måndag 4 juni 2012

Citronmarängpaj med jordgubbar och rabarber


Ibland när jag blir bedd att baka något kan jag verkligen inte bestämma mig för vad jag vill göra. Precis så var det nu senast när min pappa bad mig att göra en efterrätt till en middag med arbetskamrater. Jag bestämde mig snabbt för att göra en jordgubbs- och rabarberpaj men allt eftersom jag fortsatte att fundera blev jag mer och mer sugen på en citronmarängpaj. Det hela slutade med en kombination av de båda fantastiska pajerna - det blev en citronmarängpaj med jordgubbs- och rabarbersylt.

Smakkombinationen blev otroligt lyckad, den lite sötare jordgubbs- och rabarbersylten passade perfekt med den syrligare citronfyllningen och av alla äggvitor som blivit över gjorde jag ett marängtäcke över pajen. Men se till att värma citronfyllningen tills den blivit ordentligt tjock i konsistensen. Jag hade väldigt bråttom och råkade slarva lite med det vilket resulterade i en alltför lös paj.

För mig blev det en aning jordgubbs- och rabarbersylt över. Tack vare syltsockret går det utmärkt att spara en längre tid, perfekt att ha att baka med i framtiden, eller kanske unna sig på pannkakorna. Och försök att bortse från bilderna, det blev aldeles för stressigt i slutet för att hinna ta några fina bilder, därför får jag nöja mig med att lägga upp dessa. Alltid är det något som inte hinns med...


Citronmarängpaj med jordgubb och rabarber


Pajskal


  • 200 g (cirka 3,33 dl) mjöl
  • 120 g (cirka 1,4 dl) finfördelat socker (i engelskan caster sugar, jag gjorde eget genom att köra sockret i min matberedare i någon minut, det ska bli finfördelat, men utan att det når pulverkonsistens)
  • 120 g kallt smör
  • 2 äggulor
  • 1 msk kallt vatten

Blanda samman mjöl och finfördelat socker. Blanda ner smör i små kuber tills allt smör är väl blandat. Rör ner äggulorna och jobba ihop degen tills den just gått ihop, eventuellt kan det behöva tillsättas lite kallt vatten. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord och forma till en platt boll. Vira in i plastfolie och ställ in i kylskåpet i en timme.
Sätt på ugnen på 200 grader. Rulla ut pajdegen på ett lätt mjölat bakbord till den är cirka 4 mm tjock. Vik försiktigt ihop degen för att enklare kunna förflytta över den i en pajform. Täck den degklädda formen med aluminiumfolie eller bakplåtspapper och tyng ner med vikter, bönor eller ris fungerar utmärkt som sådana. Grädda pajdegen i ugnen i 15 minuter, ta sedan bort pappret och vikterna ochgrädda i cirka 10 minuter till eller tills skalet är gyllene och krispigt.

Jordgubbs- och rabarbersylt


  • 250 g rabarber
  • 250 g jordgubbar
  • Syltsocker efter smak, cirka 500 g

Skölj och tärna rabarber och jordgubbar och lägg över i en kastrull. Koka på medelhög hastighet tills dess att frukten har mjuknat. Mosa frukten, häll i socker och låt koka i några minuter. Skumma av sylten och ställ åt sidan för att svalna.

Fyll botten av pajskalet med ett lager sylt.

Citronfyllning


  • 3 äggulor
  • 3 dl mjölk
  • 2 matskedar maizena majsstärkelse
  • 180 g (2,11 dl) socker
  • Skal från 2 citroner
  • Saft från 1 citron
  • 20 g smör

Rör samman äggulor, mjölk och maizena i en kastrull. Blanda ner socker och skal och saft från citronerna och värm blandningen under ständig omrörning tills dess att den tjocknat rejält. Ta av kastrullen från plattan och blanda i tärnat smör. Ställ åt sidan för att svalna.

Häll citronfyllningen över jordgubbs och rabarber sylten.

Maräng


  • 5 äggvitor
  • 1 dl socker

Vispa äggvitor i en stor skål tills dess att de börjar skumma ordentligt. Rör ner sockret lite i taget och vispa ordentligt mellan varje gång. Vispa tills marängen är tjock och fast. Ett test är att hålla skålen upp och ner, stannar marängen kvar är den färdig. Bred marängen över citronfyllningen i pajen och grädda i cirka 10 minuter. Marängen är klar när den blivit vackert gyllene.

5 kommentarer:

  1. Låter som en mycket fräsch och god paj!

    SvaraRadera
  2. Ser så gott ut och fina bilder du tagit!

    SvaraRadera
  3. sv: Tack så mycket :D Ja visst är dom söta :)

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera