fredag 23 november 2012

Björnbärssmulpaj


Det har gått hela 3 veckor sedan jag bloggade sist. Tre långa veckor! Jag har haft så himla mycket i skolan och med annat att jag verkligen inte har hunnit ta mig tiden att uppdatera lika ofta. Och det är jag verkligen ledsen för. Jag har ju en massa goda och spännande recept att dela med er...

Nu är det i alla fall äntligen snart helg och vad kan då passa bättre än att mysa i höstrusket med en härlig björnbärspaj? Den här pajen är så ljuvligt god - de lite syrliga björnbären och det tjocka lagret av smuldeg kan ju bara inte bli fel. Riktigt enkel att göra är den också!


Björnbärspaj

 

Smuldeg


  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 115 g kallt smör i små bitar
  • Ca 1.75 dl vispgrädde

Värm ugnen till 190 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt väl. Tillsätt smör i små kuber och arbeta snabbt in smöret i mjölblandningen tills dess att degen nått en sandliknande konsistens. Häll i vispgrädde i en smal stråle under konstant omrörning med en träsked. Häll i lite i taget tills dess att degen just går ihop. Dela degen i mindre bitar och forma varje del till lösa små bollar.

 

Björnbärsfyllning


  • 0.25 tsk malen kanel
  • 1.25 dl socker
  • 3 tsk maizena majsstärkelse
  • 1 tsk citronskal
  • 1 msk citronjuice
  • 1 liter björnbär

  • Vaniljvisp till servering

Blanda samman kanel, socker och majsmjöl. Riv citronskal och pressa citronsaft och blanda ner. Rör ner bären och täck med blandningen. Häll bären i en pajform och toppa med jämt fördelade degbollar. Grädda tills dess att bären bubblar och toppingen är gyllenbrun, cirka 45 - 50 minuter. Låt pajen svalna cirka 30 minuter på galler. Servera gärna med vaniljsvisp.



fredag 2 november 2012

Vinbärsrutor med havreknäck


Bakverk i långpanna är så otroligt smidigt! Snabbt går det, många blir det och gott smakar det. Dessa vinbärsrutor är otroligt smidiga att göra, smeten slängs ihop på bara några minuter och resultatet med den mjuka kakan, de syrliga bären och det knäckiga täcket på toppen blir bara så gott. Om man inte har tillgång till så stora mängder frysta vinbär som jag har går det perfekt att använda andra bär, allt är lika gott. Ett perfekt recept när det ska gå fort och räcka till många helt enkelt. Dessa rutor är dessutom jättesmidiga att frysa ned och ta fram vid senare tillfälle. Toppen till höstmyset!


Vinbärsrutor


  • 150 g smör
  • 0.5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl röda vinbär (eller andra balfria bär, färska eller frysta)

Havreknäck


  • 1,5 dl havregryn
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smält smör

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör sedan i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smör, mjölk och kardemumma i äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en liten skål. Sikta ner det under försiktig omrörning i smeten. Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna (cirka 25 x 35 cm). Strö över vinbären. Smält smöret till havreknäcket. Blanda samman alla inredienser och bred över bären. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna.



fredag 26 oktober 2012

Baguetter


Det är så underbart gott med hembakat bröd och de här baguetterna - mums! Eftersom jag allt som oftast bakar söta saker här hemma är brödbak kanske inte det jag är som allra bäst på. Men det är verkligen något särskilt med att äta fortfarande varmt hembakat bröd så jag älskar att utmana mig själv. Det här brödet var verkigen perfekt, enkelt och så gott.

Degen ska kalljäsa i kylen över natten, något som ger otroligt saftiga bröd med mycket smak och fina luftbubblor. Och ja, det tar lite tid, men det är det klart värt när slutresultatet blir så gott. Ibland gäller det att inte ta några genvägar...

