fredag 29 juni 2012

Vetesurdegsbröd på Kronjästs vetesurdeg


För ett tag sedan testade jag att baka mitt första surdegsbröd på Kronjäst rågsurdeg och då jag blev mycket nöjd med mitt fusksurdegsbröd var jag tvungen att testa den andra, ljusare burken - vetesurdegen. Och oj vad det är smidigt. Det är bara att ta fram burken, skaka lite och röra ihop ingredienserna. Det jobbugaste momentet är de två jäsningarna där jag, som ibland kan vara ganska otålig, sitter på spänn för att se till att degen jäser ordetnligt. Resultatet blev två fina, runda bröd med en härligt knaprig skorpa och lagom segt bröd.


Vetesurdegsbröd


Receptet räcker till 2 stora bröd

  • 1 burk (150 g) rågsurdeg från Kronjäst
  • 1/2 paket (25 g) jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 13,5 dl (cirka 800 g) vetemjöl special
  • 1 msk oliv- eller rapsolja
  • 2,5 tsk salt

Skaka burken med surdeg ordentligt, vrid av locket och rör ihop surdegen med jäst och vatten i en maskin. Blanda tills jästen är löst. Tillsätt mjöl och olja och knåda till en elastisk och smidig deg (cirka 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand). Häll i saltet i slutet av knådningen. Forma degen jämn och fin och låt jäsa till dubbel storlek i en bunke täckt med plast i cirka 2 timmar (använd inte plastfolie då degen lätt fastnar i det när den jäser). Häll upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 jämnstora bitar. Forma försiktigt - utan att arbeta för mycket med degen - degen till önskad form och längd. Sikta lite mjöl över bröden, lägg på en plåt, täck med plast och låt jäsa i cirka 1 timme. Sätt ugnen på 260 grader och sätt samtidigt in en form med 1/2 liter vatten i botten av ugnen. Gör några snitt i brödet innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 25 minuter tills bröden har fått en fin färg. Låt svalna på galler.

tisdag 26 juni 2012

Choklad cake pops


Tänk att kaka på en pinne kan vara så himla gott! Jag hade lite överbliven kladdkaka och chokladfrosting hemma och kände att det skulle vara ett perfekt tillfälle att testa att göra dessa små söta saker. Jag älskar kladdkaka, chokladfrosting och vit choklad så jag kunde föreställa mig att kombinationen av dessa skulle bli mycket gott. Men jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle bli så otroligt lyckat. Rullat till en boll och spetsat på pinne blev det till en perfekt mumsbit som bara smälte i munnen.

Receptet är väldigt ungefärligt, detta beror på att man kan använda sig av lite vad man känner för och har hemma. Cake pops är ett prefekt sätt att få användning av överblivna kakrester, misslyckade cupcakes eller kanske rester av tårtbottnar. Även med frostingen kan man blanda lite som man känner för. Resultatet kan inte bli annat än underbart. Allting smakar nog faktiskt lite bättre på pinne.


Choklad cake pops


  • En sats eller rester av en mjuk kaka, jag använde mig av mitt recept på kladdkaka
  • Cirka 100 g frosting, cream cheese eller liknande, jag använde mig av chokladfrosting
  • 200 g vit choklad
  • Mörk choklad till dekoration
  • Klubbpinnar (grillpinnar eller hårda sugrör, gärna i papper, går också bra)

