torsdag 23 augusti 2012

Raspberry key lime pie


När jag för ett tag sedan insåg att jag hade en hel drös med limefrukter hemma tog det mig inte lång tid att komma på att jag var otroligt sugen på att göra en key lime pie. Det är ju så vansinnigt gott med den syrliga limesmaken i pajen. Och då jag även hade en drös nyplockade hallon kändes det som en bra idé att kombinera de två smakerna. Hallon och lime är ju aldrig fel tillsammans och i den här pajen kompletterade de varandra på ett utmärkt sätt. Den söta hallonsmaken och den syrliga limesmaken blev bara så god!

Dessutom blir det ju väldigt vackert att titta på kontrasten mellan färgerna. För att ta upp det röda i hallonen tillsatte jag en liten gnutta röd pastafärg till vispgrädden.


Raspberry Key Lime Pie


Kexbotten


  • 300 g digestivekex
  • 150 g smör

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen i en mixer eller lägg dem i en plastpåse och smula med hjälp av en kavel eller liknande. Smält smöret och blanda med de krossade kexen. Tryck ut blandningen i bottnen och upp på kanterna av en form med löstagbar botten. Grädda i 10 minuter och låt svalna.

Hallonfyllning


  • 5 dl hallon (cirka 250 g)
  • 2-3 dl strösocker

Mosa hallonen till en fin puré och tillsätt socker efter smak. Tänk på att den syrliga limesmaken gör sig fint tillsammans med den lite sötare hallonfyllningen.

Limefyllning


  • 400 g sötad kondenserad mjölk
  • 4 äggulor
  • Skal från 5 limefrukter
  • 1 dl limesaft

Blanda kondenserad mjöl, äggulor samt skal och saft från limefrukterna. Låt smeten stå i cirka 30 minuter för att dra till sig smak. Sila fyllningen genom en finmaskig sil för att få bort limeskalen.

Montering


  • Vispgrädde

Bred ut hallonfyllningen över kexbottnen och häll försiktigt över limefyllningen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt svalna och ställ sedan i kyl i minst tre timmar. Vänta tills servering innan du dekorerat pajen med vispad grädde.


Så otroligt fräscht och gott - perfekt till eftermiddagsfikat, efter en härlig middag eller bara för en kort stunds njutning.

13 kommentarer:

  1. Åh, gud så gott det ser ut!!!
    Det måste jag prova någon gång!!
    Tack för receptet!

    SvaraRadera
  2. Så gott att kombinera lime och hallon!

    SvaraRadera
  3. TaCk så mycket!!! Va fin tårta du har gjort

    SvaraRadera
  4. Lime är såå gott!! En egen favorit är jordgubb- och limecheesecake!

    Skulle vara super om du vill vara med och tävla om att bli veckans blogg hos mig :) Här är inlägget: http://nellamoda.blogg.se/2012/august/veckans-blogg.html#comment

    (Såg inget om att du inte vill ha sådana här kommentarer, så om du mot förmodan hatar sådana här ber jag om ursäkt.)

    Kram

    SvaraRadera
  5. Vad häftig.... och GOD den ser ut!

    SvaraRadera
  6. Vilken underbart vacker kaka! Grädden gillar jag speciellt!

    SvaraRadera
  7. Vilken otroligt häftig paj! Vad kul med två fruktsmaker som möts :)

    SvaraRadera
  8. Vilken vacker key lime pie du gjort! Älskar dina bilder, snygga!

    SvaraRadera
  9. oj vad duktig du är på att baka! allt ser otroligt gott ut och superfina bilder!! :D
    själv gillar jag mest att laga mat men ibland blir det något bakverk också. Snart fyller jag år så då kanske jag gör något liknande din Raspberry key lime pie, ser ju så god ut! :)

    SvaraRadera
  10. Åh, vad gott! Jag älskar key lime pie, och jag älskar hallon, så kombinationen måste ju vara oslagbar :D

    SvaraRadera
  11. åh de här ser ju bara för gott ut,mmmm nu dreglar ja lite...ggrrrrh
    vill ha en bit här just nu..

    SvaraRadera
  12. Fantastiskt :) Äääälskar Key Lime Pie, och kombinationen med hallon kan väl knappast bli fel! Mums :)

    SvaraRadera