torsdag 6 september 2012

Chocolate chip cookie dough cupcakes


De här cupcakesen är kanske de godaste jag någonsin ätit. Ärligt talat. Chocolate chip cookie dough cupcakes med en helt ljuvlig frosting gjord på kondenserad mjölk. Jag älskar chocolate chip cookies i alla varianter och dessa cupcakes smakar som en enda stor kakdröm. Själva cupcakesen med chocolate chips är underbara i sig men tillsammans med cookie dough fyllningen är de verkligen helt perfekta. Cookie dough fyllningen är verkligen precis så god som man bara kan föreställa sig, ja ännu godare faktiskt. Dessutom innehåller den inga råa ägg eller något annat att oroa sig för. Och frostingen, enklare och godare är nog svår att hitta.

Jag hittade det här receptet inne på den här amerikanska bakbloggen som jag följer. En helt fantastisk blogg med så mycket inspiration och olika härliga recept. Receptet var redan fullkomligt perfekt så jag ändrade inte mycket alls.

Jag var tvungen att gå fullt ut och toppa cupcakesen med små mini chocolate chip cookies. Då smeten varken innehåller ägg eller bakpulver blev konsistensen väldigt annorlunda alla andra kakor jag ätit. Goda men väldigt kompakta även om det inte var något som helst fel på smaken. Med de små kakorna på toppen var chocolate chip cookie smaken verkligen maximerad.  


Chocolate chip cookie dough cupcakes



Receptet räcker till cirka 12 cupcakes.


Cookie dough fyllning


  • 55 g rumstempererat smör
  • 6 msk packat farinsocker
  • 135 g (2.25 dl) vetemjöl
  • 200 g (1 halv förpackning) sötad kondenserad mjölk
  • 1/4 tsk vaniljextrakt
  • 0.5 dl mini chocolate chips eller finhackad choklad

Vispa smör och socker ljust luftigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt mjöl, kondenserad mjölk och vaniljextrakt och blanda till en jämn röra. Rör ner chocolate chips. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen medan cupcakesen görs.

Chocolate chip cupcakes

 

  • 125 g osaltat, rumstempererat smör
  • 155 g (1.8 dl) socker
  • 2 ägg
  • 225 g (3.75 dl) vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 0.8 dl mjölk
  • 1/4 tsk vaniljextrakt
  • 1 - 1.5 dl mini chocolate chips eller finhackad choklad

Värm ugnen till 180 grader. Vispa smör och socker ljust och luftigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och blanda ner mjöl, bakpulver, salt, mjölk och vaniljextrakt till en jämn röra. Rör ner chocolate chips. Fördela smeten i 12 muffinsformar i en muffinsplåt och grädda i ugnen i cirka 20 minuter eller tills dess att cupcakesen fått en gyllene färg och en sticka i mitten av cupcakesen kommer ut ren. Ta ut cupcakesen ur ugnen och låt dem vila på plåten i 5 minuter för att sedan svalna helt på galler.

När cupcakes har svalnat, skär med hjälp av en vass kniv ut ett hål i mitten av varje cupcakes och fyll med valfri mängd cookie dough. Jag fyllde varje cupcake med en dryg matsked cookie dough men skulle i efterhand gärna ha haft i ännu mer.

Kondenserad mjölk frosting


  • 350 g osaltat, rumstempererat smör
  • 400 g (7.5 dl) siktat florsocker
  • 200 g (1 halv förpackning) sötad kondenserad mjölk

Skär rumstempererat smör i kuber och vispa ljust och fluffigt med hjälp av en elvisp på hög hastighet. Sänk hastigheten och tillsätt lite florsocker i taget. Vispa på hög hastighet tills allt är ordentligt blandat, tillsätt kondenserad mjölk och vispa sedan igen på hög hastighet till en fluffig frosting. Spritsa frostingen på de cookie dough fyllda cupcakesen och dekorera eventeullt med mini chocolate chip cookies. Cupcakesen håller sig utmärkt några dagar i kylen, inte för att det var några problem hemma hos oss...

12 kommentarer:

  1. Det här låter som något för mig! Jätte vackra dessutom!

    SvaraRadera
  2. JA TACK:) Åh jag är barnsligt förtjust i cupcakes:)

    SvaraRadera
  3. Helt fantastiskt fina! Vilken dekoration alltså. Sedan gillar jag när det är lite störrre bitar i fyllningen. Mums :)

    SvaraRadera
  4. Gud så gott det lät! Får passa på att berömma din blogg med :)

    SvaraRadera
  5. åh de här ser ju riktigt gott ut,älskar cookie dough och superfint med en kaka som dekoration.

    SvaraRadera
  6. Åh de låter otroligt goda, blir riktigt baksugen :)

    SvaraRadera
  7. Så goda de här ser ut, helläckra yummie!

    SvaraRadera
  8. Låter supergott! Jag älskar cookie dough!
    Kan man använda vanlig mjölk eller måste det vara kondenserad? Är nämligen laktosintolerant och jag tror inte det finns laktosfri kondenserad. :/
    //Tilde

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är verkligen jättegott! För att göra det här receptet är det bra om mjölken är kondenserad. Jag skulle föreslå att du gör ett recept på en mycket enkel och supergod vaniljsmörkräm istället där det går jättebra att använda vanlig mjöl (eller laktosfri såklart). Här kommer receptet:

      285 g smör
      300 g (5 dl) florsocker
      2 msk mjölk
      1 tsk vaniljextrakt
      gnutta salt

      Vispa smöret ljust och krämigt med hjälp av elvisp i 8 minuter på medelhög hastighet. Tillsätt resterande ingredienser och vispa på låg hastighet i 1 minut och sedan på medelhög hastighet i 6 minuter till. Frostingen ska vara väldigt ljus, krämigt och fluffig.

      Lycka till :)

      Radera
  9. Hej! Tänkte baka dessa idag :) Måste bara fråga dig om den kondenserade mjölken ska förberedas på något sätt eller används den som den är? Vadv användu du för kakor?

    SvaraRadera
  10. Hej! Tänkte höra om man kan använda sig utav något annat i frostningen förutom florsocker? Är inte så speciellt förtjust i det, blir så sött. /NJ

    SvaraRadera