Gör en sats kladdkaka och låt svalna, alternativt använd rester av en mjuk kaka, en full sats kladdkaka ger väldigt många cake pops. Smula sönder kakan och tillsätt frosting. Tillsätt lite i taget tills dess att kakmixen precis går ihop till en lättarbetad deg. Det ska inte kännas fuktigt utan degen ska snarare ha en play-do liknande konsistens. Rulla bollar av degen. Jag brukar använda ett matskedsmått för att få jämnstora bollar i lagom storlek, för stora bollar gör att de har svårt att stanna kvar på pinnarna. Lägg in bollarna i frysen i ungefär 30 minuter för att de ska bli lite hårda och enklare att arbeta med. Smält lite av chokladen och ta fram bollarna ur frysen. Doppa toppen av en pinne i taget i chokladen och stoppa in pinnen till hälften i chokladbollen. Låt chokladen stelna tills pinnarna sitter fast ordentligt och doppa sedan cake popsen helt i chokladen. Jag brukar smälta en liten bit choklad i taget och doppa cake popsen i omgångar för att chokladen inte ska stelna för mycket. Smält eventuellt lite mörk choklad till dekoration. Låt cake popsen torka, enklast är att använda en frigolitbit med hål i eller en bit oasis, men det går även bra med ett glas med lite socker eller liknande i. Täck cake popsen individuellt med bitar av cellofanpapper eller förvara i en lufttät burk. Cake popsen håller sig saftiga flera dagar, både i kylskåpet och i rumstemperatur, och blir inte torra på grund av sitt chokladlager.

lördag 23 juni 2012

Världens godaste kladdkaka


Hoppas ni alla hade en härlig midsommarafton igår! Själv hade jag det toppen med härligt väder, dans runt midsommarstången och fantastisk mat. Jag älskar verkligen midsommarafton, det är helt klart en av årets bästa dagar, hela sommaren ligger framför, det är en fantastisk högtid och när det är fint väder kan det ju inte bli bättre. Men nu över till dagens härlighet - världens godaste kladdkaka.

Kladdkaka måste vara ett av de mest uppskattade kakorna här i Sverige. Jag menar, jag har aldrig någonsin hört någon som sagt: "nej tack jag gillar inte kladdkaka" till en bit. Kladdkaka är verkligen någon som passar alla, stora som små och alla har vi vårt favorit recept på den underbara kakan. Mitt recept kommer ursprungligen från boken Rosendals trädgårdscafé men jag har gjort lite olika ändringar för att kakan ska passa mig bättre. Detta är verkligen ett väl beprövat recept, jag tror inte jag var så mycket äldre än 7-8 år när jag bakade kladdkakan själv för första gången och sedan dess har den gjorts otroligt många gånger här hemma.

Jag funderade för ett tag sedan på vad jag kan ha bakat flest gånger men jag kunde verkligen inte komma på det. Men när jag rörde ihop den här kladdkakan sist kom jag på det, självklart är det detta kladdkakerecept. Så tro mig när jag säger att det inte finns någon godare eller enklare kladdkaka - inget recept är mer beprövat av mig än detta!


Kladdkaka


  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 5 msk kakao
  • 100 g smör
  • En nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Rör försiktigt ner vaniljsocker, vetemjöl och kakao. Smält smöret och häll ner i smeten. Rör till en jämn smet. Smöra och bröa en springform (cirka 24 cm) och häll i smeten. Grädda kakan i ugnen i cirka 25-30 minuter. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten. Pudra över lite florsocker över kakan och servera gärna med vispad grädde.

onsdag 20 juni 2012

Jordgubbscupcakes med jordgubbsfrosting


När jag hittade ett fantastiskt extrapris på jordgubbar i affären var jag bara tvungen att köpa en ask. Jordgubbar är ju bara så gott. Vad man än gör med jordgubbar blir det helt perfekt. Det hela resulterade i en sats med jordgubbscupcakes och när jag stod och funderade över forstingen kände jag att jag inte kunde nöja mig med bara jordgubbar i smeten, det krävdes lite mer jordgubbssmak på det hela. Så jag vispade till en jordgubbs marängsmörkräm. Jag älskar verkligen konsistensen på smörkrämen, den är helt perfekt att spritsa och inte alltför söt som många andra frostingar. Jordgubbscupcakes med jordgubbsfrosting, somrigare och godare kan det väl inte bli? Och vad passar bättre så här när det närmar sig midsommarafton?


Jordgubbscupcakes med jordgubbsfrosting


Jordgubbscupcakes


Receptet räcker till cirka 12 cupcakes.

  • 100 g rumstempererat smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg (som helst har varit ute i rumstemperatur minst en timme)
  • 2,5 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk
  • 150 g färska jordgubbar

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa rumstempererat smör, socker och vaniljsocker mjukt och fluffigt. Blanda ner ett ägg åt gången i smeten, blanda ordentligt mellan varje ägg. I en annan bunke, blanda samman mjöl och bakpulver ordentligt. Häll i de torra ingredienserna varvat med mjölken i tre omgångar. Vänd försiktigt runt smeten tills allt precis är blandat. Rör då försiktigt ner sköljda, rensade och hackade jordgubbar. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt och fyll till cirka 2/3 med smet. Grädda i ungefär 15 minuter, en sticka ska komma ut ren. Ta ut cupcakesen ur muffinsplåten och låt svalna helt.

Strawberry swiss meringue buttercream


  • 4 äggvitor
  • 200 g (cirka 2,35 dl) socker
  • 250 g rumstempererat smör
  • 100 g färska jordgubbar

Blanda äggvitor och socker i en värmetålig skål och placera över ett vattenbad. Låt vattnet i kastrullen sjuda och värm blandningen under konstant omrörning tills blandninen är cirka 65 grader. Om du saknar termometer kan du avgöra om blandningen är klar genom att ta upp lite av blandningen mellan fingertopparna och gnuggar den lätt. När sockerkristallerna har smällt och det inte längre känns kornigt mellan fingrarna är det dags att ta av skålen från vattenbadet. Ta bort skålen från kastrullen och vispa blandningen med elvisp eller köksassistent tills blandningen blir till en ordentligt vit och fast maräng. Vispa tills marängen har svalnat, cirka 10-15 minuter. Tillsätt smör en liten bit i taget. Vispa ordentligt mellan varje smörbit, jag brukar se till att räkna till 15 mellan varje. Det tar sin lilla tid men är väl värt det. I detta skede är det lätt hänt att smörkrämen skär sig. Om smörkrämen är för kall, sätt tillbaka skålen över vattenbadet i några sekunder och testa sedan att vispa igen. Är den istället för varm, sätt in skålen i kylskåpet i 10 minuter och vispa igen. När smörkrämen når en fin, silkeslen konsisten, är det dags att tillsätta jordgubbarna, men först måste dessa bli till en fin puré. Skölj, rensa och hacka jordgubbarna, purea dem och sila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa sedan i några minuter till tills frostingen är jämn och fin.

Fyll en spritspåse med smörkrämen och spritsa ut ett fint lager frosting på cupcakesen. Dekorera med en jordgubbsskiva.

söndag 17 juni 2012

Double chocolate whoopie pies


När jag för första gången stötte på ordet whoopie pie föreställde jag mig ett knaprigt och pajliknande bakverk, ordet whoopie pie tyder ju på att det skulle vara något pajaktigt. Men oj så förvånad jag blev när jag sedan såg en bild på en söt liten dubbelkaka med en kräm mellan, mer lik en macaron än en paj. Jag föreställde mig ändå att kakorna skulle vara lite knapriga och kanske smaka lite pajaktigt men även här hade jag fel när jag fortsatte att läsa beskrivningen. En whoopie paj är ett amerikansk bakverk som består av två tårtliknande kakor och efter att själv ha gjort och testat dessa söta små bakverk skulle jag säga att det snarare liknar en liten cupcake i smaken men med frostingen mellan de två kakorna istället för ovanpå. Efter att jag hade konstaterat att namnet på kakorna verkligen inte har någonting alls att göra med hur de ser ut eller smakar var jag, nyfiken som jag är, tvungen att kolla upp hur de har fått sitt namn.

Den mest populära historien handlar om hur amerikanska barn utbrast "whoopie!" när de tog upp sina matlådor och fann att deras mammor packat ner en liten sötsak. På så sätt skulle kakorna ha fått namnet whoopie pie. Jag måste säga att jag inte blev helt övertygad av beskrivningen av hur kakorna fått sitt namn, men helt säkert är att jag blev fullkomligt övertygad av de små kakorna och ända sedan jag först stötte på dem har bara längtat efter en anledning att få slänga ihop ett sats. Först ut att testas blev ett recept på chokladwhoopies från Leila Lindholms bok Hello cupcake! Jag blev otroligt nöjd med resultatet, både hur de såg ut och smakade. Det var en perfekt, lagom chokladig smak på kakorna och konsistensen blev perfekt.