 

Baguetter


Dag 1


  • 1.5 dl vatten
  • 5 g jäst
  • 225 g (4 dl) vetemjöl special
  • 1 tsk salt

Lös upp jästen i vattnet och blanda tillsammans med vetemjölet. Kör degen på låg växel i 2 minuter och fortsätt sedan på mellanväxeln i 6 minuter (alternativt knåda degen i 15 minuter). Tillsätt saltet och kör ytterligare 6 minuter (alternativt knåda den i 10 minuter). Plasta in degen och ställ i kylskåpet i 12-20 timmar.

Dag 2


  • Degen från dag 1
  • 3 dl vatten
  • 10 g jäst
  • 450 g (7.5 dl) vetemjöl
  • 0.5 msk ljus sirap
  • 2 tsk salt

Blanda samtliga ingredienser utom saltet. Kör degen på låg växel i 2 minuter och fortsätt sedan på mellanväxeln i 6 minuter (alternativt knåda degen i 15 minuter). Tillsätt saltet och kör ytterligare 6 minuter (alternativt knåda den i 10 minuter). Låt degen vila i 2 timmar. Baka ut degen i baguetter (en baguett ska väga cirka 200 gram). Låt jäsa i 1-2 timmar. I slutet av jästiden, värm ugnen till 250 grader. Sätt in plåten med baguetter och spraya in vatten för en hård skorpa. Sänk värmen till
240 grader och grädda i cirka 10-25 minuter.


fredag 19 oktober 2012

Chocolate chip cookie dough brownie cake


Chocolate chip cookie dough brownie cake - hur tänkte jag här egentligen? Det hörs ju redan på namnet att denna tårta är helt vansinnig. Men ända sedan jag för ett litet tag sedan gjorde dessa otroligt goda chocolate chip cookie dough cupcakes har jag bara gått och funderat på en tårtvariant av cupcakesen. Och eftersom jag ibland får ryck och kör efter konceptet ju mer desto bättre blev det tillslut en variant med både chocolate chip botten, den otroligt goda cookie doughn samt den ljuvliga frostingen och dessutom ett lager brownie botten.


Tårtan är gjord i en liten rund form på 15 cm i diameter - och det är nog bra det. Den. Här. Tårtan. Är. Mäktig! Mäktig men så otroligt, himla, fantastiskt god! Det räcker med en liten bit av den här tårtan för att stilla sockersuget och cookie dough bägeret och den lilla tårtan räcker därför till väldigt många.

För de som känner att de inte är lika fullkomligt galna i cookie dough som jag själv går det väldigt bra att halvera receptet av cookie dough fyllningen eller helt enkelt bara använda hälften i tårtan och spara resten i frysen. Perfekt att ha och ta fram när cookie dough suget sätter in. Hela receptet ger ett rejält tjockt lager cookie dough. Inte för att jag klagar.


Chocolate chip cookie dough brownie cake



Receptet räcker till 10-12 bitar.


Cookie dough fyllning


  • 55 g rumstempererat smör
  • 6 msk packat farinsocker
  • 135 g (2.25 dl) vetemjöl
  • 200 g (1 halv förpackning) sötad kondenserad mjölk
  • 1/4 tsk vaniljextrakt
  • 0.5 dl mini chocolate chips eller finhackad choklad

Vispa smör och socker ljust luftigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt mjöl, kondenserad mjölk och vaniljextrakt och blanda till en jämn röra. Rör ner chocolate chips. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen medan bottnarna görs.


Browniebotten

  • 25 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl mjöl
  • 0.5 dl kakao
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk bikarbonat
  • 1.25 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 0.75 dl mjölk
  • 0.5 dl kokande vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och låt svalna. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål. Rör ner övriga ingredienser och vispa till en jämn och fin smet. Häll smeten i en smord och mjölad bakform, 15 cm i diameter, och grädda i cirka 30 minuter, en sticka ska komma upp torr. Låt bottnen vila i formen i ungefär 10 minuter och stjälp sedan upp för att svalna helt på galler.


