fredag 17 augusti 2012

Chokladmacarons


Jag har verkligen en hatkärlek för macarons. Att de där små, söta bakverken kan vara så roliga men samtidig jobbiga att göra. Att de, om de blir perfekta, kan smaka gudomligt samtidigt som de enkelt kan bli totalförstörda. Ja, macarons är verkligen en sån grej som gör bakning intressant, man vet aldrig riktigt hur det ska sluta när man sätter igång en sats. Precis så var det när jag bestämde mig för att göra chokladmacarons sist. Det var lite av en chansning alltihop, jag visste inte om receptet skulle lyckas något vidare och inte heller om macaronsen skulle få för lite eller för mycket chokladsmak.

Första satsen blev lyckad - macaronsen fick en fin fot i ugnen och jag kände att det förmodligen skulle bli ett lyckat experiment. Men sen kom andra plåten och något hände, det var som att en enda lång spricka spred sig från macaron till macaron och de fick alla en väldigt konstig form. Jag blev så förvånad att jag inte brydde mig om att fotografera det hela utan slängde bort hela den misslyckade plåten. Jag fick glädja mig åt att den första plåten blev bra. Men det är så konstigt när exakt samma smet kan resultera i två sorters macarons som inte ser ett endaste dugg likadana ut. Jag skyller på att vår ugn är lite oförutsägbar men kanske var det jag som rörde om ojämnt i smeten...

Smaken var däremot otroligt lyckad, chokladälskare som jag är kan det väl inte bli annat än lyckat med chokladmacarons?


Chokladmacarons


  • 150 g mandelmjöl
  • 135 g florsocker
  • 15 g kakao
  • 120 g rumstempererade äggvitor (uppdelat i två skålar)
  • 35 g socker

Sockerlag


  • 150 g socker
  • 50 g vatten

Sätt ugnen på 160 grader. Sila mandelmjöl, florsocker  och kakao noggrannt, blanda ordentligt och sätt åt sidan. Vispa 60 gram äggvitor till ett hårt skum och tillsätt 35 gram socker under omrörning. Koka upp sockerlagen på hög värme i en liten kastrull tills temperaturen når 118 grader. Blanda ner sockerlagen i marängsmeten, sockerlagen ska hällas ner i en smal stråle i marängen under konstant omrörning. Men tänk på att göra detta ganska fort då sockerlagen snabbt stelnar i kastrullen. Vispa sedan marängen på hög fart i cirka 10-15 minuter tills den kallnat helt och fått en glansig konsistens.


Rör i resterande 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Vänd försiktigt ned marängen i mandelblandningen och rör till en jämn smet med hjälp av en slickepot. Var mycket försiktig så att smeten inte blandas för mycket, detta kan medföra en alldeles för rinnig smet som är omöjlig att spritsa.

Fyll en spritspåse med rund tyll med smeten och spritsa ut små rundlar stora som femkronor på bakpappersklädd plåt. Låt macaronsen stå cirka 30-60 minuter i rumstemperatur innan de gräddas så att de får en torr hinna och lättare håller sig fina. Pudra eventuellt över lite kakao och flingsalt. Grädda macaronsen i ungefär 10-15 minuter i mitten av ugnen. Låt macaronsen vila en stund på plåten och låt sedan svalna helt på galler innan de fylls med fyllning.

Mörk chokladganache


  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl grädde
  • 1 msk smör

Hacka chokladen fint och häll i en värmetålig skål. Värm försiktigt grädde och smör i en kastrull tills dess att grädden precis är påväg att börja koka. Ta av kastrullen från värmen och häll grädden över chokladen. Rör tills chokladen har smält och låt stå tills dess att ganachen börjat tjockna. Sätt eventuellt in ganachen en stund i kylskåpet för att påskynda avsvalningen.

Para ihop jämnstora macaronhalvor, spritsa ut chokladganachen på ena halvan och sätt ihop de två halvorna med varandra. Låt gärna macaronsen stå i kylen i ett dygn, de blir så mycket godare då.

8 kommentarer:

  1. Verkligen lyckade och vackra! Och, ja man vet aldrig hur det blir när man bakar macarons :)

    SvaraRadera
  2. Ser väldigt goda ut:0) Jag har också provat det receptet en gång och blev väldigt glad över resultatet, men då får jag kanska vara beredd på mindre lyckat nästa gång:0(

    SvaraRadera
  3. mmm älskar choklad och dessa är ju små gobitar.
    så sant i de du säger men när man kör sockerlag så har ja alltid lyckats dock när man kör utan är de en chansning.fina blev de

    SvaraRadera
  4. Ja, det är en sann konst det där med att baka macarons. Tycker dina blev jättefina och så gott med chokladsmak!

    SvaraRadera
  5. Vilka fina bilder! :D De ser jättegoda ut - allt med ganache är underbart! ;)

    SvaraRadera
  6. Jag blir mäkta impad måste jag säga! Jag har testat en gång och de blev inte alls bra... Sedan den gången har jag inte vågat pröva igen. Men det kanske är så att övning ger färdighet :) Som sagt, dina var superfina!

    SvaraRadera