Double chocolate whoopie pies


  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl gräddfil
  • 2 msk kallt kaffe
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakulver
  • 4 msk kakao
  • 1 nypa salt
  • 100 g mörk 70%-ig kvalitetschoklad

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smör och blanda med gräddfil och kaffe, rör ner i äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en skål och sikta ner i smeten. Rör om försiktigt. Hacka den mörka chokladen och smält över ett vattenbad, rör ner i smeten. Spritsa ut smeten på bakpappersklädda plåtar. Klickarna ska vara stora som femkronor och ligga med gott om mellanrum mellan sig då de växer ordentligt i ugnen. För att få kakorna runda och fina brukar jag ta fram ett glas med vatten, doppa fingerspetsarna och försiktigt jämna till smeten. Grädda kakorna i omgångar i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Choklad frosting


  • 60 g mjukt smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 100  g philadelphia
  • 1 msk varmt kaffe

Vispa smöret ordentligt krämigt. Blanda ner florsocker, vaniljsocker, kakao och phildadelphia och blanda till en jämn och krämig konsistens. Rör ner kaffet och vispa med elvisp tills frostingen är ordentligt fluffig. Spritsa frostingen på undersidan av en kaka och lägg sedan på en annan kaka. Dekorera genom att spritsa en klick frosting på toppen av varje kaka.

torsdag 14 juni 2012

Hemmagjort vaniljextrakt


Ibland när jag behöver lite inspiration brukar jag titta in på lite olika amerikanska bakbloggar och i många av recepten jag hittar där ingår vaniljextrakt. Här i Sverige är vaniljextrakt inte så vanligt, i matbutiker kan man, om man har tur, hitta små flaskor med vaniljessens. Smaken är inte alls lika äkta och god som riktig vanilj och dessutom är de små flaskorna otroligt dyra.

När jag därför fick syn på tipset att göra hemmagjort vaniljextrakt var jag inte sen att låta mig lockas. Enklare kan det inte bli och det är en perfekt present att ge bort, med en vacker flaska är det den opimala presenten - det krävs bara lite framförhållning...


Hemmagjort vaniljextrakt


Räcker till en liten flaska på 330 ml.

  • 300 ml vodka
  • 4 vaniljstänger

Skär ett snitt på längden i vaniljstängerna, lämna cirka 1 cm i varje ände där vaniljstängerna sitter samman. Lägg stängerna i en ren flaska och fyll flaskan med vodka så att det täcker vaniljstängerna. Om stängerna skulle vara för långa går det bra att dela dem på mitten. Stäng flaskan och skaka om ordentligt. Låt flaskan stå på en mörk och sval plats i tre månader. Kom ihåg att skaka om flaskan lite då och då.


Innan och efter... Vaniljextraktet mörkar allt eftersom. Det håller i flera år och är otroligt praktiskt, om det börjar ta slut är det bara att fylla på med lite mer vodka och vaniljstänger.

måndag 11 juni 2012

Rågsurdegsbröd på Kronjästs rågsurdeg



Jag har under en längre tid funderat på att starta en surdeg, men så fort jag har varit påväg att röra ihop den har det varit något som hindrat mig. Den största anledningen är nog att jag, när det kommer till att hålla saker vid liv, tyvärr inte är den bästa. Jag är verkligen sämst på att ta hand om blommor, så dålig att jag faktiskt har gett upp hoppet om att kunna ha det grönt och fint i mitt rum. Jag brukar skylla på att jag har ett för soligt rum med så många, stora fönster så att blommorna dör av värme, men jag inser att den bortförklaringen kanske inte håller så bra. Hur som helst så har mitt hanterande av blommor lett till att jag inte vågat ta steget att hålla en surdeg vid liv.

När jag såg den här burken i affären för ett tag sedan blev jag därför otroligt intreserad. Jag såg framför mig hur jag skulle kunna göra fantastiska surdegsbröd utan att tvingas passa på en surdeg i kylskåpet. Jag var bara tvungen att köpa hem en burk för att testa.