Vanilj- och chokladbotten


  • 25 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 0.75 dl mjölk
  • 0.5 tsk vaniljextrakt
  • 1.25 dl mjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 0.5 äggvita
  • 50 g chocolate chips

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjölk och vaniljexktrakt och vispa till en jämn smet. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Tillsätt äggvitan och vispa till en jämn smet. Blanda ner chocolate chips. Häll smeten i en smord och mjölad bakform, 15 cm i diameter, och grädda i cirka 25-30 minuter, en sticka ska komma upp torr. Låt bottnen svalna i formen i ungefär 10 minuter och stjälp sedan upp på galler.


Montering


Lägg browniebottnen på ett fat med undersidan upp. Trä eventuellt kanten på en springform 15 cm, runt bottnen. Forma till cookie dough fyllningen till samma storlek som bottnen och lägg över brownie bottnen. Lägg över vanilj- och chokladbottnen med undersidan upp.


Kondenserad mjölk frosting


  • 350 g osaltat, rumstempererat smör
  • 400 g (7.5 dl) siktat florsocker
  • 200 g (1 halv förpackning) sötad kondenserad mjölk

Skär rumstempererat smör i kuber och vispa ljust och fluffigt med hjälp av en elvisp på hög hastighet. Sänk hastigheten och tillsätt lite florsocker i taget. Vispa på hög hastighet tills allt är ordentligt blandat, tillsätt kondenserad mjölk och vispa sedan igen på hög hastighet till en fluffig frosting. Spackla tårtan med ett tunt lager frosting så att det täcker överallt. Ställ in tårtan i kylen i 30 minuter eller tills frostingen har stelnar något och spackla sedan på ytterligare ett lager av frostingen tills tårtan är helt jämn. På detta sätt hålls smulorna från tårtan inne så att tårtan blir jämn och fin. Spritsa eventuellt lite frosting runt kanterna på tårtans ovansida och dekorera med några chocoalte chips.


lördag 13 oktober 2012

Frukt- och nötmüsli


En av mina absoluta favoritfrukostar är müsli med fil eller yoghurt och bär. Det bästa är självklart med hemmagjord müsli. Så superenkelt att göra och perfekt eftersom jag kan få den precis som jag själv vill utan en massa onödigt socker som alla varianter i affären har. Müsli håller sig bra i nästan en månad, så jag brukar göra en sats och hälla upp i en stor fin burk. Det är så smidigt eftersom müslin går att variera helt efter vad man är sugen på. Det här är ett av mina favoritrecept.


Frukt- och nötmüsli


  • 4 dl havregryn
  • 3 dl rågflingor
  • 1 dl puffat ris
  • 1 dl kokosflingor
  • 100 g hasselnötter
  • 2 msk matolja
  • 2 msk honung
  • 2 msk råsocker
  • 1.5 dl vatten
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 dl russin

Blanda havregryn, rågflingor, puffat ris och kokosflingor i en stor bunke. Hacka hasselnötter grovt och häll ner i bunken. Rör samma matolja, honung, socker och vatten och tillsätt till grynblandningen. Blanda samman till en smullig massa. Häll ut i en bakpappersklädd, stor långpanna. Rosta müslin i 20 minuter eller tills den fått fin färg och blivit frasig. Rör om i blandningen var femte minut så att den blir jämnt rostad. Låt müslin svalna, hacka aprikoserna grovt och blanda ner tillsammans med russinen. Låt gärna müslin stå framme över natten för att torka ordentligt.

Förvara müslin torrt och njut tillsammans med exempelvis yoghurt och bär.

fredag 5 oktober 2012

Strawberry macarons


Jordgubb är en av mina absoluta favoritsmaker så när jag insåg att jag ännu inte testat att göra jordgubbsmacarons var det självklart att dessa skulle bli nästa sats. Receptet är det vanliga receptet jag brukar använda för macarons och till fyllning gjorde jag en jordgubbstryffel med vit choklad och citron. Precis lagom söt och tillsammans med macaronhalvorna fullkomligt smälte de i munnen. Extra söta tycker jag de blev med den fina, rosa färgen. Man äter verkligen med ögonen och jag som älskar färgen rosa blev helt såld på dem. I framtiden kommer jag nog ha svårt att göra något annat än rosa macarons...

