Inspiration ligger på topp efter att ha läst många av de läckra recept!

    SvaraRadera
  7. Åh, mums! Denna både ser ut & låter dögod, måste testa! Tack för receptet :)

    SvaraRadera