Jag följde receptet som följde med burken, det var väldigt smidigt och enkelt utan en massa svåra moment, perfekt för mig som inte är en så erfaren brödbakare. Brödet blev mycket gott och saftigt. Nu har jag ju aldrig bakat bröd på hemmagjord surdeg förut så jag har inget att jämföra med, men receptet gav två härliga bröd. Jag är väldigt nöjd med hur mina första surdegsbröd kom ut ur ugnen och kommer defintivt baka bröd på burken igen, även om jag någon gång ska bekämpa min rädsla för att misslyckas med en egen surdeg och faktiskt ta tag i att ställa en hemmagjord burk i kylen.


Rågsurdegsbröd


Receptet räcker till 2 stora bröd

  • 1 burk (150 g) rågsurdeg från Kronjäst
  • 1/2 paket (25 g) jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 9 dl (cirka 540 g) vetemjöl special
  • 4 dl (240 g) grovt rågmjöl
  • 1 msk oliv- eller rapsolja
  • 2,5 tsk salt

Skaka burken med surdeg ordentligt, vrid av locket och rör ihop surdegen med jäst och vatten i en maskin. Blanda tills jästen är löst. Tillsätt mjöl och olja och knåda till en elastisk och smidig deg (cirka 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand). Häll i saltet i slutet av knådningen. Forma degen jämn och fin och låt jäsa till dubbel storlek i en bunke täckt med plast i cirka 2 timmar (använd ej plastfolie då degen lätt fastnar i det när den jäser). Häll upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 jämnstora bitar. Forma försiktigt - utan att arbeta för mycket med degen - degen till önskad form och längd. Sikta lite mjöl över bröden, lägg på en plåt, täck med plast och låt jäsa i cirka 1 timme. Sätt ugnen på 260 grader och sätt samtidigt in en form med 1/2 liter vatten i botten av ugnen. Gör några snitt i brödet innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 25 minuter tills bröden har fått en fin färg. Låt svalna på galler.

torsdag 7 juni 2012

Sommartårta med lemoncurd och jordgubbar


Jag hoppas att alla hade en härlig och skön ledig 6 juni dag igår. För mig gick dagen på högvarv. Min lillebror hade kalas för sina dagiskompisar så hela förmiddagen spenderades i köket för att baka till dem små, sedan var det intensiva två timmar med en massa barn för att därefter åka direkt till träningen där ett tre-timmar långt gymnastikpass väntade inför en tävling i helgen. Det var den lediga dagen det!

Juni är nog årets mest intensiva månad. Den är fylld av avslutningar, massvis med födelsedagar och -eftersom jag tränar truppgymnastik - alltid flera tävlingar. Eftersom det är en tid av födelsedagar, avslutnigar och annat är det även en tid fylld av en massa tillfällen att bjuda på något lite extra gott.

Idag bjuder jag på en otroligt god och somrig tårta med en perfekt kombination av syrlig citronkräm, söta jordgubbar och frasig maräng. Tårtan är verkligen underbart god och dessutom vacker att titta på, perfekt till skolavslutningsfirande, midsommar eller en annan dag då man känner för att unna sig själv något riktigt gott.

Sommartårta med lemoncurd och jordgubbar


Receptet räcker till cirka 10-12 personer

Tårtbotten


  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • Smör och ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Knäck äggen i en bunke och rör i socker, vispa tills det blir riktigt vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver noga i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och häll smeten i en smörad och bröad rund kakform (cirka 24 cm i diameter). Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Testa med en provsticka om den är klar, stickan ska komma ut torr, grädda annars någon minut till. Låt kakan vila några minuter i formen innan den stjälps upp för att svalna.

Lemon Curd


  • 1 dl socker
  • 1 äggula
  • 1 ägg
  • Saft och skal av 1 citron
  • 50 g smör

Vispa ihop socker, äggula och ägget någon minut. Tvätta citronen noga och riv skalet och pressa ur saften av citronen. Blanda citronskal och citronsaft med äggsmeten och häll i en skål som ställs över vattenbad. Värm under omrörning tills krämen tjockar (efter cirka 15 minuter). Skär smöret i små bitar och rör ner i den varma citronkrämen. Rör till en jämn smet och låt svalna.