Ljuvligt goda och så underbart söta!


Jordgubbsmacarons


  • 150 g mandelmjöl
  • 150 g florsocker
  • 120 g rumstempererade äggvitor (uppdelat i två skålar)
  • 35 g socker
  • Ev. rosa pastafärg

Sockerlag


  • 150 g socker
  • 50 g vatten

Sätt ugnen på 160 grader. Sila mandelmjöl och  florsocker noggrannt, blanda ordentligt och sätt åt sidan. Vispa 60 gram äggvitor till ett hårt skum och tillsätt 35 gram socker under omrörning. Koka upp sockerlagen på hög värme i en liten kastrull tills temperaturen når 118 grader. Blanda ner sockerlagen i marängsmeten, sockerlagen ska hällas ner i en smal stråle i marängen under konstant omrörning. Men tänk på att göra detta ganska fort då sockerlagen snabbt stelnar i kastrullen. Vispa sedan marängen på hög fart i cirka 10-15 minuter tills den kallnat helt och fått en glansig konsistens.

Rör i resterande 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen och tillsätt eventuellt lite rosa pastafärg. Vänd försiktigt ned marängen i mandelblandningen och rör till en jämn smet med hjälp av en slickepot. Var mycket försiktig så att smeten inte blandas för mycket, detta kan medföra en alldeles för rinnig smet som är omöjlig att spritsa.

Fyll en spritspåse med rund tyll med smeten och spritsa ut små rundlar stora som femkronor på bakpappersklädd plåt. Låt macaronsen stå cirka 30 minuter i rumstemperatur innan de gräddas så att de får en torr hinna och lättare håller sig fina. Grädda macaronsen i ungefär 10-15 minuter i mitten av ugnen. Låt macaronsen vila en stund på plåten och låt sedan svalna helt på galler innan de fylls med fyllning.

Jordgubbstryffel

 

  • 125 g vit choklad
  • 150 g jordgubbar
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 2 tsk honung
  • 2 msk vispgrädde

Mixa jordgubbarna fint. Koka försiktigt upp i en liten kastrull och låt småkoka i 5-10 minuter. Hälften av vätskan ska ha kokat bort ungefär. Hacka chokladen grovt och blanda tillsammans med 75 gram koncentrerad jordgubbspuré, finrivet citronskal, honung och vispgrädde i en liten kastrull. Värm under omrörning tills dess att chokladen precis smält och krämen är jämn och fin. Häll upp i en skål och låt stelna i kylen någon timme tills krämen är lagom tjock för att spritsa.

Para ihop jämnstora macaronhalvor, spritsa ut jordgubbstryffeln på ena halvan och sätt ihop de två halvorna med varandra. Låt gärna macaronsen stå i kylen i ett dygn, de blir så mycket godare då.


lördag 29 september 2012

Raspberry cheesecake brownie


När det kommer till bakning älskar jag att blanda olika idéer och recept för att skapa något alldeles lite extra. Så när jag senast beslutade att göra en browniesats och fick syn på det här underbara receptet bestämde mig direkt för att göra något annat än mitt vanliga recept och istället variera mig med ett lager halloncheesecake och färska hallon i smeten. Toppengott blev det verkligen!

Jag valde att göra en liten, liten sats då jag endast ville ha några få bitar. Jag förminskade därför receptet som jag hittade här, på den underbara bloggen bakersroyale, 4 gånger. Resultatet blev 5 otroligt goda browniebitar som fullkomligt smälte i munnen. Nästa gång ska jag göra full sats!


Raspberry cheesecake brownie


Brownierecept


  • 0.6 dl socker
  • 0.6 dl brunt socker
  • 0.6 dl kakao
  • 0.3 dl mjöl
  • 0.125 tsk salt
  • 1 stort ägg
  • 0.5 tsk vaniljextrakt
  • 50 g smält smör

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda båda sorterna socker väl och ställ åt sidan. I en annan skål, blanda kakao, mjöl och salt ordentligt, ställ och sidan. Vispa ägg på med hjälp av elvisp tills dess att smeten är ordenligt ljus och fluffig, cirka 3-4 minuter. Rör ner vaniljextrakt och sockerblandningen. Häll ner det smälta smöret. Rör försiktigt ner mjölblandnigen tills allt är ordentligt blandat. Ställ smeten åt sidan för att göra cheesecakesmeten.

