fredag 23 november 2012

Björnbärssmulpaj


Det har gått hela 3 veckor sedan jag bloggade sist. Tre långa veckor! Jag har haft så himla mycket i skolan och med annat att jag verkligen inte har hunnit ta mig tiden att uppdatera lika ofta. Och det är jag verkligen ledsen för. Jag har ju en massa goda och spännande recept att dela med er...

Nu är det i alla fall äntligen snart helg och vad kan då passa bättre än att mysa i höstrusket med en härlig björnbärspaj? Den här pajen är så ljuvligt god - de lite syrliga björnbären och det tjocka lagret av smuldeg kan ju bara inte bli fel. Riktigt enkel att göra är den också!


Björnbärspaj

 

Smuldeg


  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 115 g kallt smör i små bitar
  • Ca 1.75 dl vispgrädde

Värm ugnen till 190 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt väl. Tillsätt smör i små kuber och arbeta snabbt in smöret i mjölblandningen tills dess att degen nått en sandliknande konsistens. Häll i vispgrädde i en smal stråle under konstant omrörning med en träsked. Häll i lite i taget tills dess att degen just går ihop. Dela degen i mindre bitar och forma varje del till lösa små bollar.

 

Björnbärsfyllning


  • 0.25 tsk malen kanel
  • 1.25 dl socker
  • 3 tsk maizena majsstärkelse
  • 1 tsk citronskal
  • 1 msk citronjuice
  • 1 liter björnbär

  • Vaniljvisp till servering

Blanda samman kanel, socker och majsmjöl. Riv citronskal och pressa citronsaft och blanda ner. Rör ner bären och täck med blandningen. Häll bären i en pajform och toppa med jämt fördelade degbollar. Grädda tills dess att bären bubblar och toppingen är gyllenbrun, cirka 45 - 50 minuter. Låt pajen svalna cirka 30 minuter på galler. Servera gärna med vaniljsvisp.



18 kommentarer:

  1. Mums, så god den ser ut! Önskar dig en fin helg!

    SvaraRadera
  2. Vilken tjusg paj! Det går verkligen upp och ner tidsmässigt, speciellt när man går i skola tycker jag!

    SvaraRadera
  3. Kul att se ett inlägg av dig! :D Har varit inne och snokat och hoppats att det skulle komma upp något snart! Pajen ser supergod ut :)

    SvaraRadera
  4. Har saknat dina underbara bilder och inlägg,och detta ser ju smaskens ut.

    SvaraRadera
  5. Ser riktigt gott ut må jag säga! Älskar bärpajer :)

    SvaraRadera
  6. Det är väl lite "cobbler" likt? Har länge velat pröva det men inte blivit av. Det blir ju som små småkakor över bären. Verkar väldigt gott!

    SvaraRadera
  7. Jag har aldrig smakat en paj med björnbär... men är det lika gott som det är med sylt och marmelad så är det ljuvligt:)

    SvaraRadera
  8. Tack! Rödbetor är väldigt gott. Säkert mycket nyttiga också eftersom allt färgrikt brukar vara fyllda med en massa nyttigheter:)

    SvaraRadera
  9. Min svärfar älskar björnbär så det är passar bra för mig :) Tack!

    SvaraRadera
  10. Wow vilken paj:) Björnbär plcokade vi alltid när vi var små, ett underbart bär!

    SvaraRadera
  11. Hej Johanna!

    Du har väl inte missat att det ska bli en ny säsong av TV4-succén Hela Sverige bakar? Klicka på länken nedan och sök nu!

    https://www.shortaudition.com/application.php?jid=161

    Kram,
    Bakgänget

    Isabelle Hultén
    Casting
    Meter Television
    Box 27 837, 115 93 Stockholm SWEDEN
    Phone: + 46 (0)8 459 78 86
    E-mail: isabelle.hulten@meter.tv
    http://meter.tv/

    SvaraRadera
  12. Blir så grymt inspirerad av din blogg för min bakning!

    Vad tycker du är roligast att baka?

    SvaraRadera
  13. Smarrigt!:)

    Ska ha en liten julkalender på min blogg med länkar till bakbloggar varje dag. Jag ska även provbaka något från varje bakblogg. Är det okej om jag länkar till din blogg?
    /elvafika.blogg.se

    SvaraRadera
  14. Hej!
    Tänkte bara säga att du verkligen har en jättefin blogg och att jag själv blir inspirerad av den! Är du sugen får du gärna kolla in min blogg http://www.bakochsmak.se så kanske vi kan inspirera varandra så vi utvecklas.

    Ha en bra dag,
    Bak och smak

    SvaraRadera