Maräng


  • 1 äggvita
  • 1-2 droppar ättiksprit
  • 3/4 dl socker

Sänk temperaturen i ugnen till 100 grader. Vispa äggvitan långsamt med elvisp cirka en minut. Tillsätt ättikspriten och vispa en minut till. Tillsätt hälften av sockret, vispa kraftigt någon minut och tillsätt sedan resten av sockret och vispa tills marängen är blank och helt fast. Spritsa sedan ut marängsmeten i långa strängar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i ugnen i cirka 50 minuter eller tills marängstängerna är torra och lätt lossnar från plåten. Låt svalna.


Montering


  • 500 g jordgubbar
  • 3 1/2 dl vispgrädde
  • Vit choklad

Mosa hälften av jordgubbarna grovt och vispa grädden. Dela tårtbotten i tre delar med hjälp av en stor tandad kniv. På det understa lagret tårtbotten läggs de mosade jordgubbarna, se till att jordgubbarna täcker hela det understa lagret men utan att spilla utanför. Sttryk på ett tunt lager grädde och lägg på mittenbotten. Blanda cirka tre fjärdedelar av lemon curden med lika mycket grädde och smaka av (lemon curden ska smaka tydligt av citron men inte ta över). Bred ut detta jämnt över botten och lägg sedan på locket. Spackla tårtan med ett tunt lager grädde så att det täcker överallt. Ställ in tårtan i kylen i 30 minuter och spackla sedan på resten av grädden. På detta sätt hålls smulorna från tårtan inne så att tårtan blir jämn och fin. Bryt marängerna i bitar som är ungefär samma höjd som tårtan och fäst dessa runt kanterna. Dekorera med skivade jordgubbar och riven vit choklad.

måndag 4 juni 2012

Citronmarängpaj med jordgubbar och rabarber


Ibland när jag blir bedd att baka något kan jag verkligen inte bestämma mig för vad jag vill göra. Precis så var det nu senast när min pappa bad mig att göra en efterrätt till en middag med arbetskamrater. Jag bestämde mig snabbt för att göra en jordgubbs- och rabarberpaj men allt eftersom jag fortsatte att fundera blev jag mer och mer sugen på en citronmarängpaj. Det hela slutade med en kombination av de båda fantastiska pajerna - det blev en citronmarängpaj med jordgubbs- och rabarbersylt.

Smakkombinationen blev otroligt lyckad, den lite sötare jordgubbs- och rabarbersylten passade perfekt med den syrligare citronfyllningen och av alla äggvitor som blivit över gjorde jag ett marängtäcke över pajen. Men se till att värma citronfyllningen tills den blivit ordentligt tjock i konsistensen. Jag hade väldigt bråttom och råkade slarva lite med det vilket resulterade i en alltför lös paj.

För mig blev det en aning jordgubbs- och rabarbersylt över. Tack vare syltsockret går det utmärkt att spara en längre tid, perfekt att ha att baka med i framtiden, eller kanske unna sig på pannkakorna. Och försök att bortse från bilderna, det blev aldeles för stressigt i slutet för att hinna ta några fina bilder, därför får jag nöja mig med att lägga upp dessa. Alltid är det något som inte hinns med...


Citronmarängpaj med jordgubb och rabarber


Pajskal


  • 200 g (cirka 3,33 dl) mjöl
  • 120 g (cirka 1,4 dl) finfördelat socker (i engelskan caster sugar, jag gjorde eget genom att köra sockret i min matberedare i någon minut, det ska bli finfördelat, men utan att det når pulverkonsistens)
  • 120 g kallt smör
  • 2 äggulor
  • 1 msk kallt vatten