Hallon cheesecake lager


  • 50 g Philadelphia
  • 0.2 dl socker + 0.5 msk socker
  • 50 g mosade hallon
  • 0.25 ägg
  • 0.125 tsk vaniljextrakt
  • 0.75 msk mjöl

Blanda alla ingredienserna med hjälp av en elvisp tills dess att smeten är ordentligt blandad.

  • 50 g hallon

Häll 3/4 av browniesmeten i en liten ungsform. Jag använde mig av en brödform (9x23 cm) som jag klätt med bakplåtspapper, för fullt recept är 23x33 cm lagom storlek. Häll hallon cheesecake smeten över browniesmeten. Med hjälp av en sked, droppa resterna av browniesmeten över cheesecake lagret och använd en gaffel eller tandpetare för att skapa en marmorerad effekt. Stick ner hallon i smeten. Grädda brownien i ugnen i cirka 25 minuter (45 minuter för fullt recept) eller tills dess att en sticka komer ut torr. Låt svalna helt innan brownien skärs upp.




lördag 22 september 2012

Vinbärssylt


Först och främst måste jag säga att jag verkligen är så ledsen över mitt otroligt dåliga bloggande. Jag har så många recept och en massa annat som jag verkligen vill dela med mig av men det är så mycket som händer runt omkring mig att bloggandet kommer i kläm allt för ofta. Men ibland är det så att saker som skola och annat måste prioriteras...

Men, nog talat om det. Idag vill jag dela med mig av ett riktigt härligt recept på vinbärssylt. En otroligt god och syrlig sylt med både svarta och röda vinbär i lager om vartannat. Väldigt enkelt att göra och så himla fint med kontrasten mellan det ljusare nedtill och mörkare upptill - även om det kanske inte syns så tydligt på bilderna. Ett måste att göra om man råkar ha lite överblivna vinbär hemma helt enkelt. Och en perfekt present att ge bort.


Vinbärssylt


  • 1 liter röda vinbär
  • 0.5 dl vatten
  • 3.5 dl syltsocker

  • 1 liter svarta vinbär
  • 0.5 dl vatten
  • 3.5 dl syltsocker

Rensa och skölj vinbären. Blanda de röda bären, vatten och socker i en kastrull. Koka upp försiktigt och låt koka utan lock i cirka 5 minuter. Skumma väl och passera eventuellt genom en finmaskig sil för en helt slät och kärnfri sylt. Låt stå i cirka 5 minuter för att svalna något innan sylten hälls upp till hälften på väl rengjorda burkar. Låt svalna. Upprepa proceduren med de svarta vinbären och häll den svarta sylten över de halvfulla burkarna med röd sylt.


torsdag 13 september 2012

Raspberry whoopie pies


Det är så gott med whoopie pies! Och så smidigt. I smaken liknar de väldigt mycket cupcakes. Jag skulle helt enkelt vilja säga att whoopie pies är transportvänliga, sandwichliknande cupcakes. Smaken är ungefär densamma, den mjuka goda kakan och frostingen. Men whoopies har en stor fördel, de är otroligt mycket smidigare att transportera än cupcakes. Istället för att ha frostingen på ovansidan vilket ofta resulterar i frosting lite överallt när jag transporterar cupcakes är frostingen istället smidigt placerad mellan två härliga halvor av mjuk kaka. Men eftersom jag gillar att cupcakes kan fyllas med olika fyllningar var jag sugen på att testa konceptet med både fyllning och frosting i whoopie pie format. Det hela resulterade i whoopie pies gjorda av mjuk vaniljkaka, ett tunt lager hallonfyllning och hallonfrosting. En otroligt lyckad idé! Hallonfyllningen var inget annat än mosade hallon med en gnutta lime men det blev en perfekt balans mellan den söta frostingen och kakan.

