Jag älskar små, individuella desserter. Det är så mycket roligarare att servera små minipajer än en enda stor paj. Alla får sin egna lilla paj på tallriken, de är lagom stora att äta och så otroligt söta att titta på. Dessa mini blåbärspajer är inget undantag. Pajskalen är jättegoda och det är ett perfekt, enkelt recept. Jag kan inte direkt påstå att jag är en stor pajbakare, jag kan tycka att det är lite krångligt att få till bra pajdegar men detta recept är perfekt - det går inte att misslyckas med. Vaniljkrämen fullkomligt smälter i munnen och tillsammans med blåbärsfyllningen blir denna dessert verkligen helt sagolik.
Mini blåbärspajer
Pajskal
- 200 g (3.33 dl) vetemjöl
- 30 g (0.35 dl) socker
- 1/2 tsk salt
- 100 g fruset smör
- 1 ägg uppblandat med 2 tsk vatten
Sikta ner mjöl, socker och salt i en bunke. Riv ner det frusna smöret med hjälp av ett rivjärn och arbeta snabbt in smöret i mjölblandningen. När degen nått en sandliknande konsistens, stjälp upp på bakbord, och gör ett hål i mitten av degen med hjälp av ett glas eller liknande. Rör försiktigt ner ägg och vattenblandningen i hålet i mitten och arbeta försiktigt ihop till en jämn deg. Knåda degen och forma till en rund disk. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut pajdegen ur kylen och låt den ligga i några minuter för att värmas upp en aning. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord tills den är cirka 3 mm tjock. Använd små kakutstickare eller ett glas för att sticka ut rundlar av deg. Placera rundlarna i smörade minipajformar eller i hålen i en cupcakesplåt. Använd en gaffel för att pricka degen och placera sedan små rundlar av bakplåtspapper med bakbönor i mitten av varje cirkel för att trycka ner degen. Sätt in plåten i kylen i 30 minuter och grädda sedan pajskalen i cirka 10-12 minuter. Ta försiktigt av bakplåtspapprena och grädda i ytterligare några minuter tills pajskalen får en gyllene färg. Låt pajskalen vila i formarna i några minuter och låt sedan svalna helt på galler.
Blåbärsfyllning
3.5 dl färska blåbär
0.6 dl socker
3 msk maizena
1.8 dl vatten
2 tsk citron juice
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp på medelvärme tills blåbären mjuknat och fyllningen tjocknat. Låt svalna helt.
Vaniljkräm
- 4.75 dl mjölk
- 0.6 dl strösocker
- 2 äggulor
- 1 ägg
- 0.6 dl maizena
- 0.8 dl strösocker
- 30 g smör
- 1 tsk vaniljextrakt
Blanda samman mjöl och 0.6 dl socker i en kastrull och värm till kokande på medelvärme. Blanda äggulor och ägg i en skål. I en annan skål, blanda maizena och det resterande sockret och rör sedan ner blandningen i äggskålen till en jämn smet. När mjölken precis kokar, rör i en smal stråle ner den i smeten. Häll tillbaka smeten i kastrullen och låt långsam, under konstant omrörning, koka upp. När krämen kokat upp och tjocknat, ta av kastrullen från värmen, rör i smöret och vaniljextraktet och rör tills smöret är helt smält och krämen slät. Sila genom en finmaskig sil för en helt klumpfri kräm och täck med plastfolie direkt mot ytan för att förhindra att ett skinn bildas. Låt krämen kallna helt i kylskåp innan den används.
Montering
- Blåbär
- Florsocker
Fyll pajskalen med ett lager blåbärsfyllning i botten och spritsa alternativt skeda över vaniljkrämen. Dekorera eventuellt med några blåbär och pudra över lite florsocker.