Blanda samman mjöl och finfördelat socker. Blanda ner smör i små kuber tills allt smör är väl blandat. Rör ner äggulorna och jobba ihop degen tills den just gått ihop, eventuellt kan det behöva tillsättas lite kallt vatten. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord och forma till en platt boll. Vira in i plastfolie och ställ in i kylskåpet i en timme.
Sätt på ugnen på 200 grader. Rulla ut pajdegen på ett lätt mjölat bakbord till den är cirka 4 mm tjock. Vik försiktigt ihop degen för att enklare kunna förflytta över den i en pajform. Täck den degklädda formen med aluminiumfolie eller bakplåtspapper och tyng ner med vikter, bönor eller ris fungerar utmärkt som sådana. Grädda pajdegen i ugnen i 15 minuter, ta sedan bort pappret och vikterna ochgrädda i cirka 10 minuter till eller tills skalet är gyllene och krispigt.

Jordgubbs- och rabarbersylt


  • 250 g rabarber
  • 250 g jordgubbar
  • Syltsocker efter smak, cirka 500 g

Skölj och tärna rabarber och jordgubbar och lägg över i en kastrull. Koka på medelhög hastighet tills dess att frukten har mjuknat. Mosa frukten, häll i socker och låt koka i några minuter. Skumma av sylten och ställ åt sidan för att svalna.

Fyll botten av pajskalet med ett lager sylt.

Citronfyllning


  • 3 äggulor
  • 3 dl mjölk
  • 2 matskedar maizena majsstärkelse
  • 180 g (2,11 dl) socker
  • Skal från 2 citroner
  • Saft från 1 citron
  • 20 g smör

Rör samman äggulor, mjölk och maizena i en kastrull. Blanda ner socker och skal och saft från citronerna och värm blandningen under ständig omrörning tills dess att den tjocknat rejält. Ta av kastrullen från plattan och blanda i tärnat smör. Ställ åt sidan för att svalna.

Häll citronfyllningen över jordgubbs och rabarber sylten.

Maräng


  • 5 äggvitor
  • 1 dl socker

Vispa äggvitor i en stor skål tills dess att de börjar skumma ordentligt. Rör ner sockret lite i taget och vispa ordentligt mellan varje gång. Vispa tills marängen är tjock och fast. Ett test är att hålla skålen upp och ner, stannar marängen kvar är den färdig. Bred marängen över citronfyllningen i pajen och grädda i cirka 10 minuter. Marängen är klar när den blivit vackert gyllene.

fredag 1 juni 2012

Chocolate chip cookies deluxe


Ibland behöver man något som går riktigt fort att göra. Något som går snabbt och är enkelt att göra men som ändå smakar gudomligt gott. Ett typiskt sådant recept är Chocolate chip cookies. Detta är ett recept jag fått från en kompis till mig och som vi har lagat flera gånger tillsammans. Jag måste säga att det faktiskt är det godaste receptet på godaste chocolate chip cookies som jag någonsin smakat. För att omväxla oss lite brukar vi använda oss av tre sorters choklad och göra flera olika varianter. På så sätt kan alla få kakorna precis som de själva vill. Min favorit är nog de kakor med alla tre sorters choklad i sig, jag menar vad kan vara bättre än 3 gånger chocolate chip cookies?


Chocolate chip cookies deluxe


Receptet räcker till cirka 45-50 stycken kakor.

  •  2 dl strösocker
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 3 dl havregryn
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 200 g kallt smör
  • 2 dl blandad choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda socker, potatismjöl, bikarbonat, havregryn och vetemjöl ordentligt i en stor bunke. Skär smöret i små bitar och blanda ner bit för bit i smeten. Arbeta samman ingredienserna tills den precis bildar en degboll i bunken. Ta upp degen ur bunken och knåda in hackad choklad. Om man vill göra olika varianter av kakorna kan man dela degen i olika bitar och knåda in olika chokladsorter i de olika bitarna. Forma två längder av degen och dela varje längd i cirka 25 småbitar. Rulla varje bit till en boll och lägg glest på bakpappersklädd plåt. Kakorna flyter ut i ugnen så se till att inte lägga dem för nära varandra. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills de fått en fin, gyllene färg. Ta ut och låt kakorna svalna på galler.