Vaniljwhoopie pies med hallon och limefyllning samt hallonfrosting - enjoy!


Hallon whoopie pies


  • 100 g smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1 dl créme fraiche

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Blanda i ägg och créme fraiche och rör till en slät smet. Spritsa ut smeten på bakpappersklädda plåtar. Klickarna ska vara stora som femkronor och ligga med gott om mellanrum mellan sig då de flyter ut en del i ugnen. För att få kakorna runda och fina brukar jag ta fram ett glas med vatten, doppa fingerspetsarna och försiktigt jämna till smeten. Grädda kakorna i omgångar i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Hallonfyllning och frosting


  • 100 g hallon
  • 200 g vit choklad
  • 200 g philadelphiaost
  • Några droppar limesaft

Mosa hallonen. Sila genom en finmaskig sil. Lägg hallonmoset i en liten skål och hallonsaften i en annan. Hacka chokladen och smält i vattenbad. Låt svalna. Vispa philadelphiaosten krämigt och rör ner chokladen och hallonsaften. Rör till en jämn frosting. Blanda hallonmoset med några droppar limesaft och bred försiktigt på ett tunt lager på undersidan av en whoopiehalva. Fyll frostingen i en spritspåse med stjärntyll, spritsa på hallonmoset och sätt ihop med en annan kaka.

torsdag 6 september 2012

Chocolate chip cookie dough cupcakes


De här cupcakesen är kanske de godaste jag någonsin ätit. Ärligt talat. Chocolate chip cookie dough cupcakes med en helt ljuvlig frosting gjord på kondenserad mjölk. Jag älskar chocolate chip cookies i alla varianter och dessa cupcakes smakar som en enda stor kakdröm. Själva cupcakesen med chocolate chips är underbara i sig men tillsammans med cookie dough fyllningen är de verkligen helt perfekta. Cookie dough fyllningen är verkligen precis så god som man bara kan föreställa sig, ja ännu godare faktiskt. Dessutom innehåller den inga råa ägg eller något annat att oroa sig för. Och frostingen, enklare och godare är nog svår att hitta.

Jag hittade det här receptet inne på den här amerikanska bakbloggen som jag följer. En helt fantastisk blogg med så mycket inspiration och olika härliga recept. Receptet var redan fullkomligt perfekt så jag ändrade inte mycket alls.

Jag var tvungen att gå fullt ut och toppa cupcakesen med små mini chocolate chip cookies. Då smeten varken innehåller ägg eller bakpulver blev konsistensen väldigt annorlunda alla andra kakor jag ätit. Goda men väldigt kompakta även om det inte var något som helst fel på smaken. Med de små kakorna på toppen var chocolate chip cookie smaken verkligen maximerad.  


Chocolate chip cookie dough cupcakes



Receptet räcker till cirka 12 cupcakes.


Cookie dough fyllning


  • 55 g rumstempererat smör
  • 6 msk packat farinsocker
  • 135 g (2.25 dl) vetemjöl
  • 200 g (1 halv förpackning) sötad kondenserad mjölk
  • 1/4 tsk vaniljextrakt
  • 0.5 dl mini chocolate chips eller finhackad choklad

Vispa smör och socker ljust luftigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt mjöl, kondenserad mjölk och vaniljextrakt och blanda till en jämn röra. Rör ner chocolate chips. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen medan cupcakesen görs.

Chocolate chip cupcakes

 

  • 125 g osaltat, rumstempererat smör
  • 155 g (1.8 dl) socker
  • 2 ägg
  • 225 g (3.75 dl) vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 0.8 dl mjölk
  • 1/4 tsk vaniljextrakt
  • 1 - 1.5 dl mini chocolate chips eller finhackad choklad

Värm ugnen till 180 grader. Vispa smör och socker ljust och luftigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och blanda ner mjöl, bakpulver, salt, mjölk och vaniljextrakt till en jämn röra. Rör ner chocolate chips. Fördela smeten i 12 muffinsformar i en muffinsplåt och grädda i ugnen i cirka 20 minuter eller tills dess att cupcakesen fått en gyllene färg och en sticka i mitten av cupcakesen kommer ut ren. Ta ut cupcakesen ur ugnen och låt dem vila på plåten i 5 minuter för att sedan svalna helt på galler.

