torsdag 13 september 2012

Raspberry whoopie pies


Det är så gott med whoopie pies! Och så smidigt. I smaken liknar de väldigt mycket cupcakes. Jag skulle helt enkelt vilja säga att whoopie pies är transportvänliga, sandwichliknande cupcakes. Smaken är ungefär densamma, den mjuka goda kakan och frostingen. Men whoopies har en stor fördel, de är otroligt mycket smidigare att transportera än cupcakes. Istället för att ha frostingen på ovansidan vilket ofta resulterar i frosting lite överallt när jag transporterar cupcakes är frostingen istället smidigt placerad mellan två härliga halvor av mjuk kaka. Men eftersom jag gillar att cupcakes kan fyllas med olika fyllningar var jag sugen på att testa konceptet med både fyllning och frosting i whoopie pie format. Det hela resulterade i whoopie pies gjorda av mjuk vaniljkaka, ett tunt lager hallonfyllning och hallonfrosting. En otroligt lyckad idé! Hallonfyllningen var inget annat än mosade hallon med en gnutta lime men det blev en perfekt balans mellan den söta frostingen och kakan.

Vaniljwhoopie pies med hallon och limefyllning samt hallonfrosting - enjoy!


Hallon whoopie pies


  • 100 g smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1 dl créme fraiche

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Blanda i ägg och créme fraiche och rör till en slät smet. Spritsa ut smeten på bakpappersklädda plåtar. Klickarna ska vara stora som femkronor och ligga med gott om mellanrum mellan sig då de flyter ut en del i ugnen. För att få kakorna runda och fina brukar jag ta fram ett glas med vatten, doppa fingerspetsarna och försiktigt jämna till smeten. Grädda kakorna i omgångar i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Hallonfyllning och frosting


  • 100 g hallon
  • 200 g vit choklad
  • 200 g philadelphiaost
  • Några droppar limesaft

Mosa hallonen. Sila genom en finmaskig sil. Lägg hallonmoset i en liten skål och hallonsaften i en annan. Hacka chokladen och smält i vattenbad. Låt svalna. Vispa philadelphiaosten krämigt och rör ner chokladen och hallonsaften. Rör till en jämn frosting. Blanda hallonmoset med några droppar limesaft och bred försiktigt på ett tunt lager på undersidan av en whoopiehalva. Fyll frostingen i en spritspåse med stjärntyll, spritsa på hallonmoset och sätt ihop med en annan kaka.

9 kommentarer:

  1. Så fina och de låter väldigt goda! Gott med lime i också!

    SvaraRadera
  2. Så härliga! Tycker dessutom att din beskrivning av dem är alldeles underbar =)

    SvaraRadera
  3. Åg whoopies, jag älskar dem, har dock inte prövat med hallonfyllningen... än!

    SvaraRadera
  4. Vilka söta kakor! Fint med rosa fyllning!

    SvaraRadera
  5. Vilka fina kakor du gjort! Så gott med hallon och lime´. det måste vara perfekt brytning mot det söta i kakan. Jag har faktiskt aldrig bakat sådana men jag ska testa det snart när jag bakar.

    SvaraRadera
  6. Vilka fantastiskt söta! Den där fyllningen kan jag även tänka mig till fler bakverk som toppning tex :)

    SvaraRadera
  7. Oj nu blev jag sötsugen! :P
    ska fixa något smaskigt till efterrätt :)

    SvaraRadera
  8. åh va goda dem ser ut,och håller med,mycket smidigare och ta med och så är dem så söta.

    SvaraRadera