måndag 6 augusti 2012

Blåbärscupcakes med vaniljfrosting


Idag blir det ett tidsinställt inlägg för just nu befinner jag mig i England på gymnastikläger där jag varit i några dagar redan. Jag kommer vara här till på fredag så det blir lite halvdan uppdatering här tills dess. Men ett tidsinställt inlägg har jag fått till i alla fall.

Ni som följer min blogg har förmodligen börjat inse att jag fullkomligt älskar cupcakes. Så fort jag funderar på vad det är dags att baka kommer det upp otroligt många olika förslag på roliga idéer och nya kombinationer för cupcakes som jag är sugen på att testa. De är så perfekta i storlek, enkla att ta med sig och är otroligt roliga att dekorera. Inte konstigt att cupcakes har blivit ett så populärt bakverk.

Denna gång kände jag för att göra några riktigt bäriga cupcakes och då jag råkade ha ett paket frysta blåbär hemma blev det blåbärscupcakes. Perfekta med en sats vanilla swiss meringue buttercream på toppen. Så otroligt goda!


Blåbärscupcakes med vaniljfrosting


Blåbärscupcakes


Receptet räcker till cirka 12 normalstora cuocakes.

  • 100 g rumstempererat smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg (som helst har varit ute i rumstemperatur minst en timme)
  • 2,5 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk
  • 200 g blåbär

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa rumstempererat smör, socker och vaniljsocker mjukt och fluffigt. Blanda ner ett ägg åt gången i smeten, blanda ordentligt mellan varje ägg. I en annan bunke, blanda samman mjöl och bakpulver ordentligt. Ta en matsked av mjölblandningen och lägg åt sidan. Häll i de torra ingredienserna varvat med mjölken i tre omgångar. Vänd försiktigt runt smeten tills allt precis är blandat. Rör då ner matskeden med mjölblandning i blåbären och blanda försiktigt ner bären i smeten - på så sätt lägger sig inte bären bara i botten av cupcakesen. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt och fyll till cirka 2/3 med smet. Grädda i ungefär 15 minuter, en sticka ska komma ut ren. Ta ut cupcakesen ur muffinsplåten och låt svalna helt.

Vanilla swiss meringue buttercream


  • 4 äggvitor
  • 200 g (cirka 2,35 dl) socker
  • 250 g rumstempererat smör
  • Saft från 1/4 citron
  • 2 tsk vaniljextrakt (eller 1 msk vaniljsocker)

Blanda äggvitor och socker i en värmetålig skål och placera över ett vattenbad. Låt vattnet i kastrullen sjuda och värm blandningen under konstant omrörning tills blandninen är cirka 65 grader. Om du saknar termometer kan du avgöra om blandningen är klar genom att ta upp lite av blandningen mellan fingertopparna och gnuggar den lätt. När sockerkristallerna har smällt och det inte längre känns kornigt mellan fingrarna är det dags att ta av skålen från vattenbadet. Ta bort skålen från kastrullen och vispa blandningen med elvisp eller köksassistent tills blandningen blir till en ordentligt vit och fast maräng. Vispa tills marängen har svalnat, cirka 10-15 minuter. Tillsätt smör en liten bit i taget. Vispa ordentligt mellan varje smörbit, jag brukar se till att räkna till 15 mellan varje. Det tar sin lilla tid men är väl värt det. I detta skede är det lätt hänt att smörkrämen skär sig. Om smörkrämen är för kall, sätt tillbaka skålen över vattenbadet i några sekunder och testa sedan att vispa igen. Är den istället för varm, sätt in skålen i kylskåpet i 10 minuter och vispa igen. När smörkrämen når en fin, silkeslen konsisten, är det dags att tillsätta vaniljextrakt. Vispa sedan i några minuter till tills frostingen är jämn och fin.

Fyll en spritspåse med smörkrämen och spritsa ut ett fint lager frosting på cupcakesen. Dekorera eventuellt med någon fin blomma.

10 kommentarer:

  1. Så vackra cupcakes! Ha det bra i England!

    SvaraRadera
  2. Jättesöta cupcakes! Regna inte bort i England vilket jag gjorde för en månad sen!

    SvaraRadera
  3. så gott.blåbär är en favorit hos mig så de här skulle ja lätt vilja äta

    SvaraRadera
  4. Hur lyckades du spritsa så fint?

    SvaraRadera
  5. Åh så fina cupcakes! De låter dessutom farligt goda:) Jag undrar oxå hur du lyckas spritsa så fint och vad du använde för tyll?:)

    SvaraRadera
  6. Tack så jättemycket! Jag har använt Wiltons tyll 104 till att spritsa dessa cupcakes och har spritsat som en volang där jag börjat längst ut och jobbat mig i en cirkel runt cupcakesen in mot mitten.

    SvaraRadera
  7. heeej! jag försöker göra den där frostingen och har försökt 1000 ggr men den blir för rinnig efter att jag tillsatt smöret är det som en sås.. vad gör ja för fel? får gärna skriva ett inlägg om de :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. I brist på ett inlägg, kanske kommer lite längre fram, så hoppas jag att jag kan ge dig lite små tips. När smöret tillsätts är det väldigt lätt hänt att marängsmörkrämen blir alldeles för lös, det brukar hända mig också. Det beror oftast på att endera marängen inte är riktigt tillräckligt vispad eller att smöret är för varmt. Men som tur är är marängsmörkräm otroligt förlåtande. Genom att sätta in hela bunken i frysen i cirka 10 minuter brukar det lösa sig. Tänk bara på att ha lite tålamod. När du sedan tar ut bunken kan frostingen ha en tendens att istället se ut som äggröra när du vispar upp den. Men fortsätt bara vispa. Efter en stund antar den en underbar, silkeslen konsisten.

      Lycka till! Jag hoppas att det hjälpte något och tveka inte om att fråga igen om något var lite otydligt :)

      Radera