När cupcakes har svalnat, skär med hjälp av en vass kniv ut ett hål i mitten av varje cupcakes och fyll med valfri mängd cookie dough. Jag fyllde varje cupcake med en dryg matsked cookie dough men skulle i efterhand gärna ha haft i ännu mer.

Kondenserad mjölk frosting


  • 350 g osaltat, rumstempererat smör
  • 400 g (7.5 dl) siktat florsocker
  • 200 g (1 halv förpackning) sötad kondenserad mjölk

Skär rumstempererat smör i kuber och vispa ljust och fluffigt med hjälp av en elvisp på hög hastighet. Sänk hastigheten och tillsätt lite florsocker i taget. Vispa på hög hastighet tills allt är ordentligt blandat, tillsätt kondenserad mjölk och vispa sedan igen på hög hastighet till en fluffig frosting. Spritsa frostingen på de cookie dough fyllda cupcakesen och dekorera eventeullt med mini chocolate chip cookies. Cupcakesen håller sig utmärkt några dagar i kylen, inte för att det var några problem hemma hos oss...

söndag 2 september 2012

Vinbärskaka


På sensommarn svämmar våra vinbärsbuskar i trädgården fullkomligt över av vinbär. Vi har både svarta och röda vinbärsbuskar som alltid har massa härliga bär. Jag brukar plocka och baka med så mycket av vinbären jag hinner med och sedan frysa in resten. Perfekt att ta fram i mitten av vintern när sommarens bärplockande känns så långt borta man kan komma.

Denna vinbärskaka blev ett av de många projekten jag hade med sommarens vinbär. En ljuvligt god och enkel kaka med både röda och svarta vinbär. Jag gjorde kakan i en rosform av silikon jag fick för några månader sedan. Med lite grädde på toppen var bärlyckan total!


Vinbärskaka


  • 5 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 115 g rumstempererat smör
  • 4 dl socker
  • 3 ägg
  • 0.8 dl kokosflingor
  • 1 dl mjölk
  • 200 g vinbär (jag använde både röda och svarta bär)

  • Eventuellt florsocker
  • Vispgrädde till servering

Sätt ugnen på 175 grader. Sikta ner mjöl, bakpulver och salt i en stor skål. Vispa smör och socker ljust och pösigt. Rör ner ägg och vispa ordenligt till en fluffig smet. Tillsätt kokosflingor, rör ner mjölken och blanda till en jämn smet. Rör försiktigt ner mjölblandningen i tre omgångar, blanda försiktigt mellan varje omgång. Häll hälften av smeten i smord och mjölad form (smeten räcker till en form på cirka 26 diameter, jag använde mig av en silikonform). Strö över hälften av vinbären. Häll sedan i resten av smeten och strö över resterande vinbär. Tryck försiktigt ner bären så att de täcks av smeten. Grädda i cirka 50-60 minuter. Kakan är färdig när en sticka kommer ut torr från mitten av kakan.

Pudra över lite florsocker och servera kakan med vispad grädde och färska vinbär, gärna ljummen.



torsdag 30 augusti 2012

Grovt bröd med frukt och nötter


När jag en gång för länge sedan fick frågan om min favoritlukt hade jag väldigt svårt att välja en doft som jag gillade mer än alla andra. Jag kom på flera olika dofter, havsvatten, blommor, parfym, det var svårt att välja en. Och det är inte enklare nu. Faktum är att om jag skulle få samma fråga idag skulle jag ha ännu svårare att välja endast en doft. För numera är doften av nybakat något som jag tycker är helt underbart. Och något av det bästa är faktiskt nybakat bröd. Jag får så många associationer av bröddofter, kanske beror det på alla olika bröd jag smakat genom åren, kanske på att jag helt enkelt är en stor brödfantast. Vad det än beror på var detta bröd något av det ljuvligaste jag har känt lukten av. Och dessutom något av det godaste jag smakat.

Det är så roligt att baka eget bröd. Även om det tar lite tid är det i slutändan helt klart värt det, det smakar så otroligt gott och man vet precis vad som finns i. Detta grova bröd är verkligen ett perfekt bröd att utgå från. I och med att havregrynen, krossen och fröna skållas över natten blir brödet riktigt saftigt. Det går dessutom att variera nötter, frukter och annat efter vad som finns hemma.

 

Grovt bröd med frukt och nötter

 
Receptet räcker till ett stort bröd.
 

Skållning, dag 1

 
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl solroskärnor
  • 0.5 dl krossade linfrön
  • 1.5 tsk salt
  • 3.5 dl kokande vatten
 
Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke. Häll över det kokande vattnet och rör om. Sätt plastfolie över bunken och låt stå över natten.
 

Dag 2

     
  • 5 dl filmjölk
  • 0.75 dl mörk sirap
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 2 dl hasselnötter
  • 2.5 dl rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk brödkryddor
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1.5 tsk bikarbonat
  •  
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda filmjölk och sirap i en stor bunke. Grovhacka aprikoser och nötter och blanda tillsammans med mjöl, bakpulver och bikarbonat. Rör ner i filmjölken tillsammans med ingredienserna från dag 1. Lägg ett bakplåtspapper i en stor, avlång bakform. Häll i smeten och strö över lite solrosfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 75 minuter. På grund av skållningen innehåller brödet en hel del vatten och kan vara inne väldigt länge, det är ändå otroligt saftigt! Täck eventuellt brödet med aluminiumfolie för att det inte ska brännas på ytan. Låt brödet svalna i formen, stjälp sedan upp på galler och låt svalna helt. Brödet ska sedan helst vila en dag innan det äts.
 

Brödet är otorligt saftigt i sig så det är knappt det behövs något pålägg. Processen kan kännas lite lång men det är väldigt enkelt. Och den som väntar på något gott...


söndag 26 augusti 2012

Enkel bärdessert


Vissa dagar är dagar då tiden bara försvinner. Då man har massa saker planerade och inte hinner med någonting alls av allt det som står på listan. Dagar då man har planerat för att göra en avancerad efterrätt men inser att den tid man i slutändan får över inte räcker någonstans alls. Då gäller det att ha någonting snabbt och enkelt att ta till som ändå smakar lika ljuvligt.

När jag för någon vecka sedan råkade ut för just detta kom den här bärdesserten till - flädermarinerade jordgubbar med vispad grädde och lime- och havresmul. Bortsett från tiden då jordgubbarna ska marineras (som man i värsta tid kan förkorta eller strunta i helt och hållet) går efterrätten på ett ögonblick. Så otroligt smidigt och så underbart gott. Dessutom är den perfekt efter en lite tyngre måltid då smaken är riktigt lätt och fräsch.

Kan det bli enklare? Eller godare?


Enkel bärdessert


Receptet räcker till 4 portioner.

  • 1 liter jordgubbar
  • 2 msk koncentrerad fläderblomssaft
  • 3 dl vispgrädde

Rensa och skiva jordgubbarna. Blanda tillsammans med fläderblomssaften i en skål och låt dra i minst 60 minuter.

Lime- och havresmul


  • 2 dl havregryn
  • 2 msk smör
  • 1 msk råsocker
  • Rivet skal av en lime

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn med smält smör, råsocker och rivet limeskal. Bred ut på bakpappersklädd plåt och rosta i ugnen i cirka 15 minuter. Rör om då och då så att smulet inte bränns.

Vispa grädden och varva omväxlande de flädermarinerade jordgubbarna med lime- och havresmulet samt vispgrädden i fina serveringsglas. Avsluta med en skivad jordgubbe på toppen som dekoration.


Ja, jag erkänner. Det var inte svårt att äta upp den här desserten. Och jag skulle enkelt ha kunnat äta ännu en portion...