tisdag 14 augusti 2012

Blåbärssylt med vanilj


Blåbär är det perfekta bäret! Litet och runt. Blått och fint. Gott och nyttigt. Det kan inte bli bättre. Jag älskar att äta blåbär rakt upp och ner, det är ju så vansinnigt gott i sig själv, eller med en klick vaniljglass till. Men som ni kanske har märkt tycker jag även väldigt mycket om att baka med blåbär. Och så älskar jag blåbärssylt. För ett tag sedan plockade jag flera burkar fulla av de små bären och gjorde denna fantastiskt goda sylt med en härlig smak av vanilj. Med syltsocker går det otroligt snabbt och ingredienslistan blir kort.


Blåbärssylt med vanilj


Cirka 1 liter sylt.

  • 2 liter blåbär (cirka 1 kg)
  • 1 dl vatten
  • Cirka 0.6-1 kg syltsocker (beroende på hur söt man vill ha sylten)
  • En vaniljstång

Rensa och skölj bären. Koka upp bär och vatten i en kastrull. Låt koka i ungefär 10 minuter utan lock. Ta av kastrullen från värmen och häll i syltsocker. Rör om och smaka av. Sänk värmen och låt koka i 5 minuter till. Ta kastrullen från värmen och skumma av för att få bort bakterier och annat smuts. Ta upp vaniljstången och häll den varma sykten på väl rengjorda och varma glasburkar (jag brukar diska ur burkarna noggrannt och koka dem i cirka 10 minuter eller värma dem i 100 graders ugn i cirka 15 minuter). Fyll sylten ända vägen upp till kanten, sätt på lock och låt svalna. Förvara svalt.

2 kommentarer: